Ostali sportovi

Odbojkašice Mladosti u Sloveniji žele doći na korak bliže Ligi prvakinja

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 25.10.2022.
Odbojkašice Mladosti u Sloveniji žele doći na korak bliže Ligi prvakinja
Foto: FaH

Odbojkašice Mladosti u srijedu u Kamniku (20.00) igraju uzvratnu utakmicu kvalifikacija za Ligu prvakinja...

Calcit Kamnik prvakinje su Slovenije i njihov ponajbolji odbojkaški kolektiv godinama, koji žari i pali i u Srednjeeuropskoj MEVZA ligi. Lanjske finalistice MEVZA lige i ove su sezone s velikim ambicijama startale u novu sezonu, sa željom da se domognu grupne faze prestižne Lige prvakinja.

Ali, zaustavljene su u prvoj utakmici kvalifikacija u Domu odbojke od Mladosti, aktualnih prvakinja Hrvatske, koje su ih za samo 67 minuta pomele s terena, pobijedivši 3:0 (13, 17, 20). No, to je samo prvo poluvrijeme, pred zagrebačkim je odbojkašicama sada uzvratni susret, u srijedu u 20 sati u Kamniku. Na koji su, suprotno uobičajenoj praksi kada igraju sa slovenskim ekipama, otputovale dan ranije.

"Takav je protokol u CEV Ligi prvakinja, a i nama to odgovara, jer ćemo odraditi tamo dva treninga, tako da se malo i priviknemo na dvoranu, ali i da dobijemo potreban mir pred tu za nas iznimno važnu utakmicu", kaže trener Miodrag Miki Stojaković, stručnjak koji je ovo ljeto stigao na Savu, nakon što je posljednje dvije, nakon velikih uspjeha s Porečom, odradio baš u Sloveniji pa odlično poznaje njihove ekipe.

"Poznajem njihovu ligu jako dobro, igračice i klubove, tako da smo se i za prvi susret odlično pripremili. Naglasak smo stavili na servis, i uspjeli u tome, tako da na isti način želimo nastaviti i u uzvratu. Baš zato će nam dobro doći prilagodba na dvoranu. Ali, spremamo mi i još neka dodatna iznenađenja", zagonetan je pred uzvrat bio trener Stojaković.

Jedna od njegovih najiskusnijih igračica, 24-godišnja 189 cm visoka srednja blokerica Astrid Popić, koja je u prvom susretu zabilježila pet odlično raspoređenih poena, tri blokom i dva u napadu, dodatno objašnjava svrhu dva treninga u dvorani u Kamniku.

"Dvorana je manja od naše, osjetno je niža, nema tarafleks podlogu već parket, a i morat ćemo se prilagoditi na raspored svjetala, tako da je baš dobro da smo išle dan ranije."

Zanimljiva su i razmišljanja Astrid pred ovaj uzvrat:

"Iako svi kažu da smo na papiru slabija ekipa negoli lani, mislim da smo i ove godine napravili jako dobar tim koji može puno toga. Dosta je novih igračica, novi je i trener, reprezentativke su se priključile netom pred početak domaćeg prvenstva i euro-utakmica, tako da se još uvijek preslagujemo u hodu, i još nismo pokazale sve što možemo. Ali, treninzi su zanimljivi i kvalitetni, točno se zna tko što radi i napredujemo iz dana u dan. U prvom susretu protiv Calcita, koji je bio favorit u toj utakmici, odradile smo sve kako smo se i dogovorile, naročito je servis bio dobar, na tome i inače puno radimo ove sezone. Striktno smo gađale zone terena i pojedine igračice, i to je ispalo jako dobro, imale smo sedam aseva."

Uzvrat će ipak biti druga priča, Kamničanke će zasigurno dati sve od sebe da vam se revanširaju. Vi s druge strane imate prednost što su vam u uzvratu dovoljna i dva osvojena seta za prolazak dalje, dakle jedan bod, a tu je i zlatni set ukoliko one čisto pobijede...

"Ma uopće nas ne zanimaju kalkulacije", prekinula nas je Astrid, "idemo i u Kamniku na pobjedu od 3:0 kao i u Zagrebu, želimo što prije završiti posao. Ne želimo im dati niti malo prilike da se razmašu, već želimo kao i u Domu odbojke susret kontrolirati od početka do kraja, s puno samopouzdanja."

Djeluje kao da ste i u prvoj utakmici bile uvjerene u 3:0 pobjedu?

"Naravno da u svakom susretu ideš na pobjedu, ali iskreno, nismo se nadale, obzirom i na naše prijašnje susrete s njima, baš tako glatkoj pobjedi. I baš zato, jer smo pokazale sebi i svima drugima da možemo, nećemo sada ništa kalkulirati u uzvratu. Liga prvakinja za sve nas igračice ogroman je motiv."

Astrid je igrala u Mladosti i prošle godine, kada su osvojile treće mjesto u CEV kupu, a ove želi još jedan iskorak. Veliki dio ovog ljeta provela je i u sastavu reprezentacije Hrvatske, što joj je zasigurno pomoglo u samopouzdanju i podizanju nivoa igre jer je otvorila sezonu odličnim igrama.

"Zadovoljna sam trenutnom formom, iako naravno uvijek može bolje. I da, pomogla mi je tu i reprezentacija, dva mjeseca sam kvalitetno trenirala, u sjajnom okruženju s vrhunskim igračicama, i to je moralo negdje doći na naplatu", kaže na kraju Astrid Popić, trenutno vodeća blokerica u MEVZA ligi.

Pobjednice susreta Calcit Kamnik – Mladost igrat će protiv Crvene zvezde (koja još mora riješiti formalnost prolaza u uzvratu u Finskoj protiv Kuusama) u posljednjem krugu kvalifikacija za grupnu fazu Lige prvakinja.

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!