Europska liga, nokaut faza, 1/16 finala - uzvratne utakmice, 24.02.2022, 18:45 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 9.788
Suci: François Letexier, Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni (Francuska)
Dinamo
Dinamo
Mislav Oršić 65' (11m)
1:0(0:0) Sevilla
Sevilla

Dinamo do zadnje sekunde držao Sevillu na konopcima, Andalužani ipak izdržali

Iz Maksimira: Jan Šneler • četvrtak, 24.02.2022.
Dinamo do zadnje sekunde držao Sevillu na konopcima, Andalužani ipak izdržali
Foto: Pixsell

Dinamo nije uspio doći do željenog rezultata u uzvratu šesnaestine finala Europske lige. Svladao je Sevillu 1:0 golom Mislava Oršića iz kaznenog udarca, ali Sevilla ipak ide dalje zbog 3:1 iz prvog susreta...

Sevilla
Dinamo
Sevilla
13
(do 61')
24
(do 53')
8
(do 74')
3
(do 61')
21
(do 61')
Pričuvni igrači
Trener
Željko Kopić
13
Bounou
2
Gonzalo Montiel
(do 46')
23
Jules Kounde
20
Diego Carlos
(do 46')
19
Marcos Acuna
10
Ivan Rakitić
(do 71')
25
Fernando
24
Papu Gomez
9
Jesus Corona
(do 71')
12
Rafa Mir
(do 81')
5
Lucas Ocampos
Pričuvni igrači
16
Jesus Navas
46'
18
Thomas Delaney
46'
8
Joan Jordan
71'
21
Oliver Torres
71'
15
Youssef En-Nesyri
81'
Trener
Julen Lopetegui

Nažalost, nije se ponovio Tottenham. U drugom susretu play-offa Europske lige, Dinamo je bio dobar, koncentriran, hrabar i na trenutke iznimno raspoložen, no nije bilo dovoljno. Pobjeda od 1:0 donijet će Dinamu neke europske bodove i neku financijsku dobit, međutim u ovom slučaju nije bila dovoljna za produžetke kojima su se Modri nadali.

Dinamo je vrlo dobro otvorio utakmicu. Stefan Ristovski ubacio je s dvadesetak metara iskosa, na drugoj stativi odlično je uklizao natrčali Daniel Štefulj, no u zadnji čas ispred Mislava Oršića, loptu čisti Jules Kounde. U 14. minuti, nakon kornera na prvu stativu, lopta je došla do Ristovskog koji s ruba šesnaesterca puca ipak preslabo.

Seville nije bilo u prvih petnaestak minuta. Španjolci su bili potpuno bezopasni, no jednako tako osim sporadičnih prilika, niti Dinamo nije uspio pritisnuti Sevillu. U 20. minuti Josip Mišić dobro je prošao, no pogodio je samo blok. U tim trenucima, od prve minute vrlo glasni Bad Blue Boysi izvjesili su poruku podršku Ukrajini što je naišlo na veliko odobravanje ostatka stadiona.

U drugom dijelu poluvremena, Sevilla je postajala sve direktnija i konkretnija. U 27. minuti Sevilla je dobila slobodni udarac u vrlo opasnoj zoni. S nekih 25 metara očekivao se možda i direktan udarac, ali gosti su se odlučili za ubačaj koji je brzo očišćen.

Dinamo je izgubio onaj početni elan i sve se više povukao te dugim loptama pokušavao ugroziti gol Španjolaca. Na sreću, neki trenuci nepažnje ovoga puta nisu rezultirali opasnijim situacijama pred golom Dominika Livakovića. U 34. minuti sam je pred vratara Seville istrčao Amer Gojak, a u duelu ga s leđa ruši branič Seville. Premda se nije radilo o grubom nasrtaju, uzimajući u obzir jedanaesterac iz Seville, ne možemo reći da bi francuski sudac pogriješio da je svirao kazneni udarac.

