Ostali sportovi

Pula domaćin Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s dijagnozom Parkinsona

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 06.09.2022.
Pula domaćin Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s dijagnozom Parkinsona

Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s dijagnozom Parkinsona ove će se godine prema odluci neprofitne organizacije PingPongParkinson® i partnera – Međunarodne stolnoteniske federacije (ITTF) i Hrvatskog stolnoteniskog saveza, održati u Puli.

Službena ceremonija otvorenja bit će u čuvenoj pulskoj Areni, dok će se samo natjecanje odvijati u Domu sportova Mate Parlov. Na svjetskom prvenstvu, koje će trajati od 12. do 16. listopada 2022., očekuje se više od 400 sudionika, članova pratnje i natjecatelja iz 22 države svijeta.

Pokretač ovog prvenstva je neprofitna američka zaklada PingPongParkinson®, kojoj je na čelu hrvatsko-američki glazbenik Nenad Bach, izvođač, producent i mirovni aktivist, i sam obolio od Parkinsona. Iako su lijekovi i dalje nezaobilazni u liječenju, istraživanja pokazuju kako sport, a posebice stolni tenis, pomaže u poboljšanju motorike kod ove dijagnoze. "Nisam svladao Parkinson, ali sam svladao strah od Parkinsona. Ping pong počeo sam igrati sasvim slučajno, na jednom druženju kod prijatelja. Uočio sam da se osjećam bolje pa sam taj isti osjećaj želio pružiti i drugima s jednakom dijagnozom. Ranije smo organizirali natjecanja u velikim gradovima poput New Yorka i Berlina, a ove godine velika mi je želja bila dovesti svjetsko prvenstvo u Hrvatsku", govori Nenad Bach.

Bachovu inicijativu prepoznao je gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić, koji je ponudio da upravo ovaj istarski biser bude ovogodišnji domaćin prvenstva.

"Ponosni smo što smo dio ove plemenite i lijepe sportske i svjetske priče. Ovo nije samo poruka sporta, nego i humanizma, nade, jednakosti, upornosti i optimizma. Takva Pula jest, i takav svijet sanjamo", izjavio je gradonačelnik Zoričić. Nakon obilaska svih sportskih objekata u kojima bi se prvenstvo odvijalo i provjere smještaja za više od 400 natjecatelja, Pula je potvrđena kao lokacija. Organizacija PingPongParkinson® osnovana je 1. ožujka 2017. u New Yorku s ciljem promoviranja stolnog tenisa kao oblika fizikalne terapije. Upravo je Hrvatski stolnoteniski savez prvi prepoznao vrijednost ove Bachove inicijative, organizirajući prvo javno okupljanje i meč-demonstraciju na zagrebačkom Cvjetnom trgu 11. travnja 2017., na kojoj je, uz Nenada Bacha, sudjelovao i naš legendarni olimpijac Zoran Primorac, jedan od ponajboljih svjetskih stolnotenisača svih vremena.

Kako bi olakšali podizanje svijesti o pozitivnim zdravstvenim prednostima igranja „ping ponga“ te osigurali umrežavanje i razmjenu iskustva na svjetskoj razini, čelnici organizacije počeli su pokretati svjetska natjecanja za osobe s ovom dijagnozom. Nakon velikih svjetskih gradova, New Yorka i Berlina, na red je došla Pula, u kojoj će svi zainteresirani besplatno moći pratiti ovogodišnje svjetsko prvenstvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!