Nogomet

Anti Čačiću je najveći problem što je Ante Čačić

Branimir Korać • srijeda, 10.08.2022.
Anti Čačiću je najveći problem što je Ante Čačić
Foto: FaH

Iako je Dinamo zasad zacrtao sve ciljeve s Antom Čačićem na klupi, aktualni trener Modrih je na meti brojnih kritičara. Neke stvari spočitavaju se opravdano, ali kod puno toga se jednostavno pretjeruje...

Što god napravio u Dinamu, Ante Čačić naći će se na udaru kritika. Ne samo javnosti, nego i dijela medija. Međutim, nije sve tako crno kako se želi prikazati.

Čačić je od svojih prvih dana u Dinamu bio vrlo lagana meta. Kada je 2011. godine prvi put dolazio u Dinamo nakon što je Kruno Jurčić napustio klupu, Zoran Mamić je na predstavljanju natuknuo kako mu je prednost što živi blizu stadiona.

Čačiću je tako ni krivom ni dužnom ostala etiketa kao da je to jedino zbog čega je doveden. Tijekom karijere prolazio je kroz brojne klubove, ostavljao traga, ali kada je dolazio, smatralo ga se trenerom za male klubove koji ne bi trebao dobiti priliku u Dinamu.

I sada drugi put kada je preuzimao momčad nakon što Željko Kopić nije napravio igrački pomak i Dinamo je izgledao loše i igrom i samopouzdanjem, ponovno je krenula ofenziva protiv njegovog dolaska na klupu.

I danas, nakon što Čačić još uvijek nema nijedan poraz otkako je preuzeo Modre, nakon što je stigao do play-offa Lige prvaka i drži vrh u hrvatskom prvenstvu, svejedno se izvlače samo negativnosti i stavljaju upitnici. Narativ je takav da bi čovjek pomislio da je Dinamo u koži Osijeka.

Istina je da Dinamo može i mora puno bolje od ovog što trenutno prikazuje, ali to nitko ne poriče pa ni sam Čačić. Nekako sumnjam da se ne radi na tome koliko god je moguće da se igra podigne na razinu više, a ako pomaka ne bude i rezultat ne bude kakav bi trebao biti, razloga za kritiku svakako će biti.

Trenutno? Trenutno se protiv Čačića vodi svojevrsna kampanja kojom bi ga se maknulo s klupe unatoč tome što još uvijek ima dobre rezultate.

Rezultat sigurno nije problem. Ako ćemo gledati igru kod prošlih trenera u ranoj fazi sezone, onda sigurno nije niti igra problem. Anti Čačiću je problem što je Ante Čačić. Trener koji je "Mamićev potrčko", iako mu ne igraju oni koji bi se trebali što skuplje prodati nego oni za koje smatra da u datom trenutku trebaju igrati.

Paradoks je da što god napravio neće biti dobro. Baturina ne igra - Baturinu uništava, on mora igrati. Baturina igra - samo mu nabija cijenu jer je Međugorje to tražilo. Ivanušec nije na željenoj razini - ne smije ga staviti na klupu jer se mora prodati. Ivanušec završi na klupi - zašto Ivanušec nije u prvih 11, neznalica.

Nisam zagovornik Ante Čačića, kao niti jednog drugog hrvatskog trenera, ali sam zagovornik toga da se neke stvari ne rade po "defaultu", samo zato što ti se netko ne sviđa, odmah krenuti s napadanjem ignorirajući i dobre stvari, a potencirajući isključivo loše.

Čačić je i sada kao što je uvijek bio, laka meta. Bit će ga se i vrlo lako riješiti čim se dogodi, ako se dogodi, nekakva kriza. Lakše nego većine trenera. "RTV serviser" će napustiti klub uz odobravanje. Uostalom i ta priča s nadimkom RTV servisera, uz dužno poštovanje prema mnogim zanimanjima na koje se troše godine školovanja, ovo je bilo vrlo cijenjeno zanimanje, a školovanje poprilično teško. Pa da je bio i druga lopata na mješalici, zar je bitno? Smije li na klupu Dinama samo gospodin magistar?

U svakom slučaju, preko Čačićevih leđa lomi se sve što nije idealno u Dinamu. Došao je bez kredita, za razliku od mnogih kojima se toleriralo puno više toga.

Stoga nepopularno mišljenje - pustimo Čačića i momčad da odrade posao koji su zacrtali. Ako ne bude onako kako bi trebalo biti, zna se što slijedi.

FOTO: HINA/Daniel KASAP

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!