Nogomet

Delač za Sportnet nakon slavlja na Parkenu: 'U četiri godine samo jednom sam izgubio kod Kopenhagena'

Branimir Korać • ponedjeljak, 18.07.2022.
Delač za Sportnet nakon slavlja na Parkenu: 'U četiri godine samo jednom sam izgubio kod Kopenhagena'
Foto: Kristijan Komarica

Jedan od onih koji nekako prođu ispod radara unatoč odličnim nastupima je Matej Delač. Sada već iskusni vratar Horsensa iza sebe ima još jedan sjajan nastup, ovaj put na otvaranju danskog prvenstva u gostima kod prvaka Kopenhagena kojeg je njegov Horsens svladao s 1:0...

Prvo kolo prvenstva, prvak dočekuje povratnika u ligu, pred punim tribinama na svom stadionu. Naravno, prvak je značajan favorit, ali povratnik u ligu nije impresioniran i dolazi do iznenađđenja.

Upravo to se dogodilo u nedjelju u prvom kolu danskog prvenstva. Kopenhagen je na punom Parkenu dočekao Horsens, ali nije uspio doći do pobjede, upisao je poraz 1:0.

Jedan od junaka pobjede Horsensa bio je hrvatski vratar Matej Delač, ono što je i prošlo kraj njegovih suigrača, Delač je obranio i nije mogao zamisliti bolji ulazak u sezonu.

"Nije moglo bolje, dobili smo prvaka na Parkenu, pun stadion, nitko nije očekivao niti bod, a kamoli sva tri. Išli smo na kontre, polukontre, sve je išlo na našu ruku. Nije moglo biti bolje na povratku u ligu."

Kopenhagen je krenuo dobro i stvorio ponešto prilika, Delač je tu dobro reagirao, ali sredinom prvog dijela počeli su sve ozbiljnije prijetiti i gosti.

"To nam je bio plan, znali smo da će igrati, a da imaju dva spora stopera. Mi s druge strane imamo dobru tranziciju i znali smo to iskoristiti. Imali smo dva brza igrača naprijed i odmah smo ih tražili, bilo je dosta prostora i to smo iskoristili."

Igrati protiv Kopenhagena u gostima nikada nije lako, u pripremama je izgledao impresivno, pregazio je jedan Feyenoord sa 7:0, ali Delač ima lijepe uspomene s ovog stadiona.

"Bez obzira na sve. znali smo da možemo iznenaditi. Od četiri puta u zadnje četiri godine što sam dolazio na Parken, samo jednom sam izgubio, a znao sam da su u prvim utakmicama još pod dojmom. Dolazi ti ekipa iz donjeg dijela tablice, igrači te malo podcijene, a uvijek volim igrati protiv najjačih posebno u ranoj fazi prvenstva dok su još malo umorni od priprema i nisu do kraja posloženi."

Horsens se ekspresno vratio u najviši danski rang nakon što je ispao sezonu ranije iz lige.

"Odlučio sam ostati i dok je klub bio u drugoj ligi jer nije bilo zadovoljavajućih ponuda i za klub i za mene. Nisam htio niti mijenjati samo tako, imam status u klubu, lijepo nam je ovdje, momčad je ostala praktički ista i znali smo da nam je cilj povratak u Superligu. Druga liga je izazovna, prvih šest u drugoj ligi bi bili redom konkurentni u Superligi, a ovi dolje su ipak malo slabije kvalitete."

Cilj je bio povratak u najviši rang, a to nije baš jednostavno odmah ostvariti, posebno u tako izjednačenoj konkurenciji.

"Najteže se odmah vratiti, ispali ste iz lige i treba se mentalno okrenuti. Zato smo i imali malo slabiji start, osjetio se taj pritisak jer smo sada bili u poziciji da se od nas u svakoj utakmici očekuje pobjeda. No uspjeli smo sve prebroditi, ovdje su svi klubovi sjajno organizirani, sport je jednostavno ogledalo države, a Danska funkcionira jako dobro. Tako se kod nas se nije ništa promijenilo kada smo ispali iz lige u samom klubu, jedino su protivnici bili drugačiji."

Ciljevi za ovu sezonu?

"Cilj je konsolidirati se, opet biti tu negdje, probati izbjeći borbu za opstanak iako znamo da će biti teško. Dosta se ulaže, svaki klub ulaže i ide prema tome da bude bolji, bit će napeta sezona, a želja je neka sredina, da se izbjegne borba za opstanak. Prva četiri odskaču, a ostali su tu negdje."

Nakon pobjede kod Kopenhagena slijedi ono najteže, protiv slabijeg protivnika tu pobjedu potvrditi. U goste Horsensu dolazi Lyngby.

"Lyngby je stari znanac, s njima smo se borili prošle godine i u drugoj ligi, četiri puta smo igrali i imamo tri pobjede i poraz, ali svaka utakmica je bila na gol razlike. Oni su ostali svi na okupu, imali su ok start, sve je moguće, ali tu se pokazuje jesmo li ili nismo. No sigurno je lakše ući u tu utakmicu nakon ova tri boda nego da smo na nuli."

Delač je već dugo vremena na nogometnoj sceni, a tek mu je 29 godina. U Danskoj se skradsio, brani odlično i ako se po jutru dan poznaje, pred njim je sjajna sezona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!