Nogomet

Za njih navijaju premijeri i kralj, a za Rijeku nisu mogli biti teži suparnici

Matej Kačan • četvrtak, 21.07.2022.
Za njih navijaju premijeri i kralj, a za Rijeku nisu mogli biti teži suparnici
Foto: FaH

Švedski Djurgarden protivnik je Rijeke u drugom pretkolu Konferencijske lige, a na Rujevicu stiže u strašnoj formi i bit će jako težak suparnik...

Tko je suparnik?

Djurgarden je muški nogometni dio Djurgardens IF, šireg sportskog društva koje kao takvo datira čak 131 godinu u povijest, dok je klub protiv kojeg Rijeka igra kao muška sekcija osnovan 1899. u Stockholmu, na istoimenom otoku.

Istinski je ovo švedski nogometni velikan s velikom povijesti i 12 naslova prvaka u vitrinama, a dom mu je Tele2 Arena u švedskoj prijestolnici, u četvrti Johanneshov.

Kraćeg imena DIF, Djurgarden je kao švedski velikan pridobio emocije i pažnju ogromnog dijela Švedske, a neki od najpoznatijih proklamiranih navijača su nekoliko bivših premijera, osnivač i direktor modne kuće H&M Stefan Persson, švedski kralj Karl XVI Gustaf, kao i prvi Šveđanin u svemiru, astronaut Christer Fuglesang.

Iako je klub slavnog imena, od velikih pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća slijedila je duga suša pa je prva sljedeća liga osvojena tek 2002., a onda je uslijedila dominacija s titulama i godinu kasnije te 2005.

Nakon novih 14 godina pauze osvojen je naslovi 2019., a prošle sezone Djurgarden je bio treći, što ga i dovodi na riječki put. Mogla bi se i ove sezone osvojiti titula jer švedsko prvenstvo je u zamahu, a Djurgarden nakon 15 kola zaostaje samo bod za vodećim Hackenom.

Sadašnji trener momčadi je Kim Bergstrand, legendarni igrač AIK-a i Hammarbyja. Za prve je igrao osam godina i skupio 148 ligaških nastupa uz titulu 1992., a kao trener je došao u DIF 2018. godine nakon dugog mandata u Siriusu.

Što se europskih nastupa tiče, nema u posljednje vrijeme velikih uspjeha. Najbolji uspjeh postignut je još 1956. četvrtfinalom Europskog kupa, a u modernoj eri drugom rundom Kupa UEFA 2002. U posljednje tri sezone zapinjalo se u kvalifikacijama, 2019. u drugom pretkolu Europa lige, dvije godine kasnije u prvom pretkolu Lige prvaka pa u trećem Europa lige.

Odakle prijeti opasnost?

Premda nam je švedski nogomet kao takav dosta velika nepoznanica, Djurgarden je u Švedskoj ove sezone sila i nakon neuspješne 2020/21 sezone munjevito ide prema gore. Prošle sezone osvojili su treće mjesto, a ove su na samo bod od vrha i na Rujevicu dolaze u strašnoj formi.

Poraza nema od 22. svibnja i minimalnih 1:0 protiv Kalmara, a nakon toga zaredalo se s pet slavlja, od kojih su rezultati koji izazivaju pažnju 4:0 kad Varbergom, 5:2 protiv Sundsvalla, 5:0 nad Varnamom.

Još je ranije pao i jaki Malmö s 4:0 pa je jasno da na Rijeku stiže napadački stroj koji je već zabio 33 pogotka u 15 susreta, a primio je samo 10.

Stup obrane je Ekdal Hjalmar, 23-godišnji Šveđanin s dva nastupa za reprezentaciju koji je i najvrjedniji igrač momčadi po Transfermarktu, a u tu liniju stigao je i prekaljeni reprezentativac Marcus Danielson koji ipak nema pravo nastupa.

Veznom linijom upravljaju nešto ofenzivniji kapetan Magnus Eriksson i mladi, 22-godišnji Hampus Finndell, dok je zasad prvi strijelac momčadi u ovoj sezoni 26-godišnji Victor Edvardsen. Tu je i brzonogo krilo Joel Asoro, 23-godišnjak iz Nigerije sa švedskim državljanstvom i mnoštvom nastupa za U-21 vrstu.

Po svemu što smo mogli vidjeti iz sažetaka ovog kluba, Šveđani igraju sjajan napadački i direktan nogomet, nešto slično onome što je Jens Gustafsson pokušavao u Hajduku početkom prošle sezone.

I Rijeka je takav nogomet njegovala prošle godine, ali protiv Šibenika u prvom kolu i premijeri nove ekipe i novog trenera Dragana Tadića vidjeli smo nešto oprezniju igru.

Što očekivati od ovog susreta iskreno se ne zna, ali Šveđani bi za Rijeku mogli biti jako težak zalogaj. Mnoge analitičke kuće predviđaju 50-50 šanse, a za Rijeku bi najveća boljka mogla biti uigranost. DIF je duže skupa i u natjecateljskom ritmu, dok se na Rujevici mijenjao kostur i većina prvih 11.

Po SuperSportu je Rijeka favorit na domaćem terenu, ali ne baš izraziti. Na Rijeku je koeficijent 2.60, na goste 3.30, kao i na remi.

Usporedba

Ukupna Transfermarkt vrijednost Rijeke je na 22.9 milijuna eura, dok je Djurgardens nešto jeftiniji i na 16.75 milijuna eura mu stoji vrijednost. No, kad se gledaju najvrjedniji igrači je Ekdal pola milijuna eura "skuplji" od Nediljka Labrovića.

Djurgarden je i godinu i pol ukupno starija momčad, a u svojim redovima ima osam A reprezentativaca naspram riječkih pet. Ipak, Rijeka ima više mladih reprezentativaca i stranih igrača.

Ovaj je dvomeč za Rijeku jako opasan, vjerojatno u ovako ranoj fazi i nije mogla dobiti gore. No, kasnije se ždrijeb otvara i dobar rezultat ovdje značajno bi pojačao šanse za skupinom. Ključan će zato biti susret na Rujevici. Ne uzme li Rijeka u prvom dvoboju prednost za ponijeti u Švedsku, moglo bi biti problema.

FOTO: HINA/Miljenko Klepač

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!