Nogomet

Hajduk brani prednost u Portugalu, ova prilika ne smije se propustiti

Branimir Korać • srijeda, 10.08.2022.
Hajduk brani prednost u Portugalu, ova prilika ne smije se propustiti
Foto: FaH

Hajduk danas ima utakmicu odluke u Konferencijskoj ligi. U Splitu je odradio odličan posao, sada to treba ponoviti u Guimaraesu...

Posljednjih godina za Hajduk je bilo previše razočaranja u europskim natjecanjima i ne treba čuditi što je pobjeda protiv Vitorije bila svojevrsni ispušni ventil. Kao što je sve eruptiralo osvajanjem SuperSport Kupa, tako je i pobjedom protiv Vitorije.

Splićani imaju lijepih 3:1 iz prve utakmice i ne smiju to propustiti. Hajduk je dovoljno kvalitetan da zadrži tu prednost i izbori dvomeč s Villarrealom što bi "zapalilo" Hajdukov navijački puk, a što bi se tek dogodilo kada bi Hajduk šokirao i Villarreal...

O tom potom. Sada je na meniju Vitoria koja je sigurno bolja od onog što je prikazala na Poljudu. Tamo se vidjelo ono o čemu se ranije govorilo, dio bitnih igrača napustio je momčad, novi igrači dolazili su i iz nižeg ranga i Vitoria se jako teško nosila s Hajdukovim ritmom.

Iako su Portugalci poznati kao tehnički nadmoćni, njihove momčadi igraju kvalitetan i tehnički dotjeran nogomet bez previše pogrešaka, ali kod Vitorije se osjetilo koliko njeni igrači iz zadnje linije nisu sigurni na lopti i to je Hajduk kažnjavao.

Sam Filip Krovinović imao je tri presječena dodavanja u opasnoj zoni, a iz jednog od njih stigao je i pogodak. Općenito su Portugalci imali velikih problema u iznošenju lopte, pa su u određenim fazama susreta bili praktički natjerani u svojih 20 metara i gol je visio u zraku.

Može li Hajduk to ponoviti u Portugalu? Teško je takvo što očekivati, Vitoria sada igra na svom travnjaku, prema informacijama koje su dolazile iz Portugala i Hajdukovih skauta i igrača, riječ je o domaćinskoj momčadi koja na svom travnjaku i pred svojim glasnim navijačima izgleda puno bolje nego u gostima.

Moglo se to vidjeti i u drugom pretkolu protiv Puskas Akademije koja je lakoćom svladana u Guimaraesu s 3:0 da bi u Mađarskoj bila potpuno drugačija utakmica, završilo je 0:0.

"Imamo osjećaj da smo u Splitu izgubili zbog detalja. Znamo što trebamo raditi i popraviti da ostvarimo dobar rezultat koji bi nas odveo u iduće kolo. Moramo igrati našu igru, biti organiziraniji na terenu. Uvjeren sam da možemo izaći kao pobjednici, sada ćemo biti intenzivni i agresivni. Nastojat ćemo imati loptu u svom posjedu više nego smo ju imali u Hrvatskoj. Sposobni smo za to. Spremni smo i za jedanaesterce, imamo to na umu jer ovaj ogled može biti okončan penalima, pa smo se spremili za njih i prostudirali ih. Pa ipak, nastojat ćemo osigurati prolazak prije raspucavanja jedanaesteraca", kaže kapetan Vitorije Bruno Varela.

U Vitoriji se hrabre i nadaju kako mogu okrenuti stvari u svoju korist, ali puno toga će se pitati i Splićane. Valdas Dambrauskas jako dobro čita protivničku igru i nema sumnje da će znati što napraviti i kako postaviti igru.

Od dolaska Dambrauskasa na klupu, Hajduk je jako napredovao, koristi svoje jake strane i u gostima je jednako agresivan i ofenzivan kao u Splitu. Znalo se događati da Splićani u gostima krenu suzdržanije, prime gol i onda psihološki potonu, ali kod Dambrauskasa to nije slučaj.

Kadar koji mu je na raspolaganju je kvalitetan i litavski stručnjak to jako dobro koristi. Motiv za prolazak dalje je ogroman, nagrada za izbacivanje Vitorije je dolazak na Poljud Villarreala. Španjolci su fantastični, vrlo jaki i vjerojatno jedan od glavnih kandidata za osvajanje Konferencijske lige. Zar ima bolje nego okušati se protiv takvog protivnika i probati iznenaditi.

U svakom slučaju Hajduk danas ima veliku priliku i mora napraviti sve da mu ona ne pobjegne iz ruke. Vitoria je kvalitetna, ali nipošto nije nepobjediva.

Konferencijska liga, treće pretkolo:
Vitoria Guimaraes - Hajduk 18:00 (1:3)

FOTO: HINA/ik

Konferencijska liga, kvalifikacije

3. pretkolo

Hajduk3:1Vitória Guimarães
Vitória Guimarães1:0Hajduk

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!