Nogomet

FIFA bi mogla izbaciti Ekvador sa SP-a, Čile čeka kao zamjena

Matej Kačan • četvrtak, 09.06.2022.
FIFA bi mogla izbaciti Ekvador sa SP-a, Čile čeka kao zamjena
Foto: FaH

FIFA bi uskoro mogla donijeti odluku o izbacivanju Ekvadora sa Svjetskog prvenstva zbog lažiranog državljanstva jednog od igrača, a kao zamjena bi onda uskočio Čile...

Veliki skandal na pomolu je samo nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva u Kataru. Iako je u južnoameričkim kvalifikacijama Ekvador izborio direktni plasman, tu bi reprezentaciju FIFA mogla izbaciti s Mundijala. Odluka bi se mogla donijeti vrlo brzo, možda već u četvrtak.

Problem je nastao u papirima Byrona Castilla, 23-godišnjeg braniča koji je navodno lažirao rodni list kako bi se predstavio kao Ekvadorac, a zapravo je iz Kolumbije. Priču je otkrio odvjetnik koji zastupa čileanski savez Eduardo Carlezzo.

On je naveo kako s Castillovog rodnog lista nedostaju otisci prsta i Čile je optužio igrača da je sve lažirao i namjestio kako bi igrao za Ekvador. Ako FIFA potvrdi sumnje i optužbe, Ekvadoru bi se oduzeli svi bodovi u kvalifikacijama iz utakmica u kojima je Castillo sudjelovao, njih ukupno osam.

U tom slučaju Čile bi dobio spor i Ekvador bi pao na zadnje mjesto skupine, Čile bi "uskočio" u Katar, a Peru bi ostao peti i igrao bi dodatne interkontinentalne kvalifikacije.

"Roditelji su vjenčani u Tumacu u Kolumbiji, Byron je rođen u Tumacu i tamo je kršten. Ovdje smo s namjerom da prezentiramo poprilično jasne argumente i dokumente koje imamo. Sve što imamo sm skupili u procesu ovog slučaja, tko govori istinu, ne može se bojati", rekao je Carlezzo.

Castillo nastupa za najbolji ekvadorski klub, Barcelona Sporting od 2017., a tek je nedavno postao prvotimac Ekvadora. Po vokaciji je desni bek, ali igra i na stoperu. Ekvador se na SP plasirao po prvi put od 2006. i ovo izbacivanje bio bi veliki skandal, ali i tuga za ekvadorski nogomet.

Ekvadorski Savez još se nije oglasio, a baš bi Ekvadorci trebali otvoriti Mundijal. Naime, oni su na rasporedu prvog dana protiv Katara, domaćina turnira. U skupini A još su Nizozemska i Senegal.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!