Nogomet

Sjećanja na Tottenham su svježa, ali Dinamo je rijetko prolazio nakon -2

Jan Šneler • četvrtak, 24.02.2022.
Sjećanja na Tottenham su svježa, ali Dinamo je rijetko prolazio nakon -2
Foto: Pixsell

Nakon poraza od 3:1 u Sevilli, nogometaši Dinama su pred vrlo teškim zadatkom, a čak niti pobjeda od dva razlike ne garantira im prolazak dalje...

Iako se u pravilu kaže kako ništa u nokaut fazi nije gotovo nakon prve utakmice, objektivno nerijetko je sve već vrlo jasno nakon prvih 90 minuta. U prvom susretu play-offa Europske lige, Sevilla je na domaćem terenu porazila Dinamo s 3:1 i napravila veliki korak prema osmini finala.

Dinamo dakle ima vrlo težak zadatak, koji je izmjenom pravila o golu u gostima postao još i teži. Pravilo koje je često Dinamu donosilo "nepravdu" sada bi donijelo nešto lakšu mogućnost. Naime, Dinamo niti s pobjedom od dva razlike ne bi prošao dalje već bi se išlo u produžetke.

Koliko je realno da Dinamo u ovakvom stanju prođe Sevillu ostavit ćemo za druge tekstove, a posvetit se pregledu Dinamovih susreta nakon poraza od dva razlike. U svojoj europskoj povijesti, Dinamo je od 17 dvomeča samo šest puta prošao dalje, a čak 11 puta ispadao.

Naravno, svima je u sjećanju onaj fenomenalan uspjeh od prošle sezone kada je nakon poraza u Londonu (2:0), Dinamo na krilima maestralnog Mislava Oršića svladao Tottenham s 3:0 i prošao u četvrtfinale Europske lige. Takav ishod bio je potpuni šok u nogometnim krugovima, a od Dinama napravio veliku priču koja je danima obilazila nogometne portale diljem svijeta.

Ipak, takvih sretnih događaja bilo je iznimno malo. Prije te mitske sezone, Dinamu je posljednji put pošlo za rukom davne sezone 1977/78 kada je nakon poraza od Olympiacosa (3:1), u drugom susretu s 5:1 prošao dalje. Bila je riječ o prvom kolu tadašnjeg Kupa Uefe, a veliku ulogu u pobjedi imali su Velimir Zajec i Snješko Cerin.

Još jedan grčki klub stradao je nakon što je svladao Modre s dva razlike u prvom susretu. Bila je to sezona 1964/65, Dinamo je igrao protiv AEK-a u prvom kolu Kupa pobjednika kupova. U drugom ogledu s 3:0 ispraćeni su Grci što je bilo taman dovoljno za prolaz.

Jasno, osim Tottenhama, Dinamovi navijači jako dobro pamtit će još dvije važne utakmice u kojima je Dinamo morao nadoknađivati veliki zaostatak. Zapravo, možemo reći kako je cijele te sezone Dinamo morao stizati rezultatski manjak i činio to perfektno.

Radi se naravno o sezoni 1966/67 kada su Modri osvojili Kup velesajamskih gradova. Krenulo je sa Spartakom Brno koji je u prvom susretu slavio s 2:0. U uzvratu je Dinamo pobijedio s 2:0, ali kako se nije mogao odrediti pobjednik, odlučivao je novčić. Već je poznata priča kako je Slaven Zambata prije samog padanja novčića krenuo slaviti ne čekajući da vidi na koju stranu je pala mitska kovanica.

Spretnošću Dinamovog napadača Dinamo je prošao dalje, a Sinjanin se iskazao s golovima u drugom kolu. Škotski Dunfermline, za kojeg je tada igrao Alex Ferguson, u prvom susretu slavio je s 4:2. Radilo se o sjajnoj momčadi, no Dinamovci su bili jednako snažni. Zambata je sva gola u uzvratu isprašio Škote i Modri ponovno prolaze dalje.

Kasnije će ostati zapamćena i polufinalna utakmica s frankfurtskim Eintrachtom koji je u prvom ogledu pobijedio s 3:0. U uzvratu Dinamovci ponovno pokazuju svu raskoš talenta i s 4:0 prolaze dalje. Nažalost, tu utakmicu navijači neće pamtiti samo po sjajnom preokretu već i po činjenici da je tada faktički završila karijera velikog i nažalost nedavno preminulog Stjepana Lamze koji je slavivši pobjedu pao s balkona Vile Rebar u Zagrebu.

Nimalo manje važno, mada možda rjeđe poznato, Dinamo je i u sezoni 1970/71 prošao nakon poraza od dva razlike. Radilo se o portugalskom Barreirenseu. Prvi susret završio je 2:0 za Portugalce, ali u uzvratu Dinamo uvjerljivo slavi sa 6:1.

Kao što smo rekli, više je bilo ispadanja nakon poraza od dva razlike, ali nema potrebe da ih pojedinačno navodimo. Izdvojit ćemo neke od najzanimljivijih ili najupečatljivijih.

U sezoni 2000/01 u 2. kolu Kupa Uefe Dinamo je izvukao Parmu koja je tada bila jedna od najopasnijih talijanskih momčadi. Igrali su tada u dresu Parme Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Sergio Conceicao, Marcio Amoroso i Savo Milošević, a upravo je Amoroso s dva pogotka srušio Modre u prvom susretu.

U uzvratu Dinamo je golom Tomislava Šokote slavio s 1:0, no to nije bilo dosta za prolaz. Protiv Ukrajinaca Dinamo nema nešto dobar skor u Europi, a posebno teška bila je sezona 2003/04 kada su čak dva ukrajinska sastava izbacila Dinamo iz dva natjecanja.

Prvo je u kvalifikacijama za Ligu prvaka Dinamo Kijev bio bolji od zagrebačkog imenjaka. U prvom ogledu bilo je 3:1 za Kijevljane, a na Maksimiru su Ukrajinci slavili s 2:0. U drugom kolu Kupa Uefe nedostižan je bio Dnipro koji je nakon pobjede od 2:0 u Zagrebu, s neriješenih 1:1 prošao u treće kolo.

Osim Parme u sezoni 2000/01, Dinamo je ispao, iako puno lakše, od još jednog talijanskog velikana. U kvalifikacijama za Ligu prvaka, u trećem pretkolu stajao je veliki Milan. Na radost više tisuća Dinamovih navijača, Modre je u vodstvo glavom doveo Renato Pilipović. Ipak, slavlje je trajalo kratko te je Milan slavio s 3:1. Slavna talijanska momčad predvođena Andrijem Ševčenkom na Maksimiru je potvrdila prolaz u grupnu fazu s uvjerljivih 3:0.

Za kraj ostavimo ispadanje od Austrije Beč u play-offu Lige prvaka u sezoni 2013/14. Austrijance je tada vodio Nenad Bjelica, a u prvom susretu na Maksimiru Dinamo je poražen s 2:0. Pogodak na tom susretu postigao je Marin Leovac koji će godinama kasnije biti jedan od važnih karika modre momčadi.

U uzvratu je Dinamo imao šansu, vodio je s 1:3 i imao u rukama Ligu prvaka, međutim pogodak u zadnjim minutama donio je Austrijancima ulazak u elitno nogometno natjecanje, a Dinamu nastavak borbe u skupini Europske lige.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!