Do kraja prvog dijela vrijedi izdvojiti još jednu priliku Seville, ali niti ovoga puta nije ozbiljnije bio ugrožen gol Dinama. Dinamo nije trebao biti nezadovoljan prvim dijelom, iako se osjećalo da nedostaje malo više hrabrosti i ozbiljnijih pokušaja prema naprijed.

Početkom drugog dijela, Sevilla je ozbiljno pritisnula Dinamo. Već u 48. minuti Kounde je pucao glavom iz velike blizine, ali srećom direktno u Livakovića. Dvije minute kasnije šansu, iako pomalo iskosa imao je Thomas Delaney, ali opet je Dinamov vratar na pravom mjestu. U 54. minuti oštro je u peterac ubacio Marcos Acuna, ali Dinamova obrana uspjela je očistiti njegov pokušaj.

Vrlo opasno živio je Dinamo u uvodnim minutama, Sevilla je plela mrežu, no Modri su na najbolji mogući način uzvratili. Marko Bulat koji je ušao u 53. minuti umjesto Marka Tolića lijepo je prošao po desnoj strani, a u šesnaestercu je rukom u trku igrao Acuna. Francuski sudac ovoga puta nije ostao nijem te je momentalno pokazao na bijelu točku.

Kako je Bruno Petković izašao iz igre svega minutu ranije, jedanaesterac je izveo najbolji igrač Dinama Oršić. Mirno i precizno, Oršić je doveo Dinamo u vodstvo na oduševljenje gotovo 10 tisuća navijača. Dinamo je brzo pritisnuo narednih nekoliko minuta, ali Sevilla je vrlo iskusna momčad i znala je kako mora što prije smiriti agresivnost Modrih.

Gostima je to pošlo za rukom te se narednih desetak minuta igralo vrlo mirno. U 76. minuti Dario Špikić odlično je ubacio s desne strane, lopta je preskočila sve i došla do Petra Bočkaja koji je silovito tukao iskosa, ali fenomenalnom paradom Yassine Bono vršcima prstiju skreće loptu u korner. Minutu kasnije, ponovno slična akcija, ali sada je u glavnoj ulozi Luka Menalo čiji udarac ponovno sjajno brani Bono.

Dinamo je krenuo silovito u samu završnicu, Željko Kopić je sve napadačke adute uveo u igru i bilo je jasno kako Modri uzimaju veliki rizik i idu po drugi pogodak koji bi donio još pola sata igre. Sevilla također nije mirovala i čekala u svojoj polovici, ali na sreću Dinama dvije vrlo opasne prilike završile su preko gola.

U 89. minuti svima na Maksimiru kroz glavu je prošao Tottenham. Na dvadesetak metara od gola, Oršić je silovito tukao iz voleja, ali lopta je otišla malo pored gola. U prvoj minuti sudačke nadoknade, Delaney je napravio prekršaj nad Mahirom Emrelijem i zaradio drugi žuti karton. Idealna pozicija za produžetke, no Dinamu je nedostajao jedan pogodak za produžetke.

Nažalost, do njega nisu došli. Borili su se lavovski do posljednje minute, tražili priliku za neki centaršut, neku rupu u obrani Seville, no završilo je minimalnom i Pirovom pobjedom. Dinamu se ne može ništa zamjeriti, naročito ne u drugom dijelu, borba je bila na mjestu, stvorene su i brojne prilike, no Sevilla je na golu kao i u prvom susretu imala iznimno raspoloženog vratara koji je branio na vrlo visokoj razini.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Europska liga, nokaut faza

1/16 finala - uzvratne utakmice

Dinamo1:0Sevilla
Lazio2:2Porto
Olympiakos0:3Atalanta
Real Sociedad1:3RB Leipzig
Real Betis0:0Zenit
Braga3:2 **Šerif Tiraspol
Napoli2:4Barcelona
FC Rangers2:2Borussia D.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!