Tenis

Svitolina odbija igrati protiv ruskih i bjeloruskih igračica, poziva na reakciju WTA

Matej Kačan • ponedjeljak, 28.02.2022.
Svitolina odbija igrati protiv ruskih i bjeloruskih igračica, poziva na reakciju WTA

Elina Svitolina kao ukrajinska tenisačica oštro je reagirala na invaziju na svoju zemlju te odbija igrati protiv ruskih i bjeloruskih igračica dok su pod svojim zastavama...

Ukrajinska tenisačica, 15. na svijetu Elina Svitolina objavila je kako će bojkotirati eventualne mečeve protiv tenisačica iz Rusije i Bjelorusije uslijed invazije na njenu rodnu zemlju.

Svitolina bi ovaj tjedan trebala igrati u Monterreyu gdje bi ju u prvom kolu čekala Ruskinja Anastasija Potapova, ali je poručila da neće igrati ako se Ruskinje i Bjeloruskinje ne krenu natjecati pod neutralnom zastavom.

Ne samo to, Svitolina je WTA, ATP i ITF pozvala na zauzimanje jasnog stava i reakciju.

"Vjerujem da trenutna situacija traži jasan stav naših organizacija, WTA-a, ATP-a i ITF-a. Mi, ukrajinski tenisači i tenisačice, tražili smo od tih organizacija da se vode smjernicama MOO-a te prihvate ruske i bjeloruske sportaše samo kao neutralne igrač, bez zastava, simbola, boja ili himni tih država", poručila je na Twitteru.

MOO je predložio to rješenje neutralnosti ako se te sportaše ne može izbaciti, a to je već slučaj s Rusijom nakon suspenzije zbog dopinškog skandala.

Svitolina je obećala svoju zaradu s turnira donirati Ukrajini, a rekla je i da neće igrati dok WTA ne donese tu odluku.

"Želim objaviti da neću igrati u Monterreyu, niti ikakav drugi meč protiv Ruskinja i Bjeloruskinja dok naše organizacije ne donesu potrebnu odluku. Ne krivim ruske sportaše, nisu odgovorni za invaziju naše domovine. Želim odati priznanje svim sportašima, posebno ruskim i bjeloruskim koji su hrabro pokazali stav protiv rata. Ta podrška je esencijalna", rekla je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!