HT Prva liga, 34. kolo, 08.05.2022, 20:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 13.901
Suci: Igor Pajač, Bojan Zobenica, Jerko Crnčić
Dinamo
Dinamo
Mislav Oršić 34'
Dario Špikić 60'
Luka Menalo 81'
3:0(1:0) Osijek
Osijek

Dinamo s raspoloženim Petkovićem došao nadomak obrane titule prvaka!

Jan Šneler • nedjelja, 08.05.2022.
Dinamo s raspoloženim Petkovićem došao nadomak obrane titule prvaka!
Foto: FaH

Dinamo je upisao glatku pobjedu protiv Osijeka s 3:0 i tako se posve približio obrani naslova prvaka. Pobjeda u Šibeniku u sljedećem kolu Dinamu donosi titulu i prije zadnjeg kola.

Krenulo je sa sjajnom koreografijom kojom su Bad Blue Boysi proslavili 40. godišnjicu Dinamovog osvajanja titule 1982. godine, a završilo velikim slavljem navijača i igrača nakon pobjede protiv Osijeka. Dinamo još nije matematički osigurao naslov prvaka, ali s dvije utakmice do kraja i četiri boda prednosti ispred drugoplasiranog Hajduka, u Dinamu definitivno nemaju razloga za brigu.

U skladu s najavama prije susreta, Osijek je krenuo vrlo ofenzivno protiv Dinama. Već nakon osam minuta igre, gosti su zabili pogodak, no isti je odmah bio poništen zbog igranja rukom. Naime, nakon gužve u petercu Ramon Mierez igrao je rukom i potom poentirao u mrežu. Ispravno je Igor Pajač odmah pokazao da se ne radi o regularno postignutom golu, a isto je potvrdila i usporena snimka.

Nije niti Dinamo mirno čekao. U narednih desetak minuta, Modri su imali dvije odlične prilike. Prvo je u 12. minuti Luka Ivanušec pucao s petnaestak metara iskosa, ali njegov udarac otišao je preko gola. Šest minuta kasnije, Mislav Oršić lijepo je uposlio Brunu Petkovića koji je bio u sjajnoj poziciji, ali je glavom pucao daleko iznad osječkih vrata.

Osijek je znao s dosta igrača doći u završnicu što im je donijelo mogućnost različitih rješenja, ali za posljedicu je imalo dosta praznog prostora u pozadini. Često je to koristio Dinamo i kontrama opasno prijetio. U 23. minuti lijepo je potegnuo Arijan Ademi, othrvao se dvojici čuvara, ali nije bilo kvalitetne završnice. Nešto kasnije, ponovno bježi Oršić, ali ponovno Dinamo ne uspijeva uputiti kvalitetniji udarac.

Konačno, u 35. minuti Modri dolaze do prednosti. Gotovo sa svoje polovice, uz aut liniju, Petković je uputio iz okreta maestralnu loptu prema Oršiću. Najboljem Dinamovom igraču ostavljeno je previše prostora, on je to sjajno iskoristio i nakon vaganja dvojice gostiju, prevario Ivicu Ivušića i mirno pogodio. Zasluženo je Dinamo vodio jer je u tih prvih tridesetak minuta bio bolja i konkretnija momčad.

Ipak, Osijek je svaki put kad je dolazio u završnicu bio opasan. U 37. minuti Laszlo Kleinheisler centaršutom je pronašao Miereza čiji udarac glavom odlazi malo pored gola. Četiri minute kasnije, Dinamo je mogao povećati prednost. Sjajno su izveli akciju domaći, lopta je preko Daria Špikića došla do Stefana Ristovskog koji oštro ubacuje, ali udarac Ademija iz pada fenomenalnom obranom brani Ivušić.

Kako je vrijeme odmicalo bilo je jasno kako Dinamo stječe veliku prednost nad terenom. Stvari su po Osijek krenule još gorim smjerom na samom kraju prvog dijela. Jevhen Čerebko koji je zaradio žuti karton u 15. minuti nakon prekršaja nad Petkovićem, zaradio je drugu opomenu u 44. minuti oštrim startom na Špikiću. Osijek tako ne samo što je imao gol zaostatka već je i cijelo drugo poluvrijeme morao igrati s igračem manje.

Kao što se moglo i očekivati, Dinamo je u drugom dijelu vrlo mirno i strpljivo gradio napade svjestan činjenice da Osijek s igračem manje ne može biti toliko ofenzivan. Imali su Modri nekoliko prilika, ali Ivušić je uvijek bio na pravom mjestu. Ipak, u 60. minuti niti vrlo dobri osječki vratar nije mogao sačuvati mrežu. Petar Bočkaj lijepom je prizemnom loptom ubacio u peterac, gdje Špikić uklizava i pogađa za 2:0.

Sada je postalo jasno kako će Osijeku trebati pravo čudo da pokuša izboriti rezultat na Maksimiru te se zadržati u borbi za naslov prvaka. Malo prije pogotka, Nenad Bjelica pokušao je prodrmati momčad s čak tri istovremene zamjene, ali osječka momčad teško se nosila s manjkom u broju igrača na terenu.

Nakon drugog pogotka, Osijek je potpuno utihnuo i oni rijetki izlazi prema naprijed više nisu bili toliko kvalitetni kao u prvom dijelu. Dinamo je mirno vodio susret prema kraju. bez pretjeranog rizika, ali opet s dovoljno opasnih pokušaja. U 72. minuti korner je izveo Bočkaj, najviši u skoku bio je Petković, ali s gol linije loptu krajnjim naporom izbija Karlo Bartolec.

Ipak, Osijeku spasa nije bilo u 81. minuti. Sjajno je povukao kontru Ivanušec, prošao nekoliko gostujućih igrača te proslijedio prema Petkoviću koji sjajno ostavlja za natrčalog Luku Menala čiji siloviti udarac iskosa Ivušić nije mogao braniti. Osijek je bio u potpunom raspadu, a Dinamo pogonjen na mlađe igrače koji su netom ušli u igru spreman još za pokoji pogodak.

U 85. minuti Martin Baturina sjajno prolazi kroz sredinu i upošljava Marka Tolića koji puca iz slične pozicije kao Menalo, ali ovoga puta je Ivušić spreman. Do kraja susreta izdvojimo još lijepu priliku Baturine s dvadesetak metara, ali mladi Dinamov veznjak pogodio je samo blok osječkih nogometaša.

Osijek je porazom na Maksimiru zaključio svoje snove o naslovu prvaka. U utrci je ostao još samo Hajduk, ali i šanse Splićana sada su prilično male. Dinamu bi za novi naslov bila dovoljna već pobjeda na Šubićevcu protiv Šibenika, pa teoretski niti derbi s Hajdukom u posljednjem kolu ne bi imao rezultatsku važnost.

FOTO: HINA/Edvard ŠUŠAK

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!