Nogomet

Dinamo protiv najuspješnije momčadi u povijesti Europske lige

Jan Šneler • četvrtak, 17.02.2022.
Dinamo protiv najuspješnije momčadi u povijesti Europske lige
Foto: Pixsell

Nakon što pola stoljeća nije prezimio u Europi, Dinamu je to sada pošlo za rukom već treći put u zadnje četiri godine. Ove sezone proljeće otvaraju protiv Seville, najuspješnije momčadi u povijesti tog natjecanja...

Susretom u Sevilli, nogometaši Dinama otvorit će nokaut fazu Europske lige. Protivnik teško da je mogao biti teži, ne samo zbog kvalitete momčadi koju vodi Julen Lopetegui, već i zbog činjenica da se ovo natjecanje često naziva Sevillinim.

Sevilla je trenutno u jako dobroj formi, drži drugo mjesto na tablici La Lige i doista Dinamu neće biti nimalo lako. Uz to, kao što smo naglasili, Sevilla voli Europsku ligu, često ju je osvajala i samim time ne gleda na ovo natjecanje kao mnogi iz Liga petica.

Što se tiče prvog susreta, premda je dolazilo dosta oprečnih vijesti iz Seville, čini se da će Lopetegui imati na raspolaganju dobar dio onih koji su se činili nedostupnima. Sigurno je kako neće biti Joana Jordana, vrlo polivalentnog veznjaka koji je kartoniran, no prema posljednjim vijestima Jesus Corona, Ivan Rakitić i Anthony Martial bili su na posljednjim treninzima i konkuriraju za nastup.

Za sada je prilično izvjesno kako nastupiti neće Eric Lamela i Suso, a teško je vjerovati da će spreman biti i Jesus Navas. Sevilla je znala u nekim susretima igrati s četvoricom u posljednjoj liniji, no češće se Lopetegui odlučivao za trojicu i dva visoka beka koji su ofenzivno vrlo neugodni.

Osim ako se ne odluči za neku drugu soluciju, nekako je lako prognozirati da bi trojac otraga trebao biti Jules Kounde, Diego Carlos i Karim Rekik. Igrači koji će biti na visokim bekovskim pozicijama mogli bi biti Marcos Acuna i Corona ili čak Ocampos ako bude oporavljen.

U slučaju da se odluči za formaciju 3-4-2-1, Lopetegui bi mogao u sredinu postaviti još Rakitića i Fernanda te kao trojac u napadu Papu Gomeza, Rafu Mira i Martiala ili čak Youssefa En-Nesryija koji je upravo protiv Elchea u posljednjem susretu bio istureni napadač.

U svakom slučaju vidljivo je kako se radi o izuzetno ofenzivno potentnoj momčadi u kojoj moguća prijetnja dolazi s više strana. Za vjerovati je kako Lopetegui neće pretjerano kalkulirati u prvom ogledu jer ne samo što igrati pred svojim navijačima već i zbog činjenice da bi Sevilla sigurno htjela doći do uvjerljive pobjede kojom bi mogla lakše planirati uzvrat na Maksimiru.

Objektivno Sevillu nitko u Ligi prvaka ove sezone nije glatko pobijedio (porazi od Lillea 2:1 i Red Bull Salzburga 1:0) tako da bi eventualna uvjerljiva pobjeda protiv Dinama gotovo sigurno značila prolaz. Naprosto, teško je očekivati takav raspad sistema i opuštanje kakvo je primjerice prošle sezone na Maksimiru pokazao Tottenham.

Naravno, kada se ovako postave stvari, čini se kako Dinamo nema nikakve šanse što naravno nije točno. Sevilla je imala probleme u igri protiv brzih i okomitih momčadi koje u par dodavanja mogu se preobraziti iz obrane u napad. Upitno je može li Dinamo na tome inzistirati i pretvoriti tu načelnu ideju u djelo.

Činjenica da se igra s visokim bekovima znači da stoperi moraju biti izuzetno sigurni i dobro koordinirani što Sevillini i jesu. Diego Carlos i Kounde su vrlo traženi na tržištu i pitanje je vremena kada će zamijeniti Sevillu nekim većim klubom. Međutim, takva igra ostavlja mogućnost Dinamu da iskoristi prazni prostor i igru protiv stopera.

Idealna prilika za igrača poput Mislava Oršića koji upravo u takvim situacijama pokazuje najviše. Velika je šteta za Dinamo što Bruno Petković ne igra na visokom nivou jer bi pravi Petković od prije sezone-dvije bio veliki faktor za Dinamo.

U slučaju da se Željko Kopić odluči za Petkovića, Dinamov će napadač biti ključan u tome da na sebe preuzima barem jednog igrača i brzo prosljeđuje loptu prema Oršiću ili Luki Ivanušecu koji bi morali iskoristiti prazan prostor.

Očekuje se da će i Dinamo zaigrati s tri stopera, vjerojatno u nekoj verziji formacije 3-5-2, a tu će upravo ključni biti bekovi koji će morati pomagati stoperima i stvarati obrambeni višak te u slučaju potrebe duplirati. Nešto slično Nenad Bjelica napravio je protiv Atalante kada su Petar Stojanović i Marin Leovac odigrali možda i najbolje utakmice u dresu Dinama.

Velikog recepta za uspjeh nema. Ponavljati one fraze kako treba biti strpljiv, miran i koncentriran nema smisla jer na ovako visokoj razini to se podrazumijeva. Dinamo mora koristiti individualnu kvalitetu pojedinih igrača i nastojati svesti vlastite greške na minimum. Također, a to se često ponavlja protiv ovakvih protivnika, korištenje prilika mora biti maksimalno jer ovo neće biti utakmica u kojoj će Dinamo imati pet-šest odličnih šansi.

U svakom slučaju, bilo bi lijepo kada bi Dinamo izvukao pozitivni rezultat jer bi onda sljedeći cijeli tjedan priča o hrvatskom klupskom nogometu bila u žiži interesa javnosti. Ne zaboravimo kako se 24.2. igra uzvratni susret sa Sevillom, a već tri dana kasnije na Gradskom vrtu Osijek i Dinamo igraju utakmicu HNL-a. Hrvatski klupski nogomet ove sezone je iznimno uzbudljiv pa je možda i vrijeme je za jedan veliki europski skalp.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!