Vodeni sportovi

Završeno svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u disciplini slalom održano u Bolu na Braču

Sportnet • srijeda, 06.07.2022.
Završeno svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u disciplini slalom održano u Bolu na Braču

Talijan Bruno Martini i Nizozemka Sara Wennekes pobjednici su Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci koje se od subote održavalo u Bolu na Braču u fantastičnim uvjetima za jedrenje koji su još jednom opravdali sportsku atraktivnost ove popularne lokacije.

Zbog izvrsne organizacije i idealnih uvjeta u 2021. treća je godina ovog prestižnog natjecanja u Bol dovela sve vodeće sportaše u svijetu u muškoj i ženskoj konkurenciji i osigurala do samog kraja vrlo neizvjesno natjecanje, posebno u brojnijoj muškoj konkurenciji u kojoj se natjecalo 50 muškaraca iz 17 zemalja.

Pobjedu je ipak odnio dvadesetosmogodišnji Talijan Bruno Martini ispred Francuza Pierrea Mortefonea i zemljaka Mattea Iacchina. Našem najboljem slalomašu Enricu Marottiju izmaklo je postolje nakon niza nesretnih situacija, no završio je na četvrtom mjestu u neizvjesnoj i izjednačenoj borbi. Nicolas Goyard, prošlogodišnji šampion čiji su nedostižni prošlogodišnji rezultati kada je vozio isključivo na foilu natjerali sve natjecatelje da ove godine učine isto, završio je šesti. Pokazatelj je ovo da je konkurencija vrlo izjednačena te da svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini očekuje neizvjesna sezona puna preokreta.

U ženskoj konkurenciji među ukupno 17 prijavljenih žena od prvoga je dana dominirala Sara Wennekes, prošlogodišnja pobjednica iz Bola ispred prošlogodišnje ukupne šampionke, Francuskinje Marion Mortefon i Norveženke Helle Oppedal.

"Izuzetno sam zadovoljan regatom i vremenom koje nas je ponovno poslužilo, uvjeti su bili fantastični. Nakon godina truda najbolji su svjetski natjecatelji prepoznali naš home spot kao vrhunsku destinaciju za jedrenje na dasci, a Bol se još jednom pokazao u najboljem svjetlu", rekao je Toni Bulić, organizator regate, dugogodišnji zaljubljenik u sport i vlasnik Zoo station Bol – kultne stanice za jedrenje na dasci u Hrvatskoj.

Naša najbolja natjecateljica Palma Čargo ovoga je puta propustila prvenstvo zbog sudjelovanja na Mediteranskim igrama u Alžiru na kojima je osvojila broncu u jedrenju na dasci u olimpijskoj klasi IQ foil, dok je talentirani Ian Anić iz Bola u pripremi za Nizozemsku na kojoj planira osvojiti bodove u istoj klasi. I Palma i Ian nadaju se sudjelovanju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Foto: Roni Marinković i Clive Bevan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!