Nogomet

Sezona dominacije i atraktivnog nogometa: Les Pitchouns se vraćaju u Ligue 1

Branimir Korać • utorak, 24.05.2022.
Sezona dominacije i atraktivnog nogometa: Les Pitchouns se vraćaju u Ligue 1

Sjajna sezona je iza nogometaša Toulousea koji su bili najbolji u Ligue 2 i potpuno zasluženo izborili povratak u najviši rang. Najefikasnija i najkvalitetnija momčad druge lige svakako će željeti vratiti status stabilnog prvoligaša...

Povijest

Današnji FC Toulouse osnovan je 1970. godine nakon što je grad tri godine bio bez kluba s obzirom da je raniji klub koji je egzistirao u gradu prodao igrače i mjesto u najvišem rangu pariškom Red Staru 1967. godine. 1970. godine osnovan je potpuno novi klub pod nazivom Union Sportive Toulouse koji 1979. godine preuzima današnje ime FC Toulouse.

Tri godine kasnije ušao je u najviši rang, a u prvom nastupu u Europi 1986. godine u Kupu Uefe odmah je na startu eliminirao Napoli s Diegom Maradonom. U prvom susretu u Napulju poražen je 1:0 golom Carnevalea da bi u uzvratu slavio istim rezultatom golom francuskog reprezentativca Stopyre. Uslijedili su jedanaesterci gdje je Maradona promašio u petoj seriji i Toulouse je prošao dalje. Nije ipak otišao daleko, u sljedećem kolu bolji je bio moskovski Spartak, hat-trick Passija za pobjedu 3:1 u prvom susretu nije bio dovoljan, u Moskvi je Spartak slavio s 5:1.

Novo ispadanje iz najvišeg ranga francuskog nogometa uslijedilo je 1994. godine nakon odlaska Fabiena Bartheza u Marseille, ubrzo Alain Giresse preuzima glavnu riječ i uslijedilo je razdoblje velikih oscilacija. Klub se vraćao u najviši rang pa ponovno ispadao, a nakon povratka 2000. godine uložena su poveća sredstva, ali bez obzira na to Toulouse još jednom ispada. I to ovaj put je izbačen u treći rang zbog gubitka od čak 70 milijuna franaka.

Ispostavilo se da je to samo pomoglo Toulouseu koji se posložio, konsolidirao, klub je preuzeo Olivier Sadran i u naredne dvije sezone vratio ga u najviši rang. 2007. godine čak je završio treći u prvenstvu pa igrao u trećem pretkolu Lige prvaka gdje je Liverpool ipak bio prejak i slavio je s ukupnih 5:0.

Uslijedilo je stabilnije razdoblje, a u zadnjih 6-7 godina ipak se vratio u donji dom i borbu za opstanak. 2016. godine u zadnjih 12 minuta sezone spasio se od ispadanja preokretom protiv Angersa, a dvije godine kasnije igrao je kvalifikacije za ostanak i svladao AC Ajaccio. 2020. godine ipak je ispao u Ligue 2 iz koje se sada vraća.

Najveći rival Toulouseu je Bordeaux s kojim igra Derby de la Garonne, ali on se neće dogoditi naredne sezone s obzirom da je Bordeaux ispao iz najvišeg ranga.

Sezona

Toulouse je prošlu sezonu završio na prvom mjestu bez posebne drame u završnici dominiravši tijekom sezone. Na kraju je imao četiri boda više od drugoplasiranog Ajaccioa iako je u zadnja tri kola uslijed opuštanja osvojio samo tri boda. Tu je poražen od Rodeza koji se spašavao od ispadanja i Ajaccioa kojem je trebala pobjeda za drugo mjesto i izravan plasman u najviši rang. S 82 postignuta gola Toulouse je bio najefikasnija momčad Ligue 2, a sljedeći po broju golova bio je Auxerre koji je zabio čak 21 gol manje. I s 33 primljena gola bio je u vrhu, samo je Ajaccio primio manje.

