Tenis

Davis Cup od sljedeće godine u kalendaru ATP Toura

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 31.10.2022.
Davis Cup od sljedeće godine u kalendaru ATP Toura

Davis Cup će od sljedeće godine imati svoje mjesto u kalendaru ATP Toura zahvaljujući partnerstvu koje je dogovoreno između Udruge teniskih profesionalaca (ATP), Međunarodne teniske federacije (ITF) i tvrtke Kosmos Tennis koja od 2019. upravlja najstarijim momčadskim natjecanjem u tenisu koje je prvo izdanje imalo prije 122 godine.

U 2023. će tako kvalifikacijski mečevi za finalni turnir Davis Cupa imati svoje mjesto u petom tjednu kalendara ATP Toura (4. i 5. veljače), grupna faza natjecanja u okviru finalnog turnira će biti održana u 37. tjednu (11.-17. rujna), a nokaut faza u 47. tjednu (20.-26. studenoga).

"Ova će integracija pomoći igračima u izradi godišnjeg plana nastupa, kad budu uvršteni u Davis Cup reprezentacije svojih zemalja. Finalni turnir će ostati u istom formatu, s nagradnim fondom od 15 milijuna američkih dolara u 2023.", stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Ova objava dolazi samo četiri dana nakon što su ATP i WTA objavili da će od 2023. za uvod u novu tenisku sezonu na australskom tlu organizirati natjecanje pod nazivom "United Cup", na kojem bi sudjelovalo 18 mješovitih reprezentacija, a radilo bi se o svojevrsnom spoju nekadašnjeg Hopman Cupa i ATP Cupa, koji je Udruga teniskih profesionalaca pokrenula 2019. kao konkurenciju Davis Cupu.

Za sudjelovanje na United Cupu reprezentacije bi se kvalificirale prema renkingu najboljeg tenisača i najbolje tenisačice iz pojedine države, a svaka bi ekipa mogla biti sastavljena od najviše četiri tenisača i četiri tenisačice. Svaki dvoboj bi se sastojao od dva pojedinačna meča tenisača, dva pojedinačna meča tenisačica i jednog u mješovitom paru.

Domaćini natjecanja će biti Brisbane, Perth i Sydney. U grupnoj fazi bi bilo šest skupina sa po tri reprezentacije, a u svakom gradu će biti odigravani mečevi u dvije skupine, od 29. prosinca do 4. siječnja. Pobjednici skupina će razigravati za status pobjednika u tom gradu koji će potom od 6. do 8. siječnja 2023. sudjelovati na Final Fouru u Sydneyju, a četvrta reprezentacija će biti najbolja prema rezultatu iz grupne faze natjecanja.

Tenisačice i tenisači će moći na tom turniru osvojiti i do 500 WTA, odnosno ATP bodova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!