HT Prva liga, 34. kolo, 08.05.2022, 17:00 h, Rujevica
Suci: Dario Bel, Goran Pataki, Kruno Šarić, Zdeneko Lovrić
Rijeka
Rijeka
0:3(0:3) Hajduk
Marko Livaja 13' (11m), 37'
Dino Mikanović 41'
Hajduk

Nada je živa: Hajduk protutnjao prvim pa iskontrolirao drugo poluvrijeme za pobjedu na Rujevici!

Matej Kačan • nedjelja, 08.05.2022.
Nada je živa: Hajduk protutnjao prvim pa iskontrolirao drugo poluvrijeme za pobjedu na Rujevici!
Foto: EPA

Nogometaši Hajduka ostali su u igri za naslov prvaka. U prvom od dva nedjeljna derbija 34. kola, Splićani su sjajnim prvim poluvremenom svladali Rijeku s 3:0...

Hajduk je živ i nastavlja sanjati, a pritisak je na Dinamu! Utisci su to "Jadranskog derbija" gdje je Hajduk odigrao na Rujevici možda i najbolje poluvrijeme sezone, zabio tri gola i u drugih 45 minuta iskontrolirao susret do kraja i ključne pobjede.

Hajduk je bio pod imperativom pobjede, ali je ovaj put pokazao da se s tim pritiskom zna nositi i da neće puknuti pod teretom očekivanja. Odigrali su Splićani briljantno prvo poluvrijeme i već su na odmoru imali 3:0.

Dobro je odmah sve krenulo za Hajduk jer u desetoj minuti Krovinović je uputio šut izvana, a loptu u letu zaustavlja Anton Krešić rukom. VAR snimka Dariju Belu pokazala je da se to zbilo u 16 metara pa imamo rani penal.

Loptu je uzeo Marko Livaja i dileme nije bilo, Hajduk vodi 1:0. Nakon pogotka Rijeka je pokušala visoko pritisnuti i napasti, ali uglavnom se sve svelo na neke pokušaje sa 17 metara i dalje poput opasnog Vučkićevog u 19. minuti.

Imao je Hajduk svoje pokušaje, u 17. minuti Livaja pronalazi Čolinu koji niskom loptom nalazi Nikolu Kalinića u petercu, ali ovaj ne puca već pokušava dodati Grgiću koji je u raskoraku i propada prilika.

Probao je Čolina u 25. minuti s 15 metara malo preko gola, kao i iz zicera u 34. kad ga je Krovinović sjajno izbacio, ali još bolje u taj šut ulazi Nediljko Labrović.

No, Hajduk je nastavio pa je tri minute kasnije Labrović nemoćaan na sjajan šut Livaje s 15 metara nakon što je Melnjakovu nisku loptu Livaji ostavio Grgić, a ovaj potegnuo u kut kraj Labrovića koji samo nemoćno gleda.

Nije se ni zahuktala igra nakon drugog gola, a pao je i treći u 41. minuti. Grgić se oslobodio čuvara i poslao dugu loptu, danas raspoloženi Čolina je uspio primiriti na desnoj strani i ostaviti Kaliniću koji samo gura utrčalom Dinu Mikanoviću, a ovaj iz blizine lako zabija.

Do kraja smo imali još dvije-tri dobre situacije, Livaja je na jednoj strani poslao oštru loptu na Kalinića koja se u zadnji čas čisti u petercu pa je sam potegnuo kraj gola sa 16 metara, a najbolji riječku priliku imao je Josip Drmić s desetak metara kad je silovito tukao kraj gola nakon dobre kombinacije iz kornera.

Ipak, bilo je jasno da Hajduku sve ide na mlin, imali su Splićani 3:0 na poluvremenu i Goran Tomić morao je reagirati. To je i napravio te je na poluvremenu odradio tri promjene.

Prešla je Rijeka na sustav s trojicom stopera i dvaput je imala opasne udarce Čerina i Selahija, ali u 55. minuti događa se četvrti ključan trenutak utakmice. Drmić je bio sa Stefanom Simićem u duelu na centru i nervozno je reagirao te ga je udario u lice.

Bel prvotno pokazuje žuti karton, ali VAR ga zove na provjeru i odluka je opravdano promijenjena na crveni karton i isključenje drugog strijelca lige i najopasnijeg igrača Rijeke, što znači da Tomićev plan opet pada u vodu.

Tako je i bilo, praktički do kraja Hajduk je kontrolirao i umrtvio igru. Rijeka je nastavila prijetiti izvana uz jedan bijeg Obregona koji je iskosa sam pred Kalinićem pucao kraj gola, a gosti su složili tri zicera.

U prvom je Čolina pobjegao iskosa i s 14 metara se odlučio na lob koji ide na vanjski dio mreže, a u 80. minuti Ljubičić na petercu ima situaciju jedan na jedan koju mu skida danas najbolji Riječanin Labrović.

U 86. opet Labrović spašava, ovaj put Livaja je navukao dvojicu na sebe u kontri i ostavio je Stipi Biuku, ali i drugom Hajdukovom dragulju Labrović skida situaciju jedan na jedan.

U preostalom vremenu Hajduk je mirno iskontrolirao i u čitavoj utakmici pokazao je pravi, šampionski gard. Uragan u prvom i mirnoća u drugom dijelu za veliku pobjedu nad velikim rivalom u ključnoj situaciji.

Hajduk je ovom pobjedom došao na samo bod od Dinama i sigurno je u igri i u sljedećem kolu. Ako Dinamo ne svlada Osijek, Hajduk će ovisiti sam o sebi i s dvije pobjede u zadnja dva kola uzet će naslov.

FOTO: HINA/Miljenko Klepac

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!