Nogomet

Gvardiol četvrti na CIES-ovoj listi najboljih mladih igrača svijeta, Ljubičić 71.

hns.family, Matej Kačan • utorak, 05.04.2022.
Gvardiol četvrti na CIES-ovoj listi najboljih mladih igrača svijeta, Ljubičić 71.
Foto: FaH

Hrvatski reprezentativac i prvotimac RB Leipziga, Joško Gvardiol, četvrti je najbolji nogometaš do 21 godine u Europi ove sezone prema istraživanju koje je, uz pomoć partnera InStata, proveo CIES, Međunarodni centar za sportske studije...

CIES se u istraživanju povodio novim pristupom, uzimajući u obzir 15 tehničkih kategorija i osam različitih aspekata igre, obrambeni skok, obrambeni duel na zemlji, oporavak, distribucija, preuzimanje igrača, stvaranje prilika, napadački skok i udarac. Istraživanje se nije baziralo samo na poziciji na terenu, već je vrednovana i razina kluba u kojem igraču igraju, ali i snaga lige, odnosno protivnika.

Uzevši u obzir sve kriterije, najbolji mladi igrač do 21 godine u Europi je Bukayo Saka iz Arsenala, na drugom mjestu je Mason Greenwood iz Manchester Uniteda, a na trećem Patrick Wimmer iz Arminije Bielefeld. Joško Gvardiol je na četvrtom mjestu, a ističe se kao najbolji branič na popisu.

Kao njegove najbolje strane CIES je istaknuo blokiranje protivničkih udaraca i organizaciju igre, a vrijedi istaknuti i da je, od dvadesetorice prvoplasiranih igrača, Gvardiol odigrao najviše minuta za svoju momčad, čak 86,8 posto svih minuta. Saka je na drugom mjestu s 85,3 posto odigranih minuta za Arsenal.

U najboljih 100 mladih nogometaša nalazi se i mladi napadač Hajduka, Marin Ljubičić, koji je svrstan na 71. mjesto i to kao "target man", odnosno strijelac.

AUTOR: HNS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • stodra05.04.2022. u 18:46
    Kad je to Gvradiol postao prvotimac RB Salzburga? ^^
    stodra