Nogomet

Sportnetov dvoboj: Hajduk je u formi i nosi ga euforija, ali Rijeka je bez pritiska

Jan Šneler, Matej Kačan • subota, 26.02.2022.
Sportnetov dvoboj: Hajduk je u formi i nosi ga euforija, ali Rijeka je bez pritiska
Foto: Pixsell

Danas je na rasporedu Jadranski derbi, jedan od prcva dva velika devoboja momčadi iz vrha ljestvice koji su na rasporedu ovog vikenda. Hajduk kao favorit dočekuje Rijeku, a Sportnetovi novinari daju argumente za pobjedu Hajduka, ali i pobjedu Rijeke...

PIŠE: Matej Kačan. Zašto će pobijediti Hajduk?

Složit će se svi da po formi, stanju na tablici, imenima u ekipi, atmosferi oko klubova i smjeru u kojem su prijelazni rokovi na zimu išli - Hajduk je u ovom trenutku jača ekipa od Rijeke. Ne samo to, Bili će imati i glasnu podršku na Poljudu i dodatni motiv osvete za poraz u prvom krugu sezone.

Ne treba ni zanemariti činjenicu da je u posljednjih godinu dana Rijeka poprilična mušterija Hajduku, od šest odigranih susreta u posljednjih godinu dana, Bijeli su slavili u pet, od čega 4/5 imaju otkako je Marko Livaja stigao u momčad. Hajduk je na Rujevici prošle veljače uzimao bodove kad nije imao drugog izbora, kad je bio na dnu, kao i u drugoj Dambrauskasovoj utakmici na klupi kad je Bilima u igri bio uopće ostanak u utrci.

Od tada do danas jasno je da je Hajduk bolja momčad nego u studenom, a Rijeka nakon prijelaznog roka ponešto i slabija. Ne treba ni zanemariti da je Rijeka odličan matchup ovom Hajduku. Momčad je to koja voli napadati, ali i ostavlja popriličan prostor iza svojih leđa. Obrana je od "Velike četvorke" daleko najslabija s 34 primljena gola u 24 susreta. Bili, koji se vode Dambrauskasovom "tri gola, tri boda" politikom sigurno će to znati iskoristiti. Od početka polusezone nije se dogodila utakmica s manje od tri gola za Hajduk, a sudeći po Rijekinom stilu igre, situacija i šansi svakako će biti za Livaju i društvo.

I na kraju - rezultatski imperativ. Euforija oko Hajduka ovaj put izgleda da zaista ima pokriće, a pobjeda nad velikim rivalom samo bi dodala ulje na vatru. Hajduk današnjom pobjedom nedjelju može čekati na diobi prvog mjesta, a slijedi dvoboj Dinama i Osijeka u kojem bi povoljan rezultat mogao smjestiti Bile na samo bod ili dva od vrha. Prilika je to koja se mora ugrabiti.

PIŠE: Jan Šneler. Zašto će pobijediti Rijeka?

Moment je uvijek važan u ovakvim utakmicama, forma nosi dosta toga, ali dobar rezultat iz prethodne ne prenosi se automatizmom u sljedeću utakmicu. Riječani su imali problema proteklih kola, ali su igrali protiv znatno ozbiljnijih protivnika od Hajduka. Od početka polusezone, ovo će biti prva ozbiljnija utakmica Hajduku te tek treba vidjeti kako će se snaći.

Riječani nemaju pritisak rezultata jer njihova uprava i stručni stožer ne očekuju da će osvojiti naslov ove godine. Njima je prvenstveni cilj pomlađivanje ekipe i ulazak u jedno od europskih natjecanja. Kada nema mača za vratom, puno se lakše igra, a Hajduku je svaka utakmica postala "sudbonosna" i "povijesna".

Često se ističe kako je Hajduk odlično trgovao što je jasno i istinito, međutim Rijeka je već imala vrlo uigranu i mladu momčad koju je dodatno pomladila u prijelaznom roku. Goran Tomić voli organizirane momčadi, ali isto tako i gaji individualizam pa se tako Rijeka često zna oslanjati na kreativnost Roberta Murića ili Harisa Vučkića, a u derbijima često jedan ili dva poteza odluče utakmicu.

Premda je Hajduk odigrao sjajan početak polusezone, od ove momčadi još nismo vidjeli sve. Primjerice, ne znamo kako momčad reagira kada prva primi gol, kako reagira kada im netko malo sakrije loptu i uspori tempo što bi Rijeka definitivno mogla. Riječani imaju dovoljno dobre igrače da pokušaju nametnuti nešto sporiji ritam igre iz kojeg bi više profitirali, a tek treba vidjeti Hajduk u prvom pravom derbiju, prvom pravom testu za ovu momčad.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!