Ostali sportovi

Novina nastavlja s hrvatskim rekordima, na Svjetskom prvenstvu u paraplivanju

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 16.06.2022.
Novina nastavlja s hrvatskim rekordima, na Svjetskom prvenstvu u paraplivanju

Hrvatska paraplivačica Paula Novina (18) osvojila je šesto mjesto na 50 m slobodno u kategoriji S8, dok je Emma Mečić bila sedma na 400 m slobodno u kategoriji S9 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu u portugalskom Funchalu na Madeiri.

Novina je u kvalifikacijama bila šesta s novim hrvatskim rekordom (34.39), a u finalu je plivala još brže, islivavši još jedan hrvatski rekord - 34.25.

Slavila je Brazilka Cecilia Jeronimo de Araujo s vremenom 30.97, druga je bila Talijanka Francesca Palazzo s rezultatom 31.33, dok je broncu osvojila Ukrajinka Katerina Denisenko koja je plivala 32.32.

"Sretna sam što uspjela izboriti finale i postaviti novi hrvatski rekord. U finalu sam pokušala izvući još više i uspjela sam, Bilo je to moje prvo finale i zadovoljna sam rezultatom. Nadam se da ću opravdati očekivanja i u svojoj najboljoj disciplini 100 prsno," kazala je članica PK Natatora.

"Paula je u kvalifikacijama popravila rekord za dvije stotinke, a potom je u finalu za dodatnih 13 stotinki sekunde što je potvrda da smo dobro radili. Sutra ima slobodan dan, a u subotu je očekuje glavna disciplina 100 prsno," dodao je trener Ivan Perzel.

Mlada 15-godišnja Mečić je nastupila u svojoj najjačoj disciplini na 400 metara slobodno (S9). U finale ušla kao četvrta s rezultatom 4:58.89, no u finalu nije uspjela ponoviti taj rezultat. S rezultatom 5:02:52 zauzela je sedmo mjesto. Pobijedila je Britanka Toni Shaw rezultatom 4:45.55, druga je bila Mađarica Zsofia Konkoly sa 4:45.69, dok je broncu osvojila Amerikanka Summer Schmit s rezultatom 4:51.47.

"Izuzetno sam ponosan na naše cure. Ovo je prvi put nakon više od deset godina da hrvatska paraplivačka reprezentacija ima predstavnicu u finalu svjetskog prvenstva, i to odmah dvije. Posljednje desetljeće svojim sjajnim rezultatima obilježili su plivači Kristijan Vincetić i Dino Sinovčić a ovi rezultati Paule i Emme daju navijestit kako nam se konačno i žensko plivanje podiglo na veću razinu i da ima sjajnu perspektivu," istaknuo je izbornik reprezentacije Igor Berislavić.

Za obje plivačice to je bio drugi nastup na svjetskom prvenstvu u Portugalu. Novina je osvojila deveto mjesto na 100 m slobodno u kategoriji S8 s novim hrvatskim rekordom (1:14.63), dok je Mečić također bila deveta na 200 m mješovito u kategoriji SM9.

Do kraja SP-a Mečić će još plivati 50 slobodno i 100 leđno, a Novina 100 prsno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!