Nogomet

BBC: Luka Modrić je Benjamin Button europskog nogometa, uz Zidanea najbolji Realov veznjak ikad

Matej Kačan • utorak, 26.04.2022.
BBC: Luka Modrić je Benjamin Button europskog nogometa, uz Zidanea najbolji Realov veznjak ikad
Foto: EPA

Ususret dvoboju Reala i Manchester Cityja, engleski BBC je objavio tekst pun pohvala na račun Luke Modrića koji "stari unazad", a postavlja se i teza da je možda i najbolji veznjak Reala ikad...

Cijela nogometna Europa s uzbuđenjem čeka prvi polufinalni dvoboj Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja. Zato su se oko Real Madrida u najavama susreta aktivirali poslovično živopisni engleski mediji.

I dok mnogi apostrofiraju Karima Benzemu, BBC je odlučio naglasak staviti na hrvatskog maestra Luku Modrića kojeg naziva "Benjaminom Buttonom uEropskog nogometa".

Usporedba je to s filmskim likom koji stari unatrag, a vodeći engleski medij postavlja i pitanje je li Modrić najbolji veznjak u povijesti Reala.

"Mogao bi se stvoriti argument da je Modrić još važniji za Realovu strukturu nego Benzema zbog svoje dvostruke sposobnosti da organizira igru iz pozadine i stvara opasnost pred protivničkim kaznenim prostorom. To je fundamentalno za momčadsku fluidnost i koherenciju", pišu Englezi.

BBC zatim navodi reakcije nogometnog svijeta na sjajnu asistenciju protiv Chelseaja, kao i izjavu Florentina Pereza da bi Hrvat trebao opet biti kandidat za Zlatnu loptu. Nakon toga, okreće se najzanimljivijem dijelu oko "fenomena Modrić", njegovim godinama.

"Dio onoga što leži iza cijelog niza pohvala Modriću je činjenica da on jednostavno ne bi smio toliko konstantno briljirati na toj razini s 36 godina. Taj osjećaj nevjerice u njegovo fizičko stanje opet je izašao na površinu kad su objavljene snimke slavlja nakon PSG-a gdje se činilo da je pun snage iako je u utakmici pretrčao više od bilo kojeg drugog igrača Reala s 10.54 kilometara", piše BBC.

"Krajem prošle sezone AS ga je opisao kao Benjamina Buttona, u referenci na film o čovjeku koji stari unazad. Od tada nije usporio, odigrao je ove sezone 44 utakmice i čini se da bi mogao igrati i u 40-ima, prema intervjuu Vlatka Vučetića, hrvatskog specijalista za fizičku spremu koji radi s Modrićem."

BBC-jev autor smatra da je Hrvat i u samom vrhu liste najboljih Realovih veznjaka u povijesti.

"Modrić je jedini koji donosi regularne momente magije i kreativne briljantnosti i jedino u Zinedineu Zidane - čija je karijera u Realu bila mnogo kraća - ima konkurenciju za status najboljeg veznjaka u klupskoj povijesti", navodi se.

FOTO: EPA/Neil Hall

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!