SuperSport Hrvatska nogometna liga, 5. kolo, 13.08.2022, 21:05 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 14031
Suci: Dario Bel (Osijek), Marjan Tomas (Osijek), Goran Pataki (Đakovo)
Dinamo
Dinamo
Martin Baturina 61'
Arijan Ademi 64'
Amer Gojak 84'
Mislav Oršić 90'+1'
4:1(0:1) Hajduk
Jani Atanasov 45'+3'
Hajduk

Modri veznjaci okrenuli bombu Atanasova, Dinamo ponizio Hajduk u stotom derbiju!

Matej Kačan • subota, 13.08.2022.
Modri veznjaci okrenuli bombu Atanasova, Dinamo ponizio Hajduk u stotom derbiju!
Foto: EPA

Stoti hrvatski nogometni derbi u petom kolu SuperSport HNL-a zasluženo je pripao Dinamu. Modri su boljom igrom dali četiri gola i okrenuli vodstvo gostiju s poluvremena...

Jako dobar nogomet u stotom derbiju, dvije europske ekipe i zaslužena pobjeda Dinama. Modri su dominirali nad Hajdukom i primili dalekometni gol, ali nisu stali na tome već su nastavili dobro igrati i to ih je na kraju nagradilo s preokretom i 4:1 pobjedom.

Krenulo je jako otvoreno s obje strane, kao da nisu igrali Europu prošlog tjedna, a logično je da je na takav ritam spremniji Dinamo pa su Modri u početku preuzeli loptu u noge i zapravo je do kraja nisu ni ispuštali.

No, prve prilike na susretu ima Hajduk. Prvo je u 11. Atanasov sjajno izbačen na nekih 11 metara gdje mu se udarac blokira, a VAR gleda je li se lopta odbila od ruke Ivanušeca. Na kraju kaznenog udarca nije bilo.

No, samo četiri minute kasnije Hajduk je mogao povesti, Biuk je dobio sjajnu loptu Livaje i sam je krenuo na gol, ali Livaković je ušao u šut i sjajno obranio zicer.

Nakon toga pa do nadoknade prvog dijela na terenu je samo Dinamo. Pritisli su Modri pa prijeti Ivanušec u 19. iz daljine, a u 21. Špikić zabija, ali poništen je gol zbog zaleđa.

Zaleđen je skoro ostao Lovre Kalinić u 27. kad je David Čolina odbio jedan niski ubačaj u vratnicu pa je morao skinuti udarac glavom Baturine.

U 37. Grgić nakon jednog kornera Hajduka ostaje leežati, bio je u duelu s Ristovskim, ali se sudac i VAR ne oglašavaju, a onda se igra malo smirila do samog kraja prvog dijela.

Krenuo je u drugoj nadoknadi Livaja u slalom, nanizao trojicu pa dao Atanasovu koji je sjajno potegnuo s 30 metara u suprotni kut Livakovićevog gola i Hajduk vodi na poluvremenu nakon jedne bombe!

U drugo poluvrijeme ipak se krenulo s istim odnosom snaga na terenu. Dinamo dominira i ubrzo stiže nagrada. Nakon što je Kalinić skidao udarce glavom Ademija i Petkovića, u 61. je Dinamo poveo bombom Martina Baturine.

Sve je zakuhao Awaziem krivom procjenom lopte, uzima je na 10 metara Petković i odmah daje nisku Baturini koji je sa 16 metara zapucao iz prve i od grede izjednačio!

Tri minute iz pakla za Hajduk nastavljaju se u 64. kad je Špikić prošao desnom stranom nakon dodavanja Baturine, ubacio, a tamo je po tko zna koji put modri kapetan Ademi koji glavom zabija!

Krenuo je Hajduk nakon toga u napad, Dambrauskas je baš prije dva gola napravio izmjene i to se krenulo ocrtavati na terenu. Sjevnula je dobra kontra u 66. kad Biuk ostavlja Livaji, ovaj ima i utrčalog Melnjaka, ali se odlučuje na šut sa 16 metar ravno u Livakovića.

Četiri minute kasnije zicer za Hajduk. Melnjak je vrlo aktivan od ulaska, dao je nisku loptu u peterac i ona se od Livakovića odbila na bedro uklizalog Livaje i za malo prebacila gredu!

Osjetilo se da je Hajduk napokon našao ravnotežu na terenu, pritisnuo i napao Dinamo koji se pomalo nesvjesno vratio na svoju polovicu, a Dambrauskas u igru ubacuje i netom oporavljenog Nikolu Kalinića.

No, u pokušaju Hajduka da dođe do remija Dinamo je namirisao šansu. Opet sjajni Baturina sad nalazi Ristovskog desno, ovaj šalje nisku Ameru Gojaku koji je ušao s klupe i iz trka silovito pogodio donji Kalinićev kut s 15 metara!

Umrtvio je Dinamo igru nakon toga, pustio Hajduk da napadne pa tražio šanse iz tranzicije ne bi li pobjeda postala i poniženje najvećeg rivala. To se i dogodilo u prvoj minuti nadoknade, opet s desne strane je došla akcija do Mislava Oršića koji je zapucao s 15 metara, a lopta se na putu do gola odbila od stopera i prevarila Kalinića.

Pokušao je Krovinović u trećoj minuti nadoknade smanjiti dalekometnim udarcem, ali brani to Livaković i osigurava visok rezultat.

Ovom pobjedom Dinamo je na 13 bodova iz pet susreta sa samo remijem u Varaždinu, sedam više od ljutog rivala koji ima dvije utakmice manje i dvije pobjede uz jedan poraz.

FOTO: HINA/Tomislav Pavlek

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!