Trener

Iskusni 57-godišnji stručnjak Philippe Montanier zaslužan je za dobre igre Toulousea u Ligue 2. Nekadašnji vratar Toulousea nakon bogate trenerske karijere vratio se u klub prošlog ljeta i vrlo brzo ga je vratio u najviši rang. Nije mu ovo prvi put da uvodi klubove u najviši rang, napravio je to 2009. godine s Boulogneom kojeg je odmah napustio i preselio u Valenciennes. Tamo je bio dvije sezone pa otišao u Real Sociedad na čijoj se klupi također zadržao dvije sezone.

Povratak u Francusku uslijedio je 2013. godine kada je preuzeo Rennes gdje je boravio do 2016. godine kada odlazi u Nottingham Forest, međutim već u siječnju 2017. godine dobio je otkaz nakon samo dva osvojena boda u sedam kola i samo dvije utakmice od 30 bez primljenog gola. Nije dugo bio bez posla, ubrzo je preuzeo francusku reprezentaciju do 230 godina da bi 2018. godine vratio se u klupski nogomet i preuzeo Lens. Tamo je bio godinu i pol, zatim je kraće vrijeme vodio Standard Liege da bi prošlog ljeta preuzeo Toulouse.

Najbolji strijelac

Prvi strijelac Toulousea prošle sezone bio je Englez Rhys Healey koji je postigao 20 pogodaka u Ligue 2 i tome je dodao još dva gola u Kupu. Tih 20 golova postigao je u 32 nastupa, tome je dodao i četiri asistencije. Utakmicu sezone odigrao je u 16. kolu kada je u 4:1 pobjedi protiv Sochauxa upisao sva četiri gola, a u 32. kolu zabio je hat-trick u pobjedi protiv Guingampa.

Healey je u Toulouse stigao prije dvije godine iz MK Donsa, a većinu karijere proveo je u nižim ligama. MK Dons je u trenutku njegovog odlaska u Toulouse igrao u trećem rangu engleskog nogometa, a sezonu ranije u četvrtom. Ovo mu je svakako najbolja sezona u karijeri i sada će imati priliku igrati i u Ligue 1. Dosad je skupio samo nekoliko utakmica u najvišim rangovima i to u dresu Cardiffa i FC Dundeeja.

Glavni aduti

Osim Healey svakako treba istaknuti još nekolicinu igrača koji su igrali važnu ulogu u povratku Toulousea u najviši rang. Tu su Nizozemac Branco van den Boomen koji je prošao Ajaxovu školu nogometa, a u Toulouse je stigao iz De Graafschapa i pokazao se kao veliko pojačanje. Zatim danski bek Mikkel Desler koji je ljetos stigao iz norveškog Haugesunda, Australac Denis Genreau, još jedan Danac Rasmus Nicolaisen, mladi branič Anthony Rouault, desno krilo iz Toulouseove škole Nathan N'Goumou, zadnji vezni Stijn Spierings te napadači Ado Onaiwu koji je stigao iz Yokohame te Rafael Ratao koji je došao iz Slovana iz Bratislave.

Kapetan je iskusni veznjak Brecht Dejaegere koji je prošlog ljeta otkupljen od Genta nakon što je sezonu ranije bio na posudbi u Toulouseu.

Stadion

Toulouseov stadion izgrađen je još 1937. godine, ali kroz povijest je u niz navrata renoviran. Posljednja renovacija bila je 2016. godine kada je ušminkan i moderniziran za utakmice Europskog prvenstva kojem je Francuska bila domaćin. Na tom stadionu odigrana su tri susreta grupne faze (Španjolska - Češka, Italija - Švedska, Rusija - Wales) te osmina finala između Mađarske i Belgije.

Na njemu su igrani i dvoboji Svjetskog prvenstva 1998. godine i to pet susreta grupne faze te dvoboj između Nizozemske i Jugoslavije u osmini finala.

Riječ je o modernom stadionu kapaciteta 33.150 sjedećih mjesta s hibridnim travnjakom, a osim nogometaša Toulousea, koristi ga i tamošnji ragbijaški klub, a na njemu je svoje utakmice igrala i francuska ragbijaška reprezentacija.

FOTO: Laurie Laberinto/Wikipedia

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!