Nogomet

Utakmica za uživanje i dokazivanje, nagrada za sve što su Bijeli odradili

Matej Kačan • četvrtak, 18.08.2022.
Utakmica za uživanje i dokazivanje, nagrada za sve što su Bijeli odradili
Foto: FaH

Nogometaši Hajduka pred sobom u četvrtak imaju najtežek protivnika i najlakšu utakmicu sezone - dvoboj kod Villarreala u kojem nema pritiska, a nagrada može biti ogromna...

Munjeviti uzlet koji je Hajduk odradio u proteklih sezonu i pol dobio je i svoju nagradu, a nadamo se ne i kulminaciju. Bijeli u play-offu Konferencijske lige imaju najteži i najlakši zadatak, moćni Villarreal.

Obično u prvom dijelu najava predstavljamo suparnika, navodimo iz koje je lige, na kojem stadionu igra, koji su najveći uspjesi i trenutne zvijezde. No, ovaj put to zaista nema smisla ponavljati jer Žuta podmornica svima je poznata.

Polufinale Lige prvaka prošle sezone uz prolaske Juventusa i Bayerna te osvojena Europska liga pretprošle sezone dovoljna su referenca kako bi znali o kakvoj se momčadi radi, a kraj silnih dobro poznatih imena u momčadi možda je i najveća zvijezda trener.

Unai Emery izgradio je ime u Valenciji pa Sevilli, korak naprijed nije baš bio uspješan u Arsenalu i PSG-u pa se vratio u Villarreal, dobro poznatu klasu klubova - oni koji iz prikrajka vrebaju na najveće.

Emery je stručnjak za europska natjecanja, u životopisu ima tri uzastopne Europske lige sa Sevillom i jednu u trenutnom klubu, izgubljeno finale istog natjecanja s Arsenalom te sedam trofeja u PSG-u.

Brojke su to koje tjeraju strah u kosti, kao i dobro posložena, moderna ekipa sa svom silom kvalitetnih igrača među kojima nema istinske europske zvijezde, ali kolektiv je ipak izbacio imena poput Paua Torresa, Danija Pareja, Gerarda Morena prije svih.

Tu su i iskusni Francis Coquelin, Raul Albiol te imena poput Pina, Pedraze, Chukwuezea, Capouea koja je nogometna Europa u širem smislu itekako imala prilike upoznati posljednjih mjeseci.

Sve to govori da nad Hajdukom zaista pritiska nema. Bijeli su se od dolaska kvarteta Jakobušić-Nikoličius-L. Kalinić-Livaja munjevito uzdigli od momčadi koja neće ni u Europu do osvajača Kupa, jedinog konkurenta Dinamu i ekipe koja je u prilici odigrati ovakvu utakmicu.

Pritisak ne postoji u smislu bremena očekivanja, ali momčad Hajduka, Valdas Dambrauskas i navijači sigurno će svi skupa sami od sebe očekivati mnogo jer početak sezone, premda se može ocijeniti uspješnim, nije bio skroz po željama i nametnutim standardima.

Dvije pljuske od Dinama, prva za trofej, a druga u obliku gaženja u SuperSport HNL-u sigurno bole, igre protiv Varaždina i Istre bile su lošije od rezultata, a sigurno svijetla točka je ta Vitoria u kojoj je Hajduk pokazao da europskog suparnika prvo može nadigrati, a onda i iskontrolirati kad ništa ne ide po planu.

Splićani su u Portugalu pokazali da su ozbiljna ekipa, a ovdje okova nema. Svi će morati dati sve od sebe i odigrati bez pritiska jer u Valenciji se nema što za izgubiti. Hajduk blamažu ne može doživjeti, može samo kreirati senzaciju.

Ako ćemo tražiti pokoju šansu i nadu u ovom dvomeču, svakako vrijedi istaknuti to da Villarreal sigurno fokus ove sezone mora staviti na La Ligu nakon dvije slabije sezone u kojima se više guralo u Europi. Konferencijska liga ipak nije toliki motiv i zalogaj.

Također, početak je sezone i momčad je u preslagivanju pa je Giovani Lo Celso tek stigao na novu posudbu iz Tottenhama, a prodan je važni lijevi bočni Pervis Estupinan. Nema više ni Paca Alcacera koji je, premda u sjeni Morena, bio vrijedna zamjena i veliko ime, a sad je otišao na posudbu u UAE.

Govori se o novim pojačanjima, svakako glasno bi odjeknulo ime Edinsona Cavanija, ali o tom potom, možda za Poljud. Priliku možda može pružiti i Geronimo Rulli. Argentinac po svom talentu i sposobnostima kad je najbolji svakako spada u red najboljih vratara svijeta, ali ono što ga odvaja od samog vrha su amplitude.

Sklon je Rulli pacerskim greškama i golovima te raspadu psihe u nekoliko trenutaka. Čupaju navijači Villarreala često kosu zbog njega, a mogli smo to vidjeti u polufinalu protiv Liverpoola kad je skoro sam potopio svoju momčad. Tip je to golmana koji može poskidati sve na svoj dan, ali i darivati suparnika, ostaje vidjeti na "koju nogu" će se ustati.

I za kraj, neuigranost. Hajduk je, koliko god promjenjivu formu imao, u boljem natjecateljskom ritmu za razliku od Villarreala koji je još u preslagivanju, odigrao je tek jednu utakmicu i vjerojatno tempira formu za zimu i početak proljeća kao najveće ekipe.

O tome gdje je Hajduk slabiji u odnosu na domaćina ovaj put nemojmo, sama logika nalaže da je Žuta podmornica mnogo jača, skuplja i posloženija momčad.

No, čuda se događaju, što je i sam Villarreal nekoliko puta kroz svoju povijest u Europi učinio. Pa neka Europa upozna Biuka, Sahitija, Livaju ili Krovinovića ovaj put.

FOTO: HINA/ik

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!