Košarka

Domaćin nije uspio, Španjolska preokretom do finala Europskog prvenstva

Branimir Korać • petak, 16.09.2022.
Domaćin nije uspio, Španjolska preokretom do finala Europskog prvenstva
Foto: EPA

Poznati su finalisti Europskog prvenstva u košarci. Francuska je ranije u polufinalu visoko svladala Poljsku dok je u drugom polufinalu Španjolska preokretom bila bolja od Njemačke...

U velikom finalu Europskog prvenstva u košarci sastat će se Francuska i Njemačka. Ne može se reći kako je iznenađenje ulazak u finale ove dvije reprezentacije iako su i Slovenija i Srbija bili veći favoriti za ulazak u borbu za titulu. Međutim među kandidatima su svakako bili i Francuzi i Španjolci.

Njemačka je odradila sjajan turnir, igrala možda i najbolju košarku, ali u polufinalu je Španjolska ipak pronašla put do pobjede, te su Nijemci ostalo malo kratko. Napadačka kriza u zadnjoj dionici ipak ih je skupo stajala.

Španjolska je prva koja je stigla do osjetnije prednosti, u završnici prve četvrtine preuzela je vodstvo, a u drugoj dionici na njenoj polovici povela je s devet poena viška.

Imala je Španjolska priliku otići i na dvoznamenkastu razliku, ali nije je iskoristila i onda je stigla kazna, Njemačka na krilima Schrödera i Obsta radi preokret i odnosi na poluvrijeme vodstvo 51:46.

U drugom poluvremenui nastavilo se s odličnom igrom, Španjolska je uspjela izbrisati zaostatak u koji je ušla, no serija 11:0 Njemačku dovodi prvi put u susretu na dvoznamenkastu razliku (71:61).

Domaćin ipak nije izdržao. U zadnjih deset minuta Španjolska je iskontrolirala Schrödera, stao je šut Njemačke i Scariolovi izabranici rade preokret te mirno privode utakmicu kraju.

Najbolji kod Španjolske bili su Lorenzo Brown s 29 poena i šest asistencija te Willy Hernangomez sa 16 poena. Kod Njemačke Dennis Schröder završio je s 30 poena i osam asistencija, a po 15 poena dodali su Andreas Obst (5/8 za tricu, pet skokova) i Franz Wagner.

Europsko prvenstvo, polufinale:
Njemačka - Španjolska 91:96

FOTO: EPA/FILIP SINGER

Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza

polufinale

Poljska54:95Francuska
Njemačka91:96Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!