Tenis

Sve zbog Kyrgiosa i Zvereva: Kazne za ispade igrača bit će oštrije

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 04.04.2022.
Sve zbog Kyrgiosa i Zvereva: Kazne za ispade igrača bit će oštrije
Foto: EPA

Teniski suci će oštrije kažnjavati tenisače za njihove ispade na terenu, upozorilo je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) u internoj poruci poslanoj u ponedjeljak na adrese svih članova, objavila je agencija Reuters.

Istovremeno će ATP napraviti i reviziju pravilnika o kaznama za one koji su serijski prijestupnici.

Jedan od razloga za ove poteze su nedavni ispadi "zločestog dečka svjetskog tenisa", Australca Nicka Kyrgiosa, na turnirima u Indian Wellsu i Miamiju, za koje je ukupno kažnjen sa 60.000 američkih dolara, a mnogi promatrači su uvjereni da je trebao biti i diskvalificiran.

Na zao glas je došao i Nijemac Alexander Zverev na turniru u Acapulcu, gdje je u dvoboju parova razbio reket udarajući njime po stolcu glavnog suca, zbog čega je isključen s turnira, oduzet mu je sav novac koji je zaradio, dodatno je novčano kažnjen i dobio je uvjetnu, osmotjednu suspenziju.

"Sudačka ekipa ATP-a dobila je upute da bude stroža u primjeni Pravilnika o ponašanju, što će se početi primjenjivati odmah, u trenutku kad započinje dio sezone na zemljanim terenima", napisao je u poruci predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi.

"Dodatno ćemo napraviti reviziju Pravilnika kao i disciplinskih postupaka, kako bismo osigurali da ponavljači i oni koji čine ozbiljne prijestupe budu za to kažnjeni primjereno i u skladu s današnjim standardima."

Kyrgios je za svoje tirade u meču protiv Jannika Sinnera u Miamiju kažnjen s 35.000 USD, a za svoje ponašanje u dvoboju protiv Rafaela Nadala u Indian Wellsu je zaradio kaznu od 25.000 USD. Za usporedbu, Kyrgios je na ta dva turnira, računajući i nastupe u konkurenciji parova, ukupno zaradio nešto više od 350.000 USD.

Gaudenzi je u svojoj poruci igračima uputio jasnu poruku da svi imaju svoju ulogu u održavanju ugleda i integriteta sporta kojim se bave.

"U prva tri mjeseca smo vidjeli neuobičajeno mnogo inicidenata i nesportskog ponašanja koje je privuklo mnogo pozornosti. Ti incidenti ostavljaju loš dojam o našem sportu. Takvo ponašanje utječe na sve i šalje krivu poruku našim navijačima, pogotovo mlađima", zaključio je Gaudenzi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!