HT Prva liga, 9. kolo, 20.04.2022, 19:00 h, Gradski stadion u Poljudu
Suci: Igor Pajač, Bojan Zobenica, Vedran Đurak
Hajduk
Hajduk
Nikola Kalinić 63'
1:0(0:0) Dinamo
Dinamo

Hajduk golom Kalinića svladao Dinamo i vratio nadu u borbi za titulu!

Jan Šneler • srijeda, 20.04.2022.
Hajduk golom Kalinića svladao Dinamo i vratio nadu u borbi za titulu!
Foto: FaH

U zaostalom dvoboju devetog kola HT Prve lige Hajduk je na Poljudu u tvrdom i ne posebno kvalitetnom dvoboju slavio protiv Dinama 1:0. Jedini pogodak postigao je Nikola Kalinić...

Poznati francuski književnik Victor Hugo rekao je kako "snovi stvaraju budućnost", a u to definitivno mogu vjerovati navijači Hajduka. U derbiju protiv Dinama, Splićani su ponovno došli do slavlja i smanjili zaostatak za vodećim Dinamom. Naslov koji čekaju od 2005. godine nije toliko daleko i u Hajduku vjeruju kako u preostalih pet kola mogu nadoknaditi zaostatak od četiri boda.

Vrlo mirno počeo je odgođeni derbi 9. kola na Poljudu. Nakon ispitivanja snaga u prvih deset minuta, Hajduk je došao do prve ozbiljnije prilike. U 11. minuti Josip Šutalo srušio je Nikolu Kalinića na rubu kaznenog prostora.

S dvadesetak metara iskosa, Filip Krovinović ubacio je u peterac, ali obrana Dinama bila je na mjestu. Dinamo je imao posjed u prvih petnaestak minuta, iako je Hajduk bio energičan i nastojao koristiti Dinamove greške.

U 21. minuti Mahir Emreli solo prodorom prošao je trojicu igrača, ali se spetljao u šesnaestercu i u padu pucao slabo pored gola. Minutu kasnije ponovno gužva u Hajdukovom petercu. Nakon puno odbijanja, lopta dolazi do Stefana Ristovskog koji iskosa silovito tuče, no loptu skreće netko od domaćih i ona odlazi pored gola.

Hajduk je najbolju priliku imao u 37. minuti. Dominik Livaković loše je ispucao loptu, no Kalinićev pokušaj s tridesetak metara nije bio dovoljno jak i vratar Dinama uspješno se vratio i popravio stvar.

Poluvrijeme je zbog brojnih ulazaka fizioterapeuta i doktora moralo biti produženo za čak 10 minuta, no niti u poodmakloj fazi prvog dijela golova nije bilo. Premda je bilo nekoliko prilika, ne možemo reći da smo gledali sjajan nogomet već prilično žestoku borbu na sredini terena i česte duge lopte koje su obrane dobro rješavale.

U nastavku susreta vidjeli smo puno ofenzivno orijentiraniji Hajduk, ali još uvijek nije bilo pravih prilika za domaće. S druge strane, na asistenciju Brune Petkovića, Emreli dobro zahvaća loptu, ali njegov udarac glavom ide direktno u Lovru Kalinića.

Konačno, u 63. minuti vidjeli smo pogodak. Loše je reagirala Dinamova obrana, Dino Mikanović je mirno predao loptu Kaliniću koji sjajno iskosa pogađa suprotni kut Livakovićeva gola. Bio je to sjajan udarac Hajdukovog napadača, ali i nevjerojatna greška Dinama koji je Kalinića ostavio nečuvanog.

Dinamo je pokušao doći do izjednačenja par minuta kasnije, ali udarac Josipa Mišića sjajno brani Kalinić. Velik broj zamjena u posljednjoj četvrtini utakmice donio je mali pad u ritmu što se jasno osjetilo na samoj igri.

Hajduk je imao prednost te se nije nimalo žurilo domaćima, dok je s druge strane Dinamo bio prilično bezopasan i osim nekih individualnih poteza, prave kombinatorike nije bilo. Vrijeme je nemilosrdno curilo za Modre, a spas nije donio niti solidan pokušaj Emrelija koji je u sudačkoj nadoknadi obranio Kalinić.

Do kraja je ostalo jako malo vremena, a Dinamo je ponovno do pogotka pokušavao doći guranjem lopte u gužvu gdje prostora nije bilo. Nakon isteka nešto malo više od šest minuta nadoknada, završila je utakmica koja je bila sve samo ne lijepa i nogometno bogata, ali Splićanima to nije niti važno.

Pobjedom u derbiju Hajduk je i dalje ostao u igri za naslov prvaka, a Dinamo si dodatno zakomplicirao put do novog naslova. Nakon jedva izborene pobjede protiv Rijeke na Rujevici koja je došla nakon prilično slabe igre, valja se zapitati koliko još kredita ima Željko Kopić jer Dinamo na Poljudu ni sa čime nije pokazao da se radi o momčadi koja puca na naslov prvaka.

FOTO: HINA/Milan ŠABIĆ

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!