Nogomet

Hrvatska je na rubu ostvarenja cilja, poraz u Osijeku samo je dodatan motiv

Matej Kačan • nedjelja, 25.09.2022.
Hrvatska je na rubu ostvarenja cilja, poraz u Osijeku samo je dodatan motiv
Foto: FaH

Velika utakmica je pred hrvatskom reprezentacijom u šestom kolu Lige nacija. Hrvatska pobjedom u Austriji može osigurati Final Four, dodatno podići atmosferu pred SP i osvetiti se protivniku za Osijek...

Posljednji susret skupine Lige nacija hrvatska nogometna reprezentacija igra od 20:45 u Beču. Bit će to sigurno hrvatska fešta na tribinama i domaćinska atmosfera, a na momcima je da veselje prenesu i na teren. Naime, prilika je nekako povijesna, Hrvatska ima priliku već u trećem izdanju Lige nacija doći do završnog turnira.

Premda se novo natjecanje još ne cijeni toliko, to bi po pitanju organiziranih međunarodnih natjecanja za Hrvatsku bio najveći reprezentativni uspjeh nakn dvije medalje na SP. Jasno je zato da Vatreni i prije Katara imaju sjajnu priliku razveseliti narod i dodatno povećati ionako dosta probuđeni optimizam.

Za taj cilj Hrvatskoj treba pobjeda da ne ovisi o drugima, a bilo kakvim rezultatom na utakmici Francuske i Danske osim pobjede Danaca Vatreni bi otišli na Final Four. Dakle, možemo reći da smo na milimetar od velikog uspjeha i liniju samo treba prekoračiti.

No, protivnik nikako nije lak. Pokazala je Austrija pod Ralfom Rangnickom još u Osijeku kako zna kazniti slabo postavljenog protivnika s ne baš dobrim pristupom, 3:0 jedna je pljuska koja sigurno dosta boli Zlatka Dalića i igrače, od nje su se dobro oporavili, ali sad se valja i iskupiti za to i zvižduke navijača u Gradskom vrtu.

Što se tiče ostalih ciljeva, oni su po pitanju prvog šešira odrađeni pobjedom nad Dancima, a sastav za Katar praktički je definiran osim desnog krila i špica. Na Maksimiru Mario Pašalić i Andrej Kramarić nisu te uloge odradili loše, ali ni sjajno, dok su Bruno Petković, Lovro Majer, Nikola Vlašić s klupe ostavili bolji dojam.

Dalić nije koristio u napadu Budimira i Livaju vještim manevriranjem i nastavkom trenda uvođenja "lokalnih heroja" na mjestima gdje se igra pa je za očekivati da će taj dvojac podijeliti napadačke ovlasti u Beču, dok bi Majer na desnom krilu od početka mogao dobiti nagradu za gol. Ostatak se zna, Sosa je pikirao lijevi bok, drugi stoper očito je po prvom izboru Šutalo koji je skupio lakšu ozljedu i možda ga neće biti.

Daliću dakle do kraja ovog okupljanja i na posljednjoj ozbiljnoj utakmici prije Katara ostaje tek izbrusiti posljednje oštre rubove, osvetiti se Austrijancima za jedinu mrlju u posljednjih godinu dana i dodatno pojačati zanos pred SP. Uz jedan ogroman uspjeh. Zvuči kao težak posao, ali sve se to da odraditi jednom pobjedom zahvaljujući onome što je Hrvatska već pokazala u posljednja dva prozora.

Što su rekli

Ralf Rangnick, austrijski izbornik: "Prije nekoliko dana smo izgubili u Parizu, sada treba igrati hrabrije i kompaktnije nego protiv Francuske. Ne smijemo igrati kao mačići, već kao gepardi ili leopardi. Ako pogledate tri natjecanja, Svjetsko prvenstvo je Liga prvaka, Europsko prvenstvo je Europska liga, a Liga nacija je Liga konferencija. Ne želim omalovažavati Ligu nacija, ali prije nekoliko godina to su bile prijateljske utakmice."

Zlatko Dalić, hrvatski izbornik: "Velika je šansa pred nama, za nju smo se sami izborili. Mi taj posao moramo odraditi, ne čekati što će uraditi Francuzi. Ljepše bi bilo da završimo s pobjedom prije SP-a, ali i da se dogodi nešto drugo neće nas poremetiti. Moramo se pripremati za SP, napravili smo puno dobrih stvari i na dobrom smo putu. Očekujem tešku utakmicu u kojoj moramo dati sve od sebe da se uvedeno na završni turnir, a ne računati da će nam netko drugi pomoći."

Nedostaju

Austrija: Laimer (ozljeda), Alaba (upitan)

Hrvatska: Erlić, Šutalo (upitni)

Mjesto, vrijeme, suci

Ernst Happel stadion, Beč, 20:45

SUCI: Artur Dias, Rui Tavares, Paulo Soares, VAR: Tiago Martins, Fabio Verissimo

Prošli susret

Hrvatska - Austrija 0:3 - To je već opjevani i prežaljeni poraz na startu Lige nacija od kojeg se Hrvatska oporavila. Dobro su Vatreni započeli susret, ali stigle su tri kontre i kazne od 41. do 57. minute. Marko Arnautović započeo je u 41. minuti, Gregoritsch nastavio u 54. i Marcel Sabitzer dovršio katastrofu u 57. minuti.

FOTO: HINA/Damir Senčar

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!