Ostali sportovi

Hrvatski taekwondo savez u Splitu održao izborni turnir za EP

Sportnet • nedjelja, 27.03.2022.
Hrvatski taekwondo savez u Splitu održao izborni turnir za EP

U Splitu se u organizaciji Hrvatskog taekwondo saveza održao izborni turnir za plasman na europsko seniorsko prvenstvo u svibnju u Manchesteru...

Gledatelji su po prvi put nakon dugo vremena imali priliku uživo gledati kremu hrvatskog taekwondoa koji se uglavnom bore na velikim turnirima van Hrvatske. Iznimno uzbudljivi kvalifikacijski sustav nudi priliku mladima koji dolaze i tek ulaze u seniorske vode, ali i daje određenu prednost sportašima koji su svojim rezultatima i renomeom na olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima istu i zavrijedili.

Tako su direktni plasman izborili sportaši koji su dominantni u Hrvatskoj u svojoj kategoriji i kvalitetu su potvrdili na najvećoj svjetskoj pozornici, Matea Jelić kao olimpijska pobjednica, Toni Kanaet kao brončani olimpijac, Bruna Vuletić kao aktualna prvakinja Europe i brončana na svijetu te Bruna Duvančić koja je sa samo 17 godina na startu 2022. godine nanizala čak pet odličja na G2 turnirima te zlato na koncu prethodne godine na europskom juniorskom prvenstvu.

Svoje mjesto direktno izborio je i olimpijac Ivan Šapina, osvajač svjetske i europske bronce, ai je on vizu za Manchester zaslužio zlatom na President cupu prije mjesec dana čime je Hrvatskoj omogućio dodatno mjesto u kategoriji do 87 kilograma.

Svi ostali su se morali pošteno namučiti da zavrijede biti dio putnika na otok za manje od dva mjeseca, a među njima su i sportaši poput olimpijki Kristine Tomić, Nikite Glasnović ili europskog prvaka Lovre Brečiće.

Upravo ovakav kvalifikacijski sustav omogućio je i otvorio vrata mladima koji su svoj potencijal izrazili na najbolji način, pobijedivši olimpijke iz Rija i Tokya. Ivana Duvančić, sestra blizanka izvrsne Brune Duvančić, je sa samo 17 godina s dvije uvjerljive pobjede pobijedila iskusnu Kristinu Tomić, olimpijku iz Tokya te osvajačicu dvije svjetske medalje i europskog zlata. Vrijedi spomenuti kako je Kristina na račun svojih rezultata imala prednost od 2:1 u pobjedama, ali je mlada Ivana okrenula i s dvije pobjede izborila plasman u reprezentaciju.

Na isti način je ispala i Nikita Glasnović u kategoriji do 57 kilograma koja je imala prednost od čak 2:0 u pobjedama temeljem prijašnjih ostvarenja, ali je Helena Kičema slavila u sve tri pobjede i s 3:2 se plasirala u Manchester.

Borbe su trajale punih pet sati, bilo je pregršt atraktivnih poteza i udaraca, dramatičnih pobjeda zlatnim bodom i onih uvjerljivih prekidima, a od svega toga bi najveći plus trebala imati Hrvatska taekwondo reprezentacija u Manchesteru gdje se još jednom nadamo velikom broju odličja.

Na sceni se pokazalo dosta mladih sportaša, puno klubova radi izvrsno i stvaraju novu vrijednost za jedan od najtrofejnijih olimpijskih saveza u Hrvatskoj u povijesti s čak pet medalja sa OI.

REZULTATI U POBJEDAMA 27.3.2022.:
KRISTINA TOMIĆ – IVANA DUVANČIĆ 0:2
NIKITA GLASNOVIĆ – HELENA KIČEMA 0:3
LUKA TURKALJ – JOSIP TESKERA 0:2
MARKO LIPOVAC – FRAN ŠERER 0:2
LOVRE BREČIĆ – FRAN RADEK 2:0
LEON GLASNOVIĆ – MATIJA ČREP 0:2
PIERO MARIĆ – MARKO GOLUBIĆ 0:2
JOSIP BILIĆ PAVLINOVIĆ – VITO KRPAN 2:0
PAŠKO BOŽIĆ – MATIJA RUŽIĆ 2:0

Popis reprezentativaca po kategorijama:
46 kg LENA STOJKOVIĆ ILI PAULA ANTUNOVIĆ – OBJE MARJAN
49 kg BRUNA DUVANČIĆ – MARJAN
53 kg IVANA DUVANČIĆ – MARJAN
57 kg HELENA KIČEMA – NOVI ZAGREB
62 kg BRUNA VULETIĆ – MARJAN
67 kg MATEA JELIĆ – MARJAN
73 kg NIKA KLEPAC – MEDVEDGRAD
+73 kg NIKA PETANJEK – CHAMPION

54 kg JOSIP TESKERA – DIV KNIN
58 kg FRAN ŠERER – ION
63 kg LOVRE BREČIĆ – MARJAN
68 kg MATIJA ČREP – ION
74 kg MARKO GOLUBIĆ – CHAMPION
80 kg TONI KANAET – MARJAN
87 kg IVAN ŠAPINA I JOSIP BILIĆ PAVLINOVIĆ – OBA MARJAN
+87 kg PAŠKO BOŽIĆ – MARJAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!