Košarka

'Ramljaci i Baldwini' zadarska su realnost, pred Jusupom je težak posao

Matej Kačan • četvrtak, 14.07.2022.
'Ramljaci i Baldwini' zadarska su realnost, pred Jusupom je težak posao

Diante Baldwin i Marko Ramljak postali su prva pojačanja KK Zadar za novu sezonu, a potpisi takvog profila igrača očito će biti realnost i nacrt za nove poteze u slaganju dosta jeftinije momčadi...

Nakon kraja prošle sezone pune financijskih dubioza i problema, nestabilne vlasti u Gradu pa tako i Klubu, a naposljetku i raspada momčadi i odlazaka praktički svih osim Brale, Jordana, Drežnjaka te nekoliko mlađih, Zadrani su morali očekivati mjere štednje.

Uostalom, njih je najavio i tada v.d., a danas i stalni direktor Kluba koji je projicirao budžet cijelog pogona na oko šest milijuna kuna, što je oko dva i pol puta manje od onog na što su Zadrani navikli posljednjih sezona. Ipak, kako su ugovori igrača uglavnom tajna, nisu navijači Zadra i javnost mogli točno znati što i kako očekivati.

To ipak mnogo bolje znamo nakon prvih pojačanja. Danijel Jusup bacio se na posao odmah po potvrdi svog garantiranog dvogodišnjeg ugovora i dogovorio dva nova igrača - Daintea Baldwina i Marka Ramljaka.

Na prvu antiklimaktično jer "Jupe" kod jednog dijela zadarskih navijača ima nešto što nalikuje kultu ličnosti pa su se krenule "crtati" postave pune igrača koje je već vodio i mahom djece zadarske škole košarke koja su razasuta po regiji i Europi.

Realnost je ipak ovo, i ona je dosta drukčija od želja i nadanja. Baldwin i Ramljak, premda su dosta različiti igrači, ipak su jako slični potpisi. Dva igrača s jasnim vrlinama, još jasnijim manama protiv kojih je Jusup igrao u BiH ligi i ABA 2 prošle sezone na klupi Širokog i imao ih je prilike vidjeti iz prve ruke.

Također, igrači su to koji su negdje u najboljim igračkim godinama i dosegli su svoj zenit te se od njih zna što se može očekivati i koja su razina. A ta razina za obojicu, barem u posljednjim sezonama, nije prelazila ABA 2 ligu.

Ramljaka navijači Zadra dobro poznaju. U šest godina u zadarskom dresu pokazao je izvanredne fizikalije i atletičnost, sjajnu igru u obrani uz atraktivne poteze krađa, blokada i zakucavanja, ali osim toga u napadu malo toga.

Velikih problema Ramljak ima sa spuštanjem lopte na parket u situaciji 5 na 5 napada, još većih sa šutom osim ako nije nebranjen iz kornera. Pokazao je Ramljak i u prvom mandatu u Zadru neke probleme sa sportskim životom i nedisciplinom, a možemo reći da se s klubom nije rastao na lijep način uz neke izjave kako ostalima ne bi preporučio dolazak u Zadar.

Oni koji su od 2010. do 2016. odrastali u zadarskim noćnim klubovima sigurno su ga imali prilike vidjeti na gotovo redovitoj bazi i to je stigma koju će "Ramo" teško oprati, pogotovo zbog toga što se čini da nakon odlaska iz Zadra nije napredovao kao igrač.

Probao je na stepenici više u Cedeviti pa se nije snašao, vratio se u Zrinjski pa odigrao još tek jednu ABA sezonu, onu u Ciboni. Nakon toga dvije inozemne epizode pa BiH avanture u Posušju i Sparsima i teško je očekivati da je s 29 godina na leđima spreman za novi iskorak i povratak na razinu jednog od uzbudljivijih, atraktivnijih i obrambeno boljih ABA igrača.

Slična je priča i s Baldwinom koji na leđima ima 28 godina i također je teško od njega očekivati neki kvantni iskorak. Premda je imao sjajne brojke i bio glavni igrač jedne od najboljih ABA 2 ekipa, barem u prvom dijelu sezone, za ozbiljno participiranje u ABA ligi, ili barem za ambicije ostanka Zadra u istoj, trebat će još napredovati.

A da je sposoban za to, onda bi to kao mlađi igrač pokazao u nekim od prošlih europskih sezona koje je provodio u Poljskoj, Finskoj, drugoj njemačkoj ligi ili u Bugarskoj prije dolaska u Borac iz Banja Luke. Dakle, i od Baldwina se točno zna što se dobiva i neke veće promjene ne mogu se očekivati.

Vjerojatno mnogi od nas nisu pozorno pratili ABA 2 ligu ni BiH ligu pa za opisivanje Baldwinovih kvaliteta i mana uskače Miroslav Dragoljević. Ovaj bivši urednik portala DoubleDouble i MeridianSportBH banjalučki je stanovnik pa je Baldwina imao prilike pratiti pozornije i uživo:

"Po mom mišljenju, jedan od najboljih jedan na jedan igrača u Drugoj ABA ligi prošle sezone. Brz je kao metak i može bez problema napasti svakog čuvara, pogotovo ako defenzivac zaspe u obrani. U stanju je završiti napad na više načina. Ako ne može polaganjem, onda naskok na par metara od koša. Solidan je pick&roll igrač.

