Nogomet

Više od polovice trenera u HT Prvoj ligi nije sigurno u ostanak, a jedino je Čačić siguran u - odlazak

Branimir Korać • srijeda, 04.05.2022.
Više od polovice trenera u HT Prvoj ligi nije sigurno u ostanak, a jedino je Čačić siguran u - odlazak
Foto: FaH

Sezona u HT Prvoj ligi približila se kraju i već dugo nije bila ovako napeta i tijesna. Gdje su u svemu tome treneri? Za sljedeću sezonu možemo reći kako samo trojica mogu biti sigurni da će biti na sadašnjoj destinaciji, a zanimljivo, riječ je o trenerima iz sredine ljestvice, lišenima ikakvog pritiska u završnici sezone...

Ante Čačić (Dinamo) - odlazi

Ante Čačić u Dinamu je samo privremeno. Stigao je nakon što su njegovi prethodnici propustili s višestruko skupljom momčadi i širim kadrom stvoriti razliku, Dinamo je ušao u tijesnu završnicu sezone i kako se priča, nije baš bilo puno onih koji su bili spremni preuzeti Modre na par kola. Čačić neće ostati i sljedeće sezone, on će odraditi posao do kraja tekuće, a Dinamo će krenuti u potragu za novim trenerom iako su maheri u Dinamu već puno puta privremene trenere pretvarali u trajne. Za to je potrebna volja i druge strane, a Čačić je pristao pomoći, no ne i ostati na duže staze.

Valdas Dambrauskas (Hajduk) - ostaje, ali mora osvojiti Kup

Iako splitski novinari zamjeraju Dambrauskasu da Hajduk baš i nema igru i da previše ovisi o Marku Livaji, malo se tu i pretjeruje, nije da Hajduk izgleda baš loše i da je potpuno nemoćan. Dambrauskasa bi iz sedla mogao izbaciti možda poraz u Kupu i da se na njega povežu i porazi na Rujevici i Maksimiru. To bi već bio problem iako su Nikoličius i Jakobušić čvrsto uz njega. Ako uzme Kup, nitko ga neće moći smijeniti.

Nenad Bjelica (Osijek) - prije odlazi nego ostaje

Ono što Nenad Bjelica traži je uređena sredina u kojoj se jako dobro zna tko što radi i da svatko svoj posao odrađuje, a Osijek to očito nije. Vladalo je dugo uvjerenje kako tamo sve štima kao po špagi, ali posljednji istupi Nenada Bjelice govore suprotno. Bjelica je nezadovoljan, a zadnja podrška vlasnika kluba čelnicima ujedno je i njemu poruka. Kakve su šanse da Bjelica na kraju sezone napusti Osijek? Ako se ne promijeni dosta toga u odnosu s čelnicima kluba, Osječani će tražiti novog trenera i sportskog direktora. Bit će to ogroman gubitak, a u ovom trenutku to se čini vrlo realnom opcijom.

Goran Tomić (Rijeka) - logičan bi bio ostanak, ali...

Često se stvara dojam kako je Goran Tomić trener koji vrijedi više nego što mu se priznaje. Gdje god je bio, morao je nešto stvarati, podizati i svuda je uspio. Pa čak i s Rijekom iako ima nezadovoljnih, ali Rijeka igra jako dobar nogomet, a to što ima problema u fazi obrane, realno, niti kadar nije nešto spektakularan. Često se šuška kako bi Tomića mogao na kraju sezone zamijeniti Dragan Tadić koji je s riječkim klincima u Dragovoljcu, dio tih igrača uključio bi u rad prve momčadi Rijeke, a Tomić bi otišao u - Dinamo? Nema dugo kako je produžio ugovor, u igri je za Kup, izgledao je jako dobro u nekim važnim utakmicama, logično bi bilo da ostane, ali...

Silvijo Čabraja (Lokomotiva) - ostaje

Božidar Šikić može biti ponosan, opet je pogodio s trenerom. Silvijo Čabraja je trener iz vlastitih rezervi, radio je jako dobro u Lokomotivinoj školi i opravdao je povjerenje koje mu je ukazano. Dobro je poznavao te mlade igrače koje je uključio i koje još uvijek uključuje, dobro je posložio Lokomotivu koja igra u skladu s onim što se od nje i očekuje kao mlade i potentne momčadi. Bilo je skepse na što će to ličiti uoči sezone, pogotovo kada je otišao Roko Šimić, ali Lokosi izgledaju jako dobro i to je Čabrajina zasluga.

Samir Toplak (Gorica) - ostaje

Toplak je preuzeo Goricu nakon što je upala u rupu i nanizala sedam poraza, ostao je i bez Kristijana Lovrića, ali vrlo brzo je reagirao, podignuo momčad i unatoč permanentnim problemima s kadrom na koji često upozorava, dobro gura. Gorica nikom nije jednostavan protivnik, ima što za reći protiv svakoga, a na ljeto ćemo vidjeti kako će izgledati nakon što Toplak bude sudjelovao u slaganju kadra i dobije u ruke "svoju" momčad te nakon što odradi pripreme.

Zoran Zekić (Slaven Belupo) - najvjerojatnije ostaje

Zekića jako ljute njegovi igrači i on to ne sakriva. Od igrača traži da budu na svom vrhuncu konstantno, maksimum borbenosti, volje i želje, ali ne ide baš sve onako kako si je on zamislio. Razlog želi u komotnoj situaciji u kojoj se Slaven Belupo nalazi i motivacija baš i nije na razini. Zato i Slaven izgleda lošije nego što bi trebao izgledati što god Zekić pokušavao. Izbijala je iz njega ta frustracija, ali to nije razlog da sada napustio Slaven ili da ga uprava smijeni. Bilo bi iznenađenje da napustio klub. Morala bi sjesti prava ponuda.

Dean Računica (Šibenik) - to nitko ne zna

Kada su Šibenčani u pitanju, nemoguće je prognozirati što će se događati s trenerom. Imali su dobrog trenera u Mariju Rosasu pa su ga iz teško shvatljivih razloga otpustili i onda je krenulo lutanje. Zadnji koji je na klupi je Dean Računica koji niti sam ne zna što će raditi sljedeće sezone. Ako Slaven Bilić pronađe angažman, mogao bi mu se opet zaputiti s njim, ali ne bi bilo nikakvo čudo da ode i prije toga, Šibenčani još niti sami ne znaju kako bi htjeli izgledati.

Gonzalo Garcia (Istra 1961) - taj odgovor zna jedino Alaves

Treba vidjeti kakvi su Alavesovi planovi s Gonzalom Garcijom. Ono što mu se mora priznati, bio je dosljedan, igrao je svoj nogomet cijelu sezonu i ostao u ligi. No da je Dragovoljac bio malo kvalitetniji, bilo bi tu vatre, puno više pritiska i onda bi vidjeli pravog Garciju. Što se tiče budućnosti, teško je išta prognozirati, u Puli se sve odluke donose u suradnji s Alavesom i treba pričekati na konačnu odluku. S obzirom na stanje u La Ligi, Alavesu su trenutno Istra i Garcia najmanje na pameti. Pretpostavit ćemo da će Garcia ostati.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!