Rukomet

Juniori u borbi za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u rukometu na pijesku

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 18.06.2022.
Juniori u borbi za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u rukometu na pijesku

Hrvatska muška juniorska reprezentacija osigurala je finale Svjetskog prvenstva u Grčkoj. Petog dana natjecanja prvo su u jutarnjim satima svladali Ukrajinu u četvrtfinalu rezultatom 2:0 (17:14, 19:18) u setovima, da bi u popodnevnim satima susret s Francuskom zaključili s 2:1 (21:18, 20:23, 9:6) u setovima i tako osigurali svoje mjesto u borbi za zlatnu medalju.

Ogled s Ukrajinom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva završio je u korist Hrvatske. U prvom setu juniori su slavili sa 17:14, da bi u drugom setu ukrajinski juniori bili u zaostaku od jednog pogotka, no nisu uspjeli iskoristiti priliku i utakmicu odvest do raspucavanja. Kapetan hrvatskih juniora, Vigo Konforta, zaključio je drugi set s pogotkom u posljednjoj minuti i postavio konačni rezultat 19:18.

Susret s Francuskom, od koje je Hrvatska upisala jedini poraz do sada, onaj u grupnoj fazi, završio je rezultatom 2:1 (21:18, 20:23, 9:6) u setovima. Prvi set prošao je bez većih problema za hrvatske juniore, koji su upisali slavlje po isteku prvih deset minuta, da bi u drugom setu Hrvatska povela, no Francuska je iskoristila par pogrešaka i nekoliko ključnih obrana svojeg vratara te tako slavila s 23:20 i utakmicu završila raspucavanjem.

Malo sportske sreće, dobra obrana i stopostotna realizacija odvela je Hrvatsku u finale. Osim što je raspucavanje otvorio prvim pogotkom, Konforta je opet odigrao ključnu ulogu i obranio jedan od pet francuskih šuteva, što je bilo dovoljno za odlazak u borbu za najsjajnije odličje.

"Ušli smo u finale, osjećaj je neopisiv, ekipa je presretna, ovo je stvarno nevjerojatno. Za ovo smo se pripremali, očekivali jesmo, ali smo bili skeptični. Pripremali smo se za ovo, vježbali, prvi set smo uzeli uz dobru obranu i napad. Drugi set nije bilo dovoljno koncentracije, previše golova smo primili, previše puta promašili, otišli u raspucavanje i eto. To je dio sreća, dio koncentracija, a mi smo imali tu sreću da dobijemo u raspucavanju. Vježbamo to svaki trening i stvarno se isplatilo, želim pohvaliti cijelu ekipu, a posebno izbornika i stožer. Ovo je stvarno nevjerojatan osjećaj", izjavio je Konforta.

"Plasirali smo se u finale, osjećaj je predivan. Osjećam se ispunjen zadovoljstvom, zato jer ipak to ono po što smo došli. Došli smo loviti zlato, prilika da budemo svjetski prvaci, tome težimo. U drugom setu protiv Francuske, bilo je nervoze, ali više je nedostajalo koncentracije. Presudile su dvije lopte u setu, jer se nismo držali dogovora, i zbog kojih smo na kraju izgubili. Sami smo sebe uveli u probleme nepotrebno, ali u raspucavanju smo se digli iznad tih problema, pokazali mentalnu snagu i želju da uđemo u finale i idemo po to zlato. Oba potencijalna protivnika u finalu su dobra, Iran i Brazil, i s kim god da igramo bit će teška, ali zanimljiva utakmica. Naše je da koncentracija bude najviša i da dobijemo to finale", zaključio je izbornik Stjepan Babić.

Finalna utakmuca na rasporedu je u nedjelju, 19. lipnja, u 18:00 sati po hrvatskom vremenu, a protivnik s druge strane terena bit će Brazil ili Iran, koji se kasnije večeras sastaju u drugom polufinalu. Utakmica se može pratiti putem live streama na službenom kanalu Međunarodne rukometne federacije.

FOTO: Jozo Čabraja / kolektiffimages

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!