Nogomet

Iranci traže izbacivanje svoje reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u nogometu

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 20.10.2022.
Iranci traže izbacivanje svoje reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u nogometu
Foto: EPA

Skupina istaknutih iranskih sportaša zatražila je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izbacivanje iranske reprezentacije sa skorašnjeg Svjetskog prvenstva u Katru.

Odvjetničko društvo poslalo je pismo FIFA-i u ime skupine bivših i sadašnjih iranskih sportskih djelatnika u kojem se poziva krovnu nogometnu kuću na suspenziju Iranskog nogometnog saveza (FFIRI) i zabranu sudjelovanja iranskoj reprezentaciji na World Cupu.

"Iranska brutalnost i ratobornost prema vlastitom narodu dosegnuli su prijelomnu točku koja zahtijeva nedvosmisleno i čvrsto odvajanje od svijeta nogometa i sporta," stoji u priopćenju objavljenom uz pismo, prenose mediji.

Pismo, koje je poslala španjolska odvjetnička tvrtka Ruiz-Huerta and Crespo potpisuju, između ostalih, FIFA-in sudac Mohammad Reza Faghani, džudo prvak Vahid Sarlak, bivša nogometašica Shiva Amini...

"Nogomet, koji bi trebao biti sigurno mjesto za sve, nije siguran prostor za žene, čak ni za muškarce. Ženama je sustavno uskraćivan pristup stadionima diljem zemlje i sustavno su isključene iz nogometnog ekosustava u Iranu, što je u suprotnosti s vrijednostima i statutom FIFA-e," navodi se.

Reprezentacija Irana će na SP-u igrati u skupini s Engleskom, SAD i Walesom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!