Ima korektan pregled igre i s obzirom na brzinu koju posjeduje, ako se lopta nađe kod njega u otvaranju kontre, može kazniti protivnika na više načina. Hoće li to biti dobrim dodavanjem ili sam coast-to-coast, ovisi o situaciji.

Sad, najveća mana Baldwina je izuzetno slab šut s distance. U Drugoj ABA ligi i Premijer ligi BiH mu je šut za tri poena bio ispod 30 posto, a kad su ti postoci tako niski na toj razini, teško da će u ABA ligi biti bolje. Slobodna bacanja su isto bila problematična, pogotovo u nekim ključnim trenucima", govori Dragoljević uz napomenu da za obranu ni ne zna što bi rekao jer tu Baldwin "nit' smrdi nit' miriše."

Tako će najveći zadatak za Jusupa takvog igrača, koji očito ima jednu veliku manu šuta, uklopiti u svoju koncepciju. Pitanje je i Baldwinovog statusa, je li on doveden kao vođa ekipe ili samo kao popuna i zamjenski organizator?

"Za Zadar ovisi najviše kakvu će ulogu dobiti. Ako očekuju od Baldwina da nosi momčad u napadu i postiže 15 poena u prosjeku, onda teško da će profitirati ovim potpisom. Nije sporno da Baldwin može dosegnuti dvoznamenkaste skorerske brojke, ali onda će morati uzimati veliki broj šuteva, a to nikad nije dobro za ekipu u kojoj igra.

Sigurno da Jusup zna zašto ga je uzeo, s obzirom na to da je igrao protiv njega četiri ili pet puta minule sezone i mogao se iz prvog plana uvjeriti o svim njegovim prednostima i nedostacima. Sve u svemu nije loš igrač, da ima bolji šut (oko 40 posto za tri), mogao bi igrati i na dosta većoj razini od ABA lige", završio je Dragoljević.

Svakako najveći problem kod ovih potpisa su Baldwinove i Ramljakove godine. Prilikom dovođenja Jusupa i Denisa Pleslića najave su iz kluba išle u smjeru slaganja mlađe ekipe koja će biti projekt na nekoliko godina i odisati zadarskim štihom.

Naravno da nakn dva pojačanja od valjda deset potrebnih ne možemo slagati sliku očekivanja od nove sezone, ali neke obrise i trend već vidimo. To su igrači koji ne mogu previše napredovati u karijeri i koji su vjerojatno ovdje samo na godinu ili dvije dana.

To Baldwina i Ramljaka čini tipičnim "plaćenicima", igračima koji dolaze popuniti svoju poziciju za svoju cifru i kasnije tražiti bolji ugovor. Takvih svaki klub u Europi ima napretek, imao ih je i Zadar, ali svakako je indikativno to što su obojica dosta jeftiniji, a time i manje kvalitetni od svojih prethodnika.

Usporedimo li Baldwina s Mavrom i Junakovićem ili Ramljaka s Marčinkovićem i Carterom, distinkcija je jasna. Prošle sezone Zadru je kronično nedostajao šut, ove sezone to bi mogla biti još veća boljka.

Očito je da Jusup traži radne igrače kojima je atletika i obrana na prvom mjestu prije napadačkog talenta, ali pitanje je može li Zadar dovesti bolje od ovoga. Prema nekim informacijama oko Kluba, Baldwinov ugovor je blizu maksimuma što Zadar igraču u ovom trenutku može ponuditi.

A to je onda pogubno za ambicije Zadra u ABA ligi. Drežnjak i Jordano dokazali su svoju vrijednost i svoje će dati, Brala uz Matulinu, Klaricu, Sikirića, Njegovana... dati će zadarski štih i od njih će se očekivati napredak i da neki od njih iskoči u ulogu ozbiljnog rotacijskog igrača.

Ostatak? Ostatak će se očito popunjavati igračima razine i kvalitete Ramljaka i Baldwina. Košarkaši su to koji svakako na jednoj razini imaju svoju dokazanu vrijednost, ali pitanje je u tome je li ta razina baš ABA kvaliteta.

Igrači s izraženim vrlinama i velikim manama, popularno rečeno "roba s greškom" na popustu. To je sad zadarska realnost, a na Jusupu je da vrline i mane ovih i budućih pojačanja ukomponira tako da budu jedni drugima komplementarni i da Zadar barem sliči na abaligašku ekipu, a ne probrane pojedince iz klase niže uz "dicu".

To će po svemu sudeći biti težak i mukotrpan posao te Zadar uz Cibonu izgleda kao prvi osuđenik na borbu za ostanak u ABA ligi, ali je itko na ovim prostorima dokazan da od "go*ana može raditi pitu", to je Jusup.

FOTO: ABA liga 2/Dragana Stjepanović

Premijer liga

1Zadar 302+534
2Split 275+444
3Cibona 2210+140
4Cedevita Junior 2012+199
5Dinamo Zagreb 1913+208
6Zabok 1715+35
7Dubrovnik 1418-56
8Šibenka 1319-46
9Dubrava 1319-108
10Alkar 923-161
11DepoLink Škrljevo 725-337
12Bosco 131-852

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!