Nogomet

Istina ili mit: Filip Krovinović je precijenjen igrač

Sportnet • subota, 12.11.2022.
Istina ili mit: Filip Krovinović je precijenjen igrač
Foto: Mario Strmotić/HINA

Nema puno igrača u SuperSport HNL-u koji toliko polariziraju kao Filip Krovinović. Je li precijenjen ili podcijenjen? U formi ili forme nema niti na vidiku? Vrijeme je za razbijanje mitova o Hajdukovom veznjaku...

U kojem ste taboru? Volite li ili "hejtate" Filipa Krovinovića? Mnogi ga sude po nekom osobnom dojmu ili po tome što oni očekuju od njega, ne razmišljajući kakvi su njegovi zadaci u utakmici. Lažu li vas oči? Napredne statistike koje koristimo u suradnji s aplikacijom Comparisonator možda vam pomognu progledati.

Možemo započeti s Krovinovićevim direktnim sudjelovanjem kod Hajdukovih golova. Krovinović je ove sezone izravno sudjelovao u 11 golova za Hajduk u utakmicama SuperSport HNL-a. Od ukupno postignutog 31 gola. Pod direktnim sudjelovanjem se računaju golovi, asistencije i predasistencije, u ovom slučaju radi se o sudjelovanju kod 35 posto postignutih golova Hajduka. Igrača koji direktno sudjeluje u toliko golova jedne momčadi teško je smatrati precijenjenim ili igračem koji nije u formi, zar ne?

Ako gledamo xA (Expected assist - Kolika je vjerojatnost da će neko dodavanje rezultirati pogotkom), Krovinović je u konkurenciji veznjaka drugi najbolji igrač lige. Njegova su dodavanja gotovo najčešće rezultirala izglednim šansama, jedini bolji od njega je Indrit Tuci, a iza sebe ostavlja igrače kao što su Kleinheisler, Teklić i Ivanušec.

xA je jako dobra metrika za ocjenjivanje kreativnosti veznjaka, jer se skoro cijela metrika bazira na kvaliteti lopti upućenih prema napadaču, dok sami broj asistencija ovisi o kvaliteti napadača, koliko je dobar u završnici.

Slika 1 od 1.

Ako gledamo ključne pass parametre u usporedbi s ostatkom lige imamo priliku vidjeti da je Krovinović u većini parametara ispred svoje konkurencije, a najviše se ističe u dodavanjima u zadnjoj trećini, gdje je debelo ispred ostalih.

Slika 2 od 2.

Bez da previše ulazimo u svaki parametar zasebno, pogledajmo passing indekse u trenutnoj sezoni. Za sada na pozicijama DMC, CMF i AMF prema metrici passing index (objasnit ću na kraju članka) Filip Krovinović je najbolji igrač u ligi.

Slika 3 od 3.

A kada gledamo sveukupni indeks (dodavanja, dueli, defenziva, ofenzivne akcije) tada je Krovinović sedmi najbolji veznjak u ligi, a tu poziciju drži ponajviše zbog manjka defenzivne igre u usporedbi sa svojom konkurencijom. Primjerice, Vladan Bubanja ispred njega je isključivo zbog svoje vrlo dobre defenzivne igre u ovoj sezoni.

Slika 4 od 4.

Uz sve nabrojano radi se o igraču kojeg Hajduk koristi na tri pozicije, koji fizički izgleda najspremnije uz Mikanovića i koji zbog svog ponašanja na terenu i izvan terena može biti primjer mnogim suigračima i mladim igračima koji tek dolaze u Hajdukovu svlačionicu.

A sada malo o indeksima i kako se oni računaju jer navijački su neobojano sredstvo kojim ćemo ocjenjivati igrača i njegov doprinos.

Svaka platforma ili analitička kuća ima neki svoj pristup kako računati indekse. Generalna poanta je da je teren podijeljen na stupce i redove koji onda kreiraju kvadrate. Svaki kvadrat ima neku svoju početnu vrijednost, a vrijednost same akcije/doprinosa se povećava što lopta ide više prema protivničkom golu i što je dodavanje/dribling/šut bolje izveden.

Ako Filip Krovinović s centra uputi loptu prema svom golmanu njegov indeks uglavnom (ovo nije uvijek slučaj) ide u minus jer ona defaultna vrijednost kvadrata je viša što je kvadrat bliže protivničkom golu. Ako je tranzicija lopte prema protivničkom golu, sama vrijednost akcije/indeksa će biti viša. Ako obrana presiječe loptu tada opet indeks ide u minus jer je rezultirao gubljenjem lopte.

Ako Awaziem oduzme loptu u situaciji dva na jedan za protivnika njegov defenzivni index će narasti, jer je spriječio izglednu situaciju protivnika, dok ako je izgubio loptu koja je rezultirala primljenim golom tada će njegov indeks biti u minusu.

Svaka platforma ima svoj način za računanje ovih indeksa, ideja je ista kod svih, ali sam algoritam izračuna je drugačiji kod svake platforme. Ovo je jako kratko i jednostavno objašnjenje kako indeksi funkcioniraju. Ukoliko bude interesa kod čitatelja, u jednom od sljedećih tekstova mogu i opširno objasniti indekse i kako se oni računaju.

Filip Krovinović ne igra ništa lošije nego je igrao prošle godine. Igrač koji ti sudjeluje u 35 posto postignutih golova i uz to pokriva tri različite pozicije ne može biti loš. Zadnji veznjak Hajduka koji je doprinosio koliko Krovinović doprinosi je bio Nikola Vlašić, a prije njega Senijad Ibričić.

Krovinovićev velik problem je što se sporije kreće pri primanju lopte i što njegova predaja lopte izgleda sporo pa je subjektivan dojam gledajući čistu igru bez statistike uvijek kako usporava igru i kako je upravo on problem.

Hajduk ima jednog od najboljih ofenzivnih veznjaka lige. Istina, ima Krovinović minusa u svojoj igri, ali da ih nema sigurno ne bi igrao u Hajduku jer ga Benfica ne bi ni pustila. Pitanje je samo hoće li navijači Hajduka prihvatiti da na tržištu ne postoji hrpa igrača koji su bolji od Krovinovića, jeftiniji od Krovinovića i jedva čekaju doći u Hajduk.

Sve podatke iz ovog članka osigurala je aplikacija Comparisonator.

AUTOR: Stipe Podrug

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!