Košarka

Marko Milič: 'Slovenija trenutno ima dva najbolja košarkaša i to ne govorim samo zato što su Slovenci'

Branimir Korać • subota, 18.06.2022.
Marko Milič: 'Slovenija trenutno ima dva najbolja košarkaša i to ne govorim samo zato što su Slovenci'
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija u kvalifikacijama nastavlja put susretom protiv Slovenije koji će biti iznimno težak. Slovenija će biti jača za Gorana Dragića i Luku Dončića...

Marko Milič bio je velika slovenska košarkaška zvijezda, a danas je član stručnog stožera reprezentacije. Puno se govori o tome kako su brojne reprezentacije oslabljene u kvalifikacijama kad ane mogu računati na igrače iz NBA lige i Eurolige, a to vrijedi i za Sloveniju.

"Nešto veće momčadi, koje u svojim sastavima imaju NBA igrače i euroligaše, uvijek imaju problema jer su manje momčadi uvijek na okupu i uigranije. Ako momčadi nedostaje nekoliko ključnih igrača, to se odmah vidi, nakon čega logično slijede i šareni rezultati tijekom kvalifikacija. Teško je zadržati visoku razinu tijekom cijele sezone. Dečki su zapravo tek došli iz nekih klupskih vrhunaca, a sada slijede ozbiljne utakmice na reprezentativnoj razini. To traje već neko vrijeme, ali trudimo se da ih fizički ne ubijemo i da se veselimo ovim utakmicama", istaknuo je Milič u razgovoru za Sportal.

Ono što ga raduje je povratak Gorana Dragića u reprezentaciju i vjeruje kako će biti od velike pomoći.

"Svi smo htjeli da se Goran vrati. Svi ga iznimno poštujemo, njega kao osobu, njegove liderske sposobnosti i doprinos reprezentaciji. Svaka reprezentativna vrata su mu uvijek otvorena, a poštivali smo i njegovu odluku da se povuče. Nikada ga u ništa nismo uvjeravali jer nismo htjeli stvarati nikakav pritisak, uvijek smo mu davali odriješene ruke i čekali ga. Mislim da će ovo biti jako lijep završetak priče, bilo za jednu utakmicu ili cijelo ljeto ili kako god želi. Gogi sam donosi odluke, zna koliko ga cijenimo i volimo i zna da poštujemo svaku njegovu odluku."

Posebno je imporesioniran, naravno, Lukom Dončićem kojeg poznaje od malih nogu.

"Igrač s takvom maštom i takvim repertoarom trebao bi biti sastavljen od pet igrača. Treba imati taj ubojiti instinkt Dražena Petrovića i pregled igre kakav je imao npr. John Stockton. Najbolji košarkaši pod pritiskom igraju najbolje, ali nikad nisam vidio košarkaša da igra s takvim osmijehom i bez pritiska. Mogu potvrditi da je Luka najkreativniji igrač. Ima boljih sportaša, strijelaca, ali onoliko kreativnosti koliko on ima stvarno je nevjerojatno. Zato toliko uživamo u njegovim igrama, jer on nam daje tu iskru. Luku poznajem od malih nogu, kada smo njegov otac i ja još bili suigrači i Luka je često bio s nama. On je već tada bio nestašan, bio je i na mojim košarkaškim kampovima u Kranjskoj Gori."

Dončić se još uvijek nije pridružio reprezentaciji, postoje pravila prema kojima se NBA igrači smiju pridružiti i njih se treba pridržavati.

"Nama je ovo razdoblje donijelo gomilu pravila na koja itekako morate paziti. Pravila kada se igrač može pridružiti su komplicirana, a tu je i osiguranje. Nije ih bilo toliko u našim igračkim danima. No, s druge strane, mi smo zbilja sretni što su takvi košarkaši dio naše reprezentacije, što imamo takve zvijezde, promotore zemlje, koji uvijek prihvate poziv Slovenije i onda nas bace u te ugodne probleme. Postoje različita pravila za igrače koji su trenutno slobodni igrači u NBA ligi i za one koji to nisu."

Milič ističe koliko je bogatstvo što Slovenija ima Dončića i Dragića koje vidi kao sam vrh.

"Po meni Slovenija trenutno ima dva najbolja košarkaša i to ne govorim samo zato što su Slovenci. Dragić je jedan od najboljih organizatora igre na svijetu i s njim momčad puno bolje funkcionira. Zatim je tu Luka, koji je stvarno nevjerojatan kreativac. I mi smo u prošlosti uvijek imali dobre sastave, ali čini mi se da je reprezentacija morala sazrijeti. Mnogo puta smo bili blizu, često je presudio jedan koš. Za to vrijeme stasali su i kadrovi, cijeli Savez, ali jedno se nije promijenilo u ovom vremenu, a to je da smo za Sloveniju uvijek igrali s ponosom i čašću. Ovim uspjesima danas dobivamo zadovoljštinu i od igrača iz prošlosti, koji vide da se naš trud isplatio i da smo utrli put ovoj generaciji za koju sam siguran da će imati puno uspjeha."

FOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!