Nogomet

Senegal bez svoje prve zvijezde želi nastaviti stopostotan niz

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.11.2022.
Senegal bez svoje prve zvijezde želi nastaviti stopostotan niz
Foto: EPA

Reprezentacija koja nikada nije izgubila na startu svjetskih prvenstava je Senegal. Doduše uzorak nije velik, ovo mu je treće SP, ali podatak je za zabilježiti. Nizozemska s druge strane u ovaj susret (17:00 sati) ulazi kao favorit, u sjajnoj je formi i nada se pobjedi.

Ambicije Senegala itekako su uzdrmane ozljedom Sadia Manea, prve zvijezde reprezentacije koja je stradala u dvoboju njemačkog prvenstva. Ozljeda se dogodila u pobjedi Bayerna protiv Werdera 6:1 svega dva tjedna prije početka Svjetskog prvenstva u trenucima kada su izbornici sa zebnjom pratili nastupe kandidata za reprezentaciju.

Senegalcima je odmah bilo jasno kako su izgubili Manea, ali nadali su se čudu, pratili iz sata u sat njegovo stanje, ali kada je postalo jasno da čuda neće biti i da Mane mora na operaciju, okrenuli su se alternativnim rješenjima te se krenuli pripremati za Nizozemsku bez svoje prve zvijezde.

To što nema Manea i što igraju protiv prvog favorita skupine, ne znači da će Senegal olako shvatiti ovaj dvoboj i dopustiti Nizozemskoj lagan put do pobjede. Ima tu još dovoljno igrača koji mogu stvoriti probleme, to su uglavnom igrači koji su se naigrali utakmica protiv velikih protivnika i neće biti impresionirani.

Senegalci znaju kako je to kreirati veliko iznenađenje na startu, sjećamo se Svjetskom prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu gdje su šokirali branitelje naslova Francuze i golom preminulog Pape Boube Diopa upisali su pobjedu 1:0. I današnji izbornik Senegala Aliou Cisse bio je dio tog susreta.

Zanimljiv podatak je da je Senegal svaki put nastup na Svjetskom prvenstvu otvorio pobjedom. Drugi SP na kojem je nastupio bio je onaj u Rusiji 2018. godine i tamo je također krenuo pobjedom i to 2:1 protiv Poljske autogolom Cioneka i golom M'Bayea Nianga.

Nizozemska je novi izazov, vrlo težak, ali Senegalci su optimisti. Vjeruju kako mogu do bodova.

"Velika je šteta što nema Sadia, velika je šteta i zbog njega i zbog momčadi. Svi treneri grade igru oko svojih najboljih igrača, pa je stoga ovo veliki izazov za nas. I dalje imamo snažnu momčad s iskusnim igračima, ali i onima mlađima koji su spremni ponijeti svoj teret. Protivnik je težak, mi smo bez najboljeg igrača, ali smo spremni za borbu", poručio je Cisse.

Na drugoj strani stajat će Nizozemci koji su već neko vrijeme u jako dobroj formi. Igraju odličan nogomet, Louis van Gaal presložio je Nizozemsku nakon razočaravajućeg Europskog prvenstva i u kvalifikacijama pa kasnije Ligi nacija opet je izgledala vrlo dobro.

Posebno se to vidjelo u Ligi nacija gdje je Nizozemska izgledala odlično i izborila je odlazak na završni turnir u zanimljivoj skupini.

Niti bod protiv Van Gaalove momčadi nisu uhvatili Belgija i Wales dok su Poljaci uhvatili jedan remi i to u Rotterdamu odigravši 2:2. Vodila je Poljska 2:0, Klaasen i Dumfries vratili su Nizozemsku, a Depay je u sudačkoj nadoknadi promašio kazneni udarac za pobjedu. Inače, Depayja danas neće biti, još uvijek nije potpuno spreman nakon ozljede.

"Senegal je osvojio titulu na Afričkom kupu nacija i nije bilo kakav protivnik. Ne igra Mane i pitam se i ja kako će se postaviti. On je sjajan igrač, želio sam ga dovesti u Manchester United, svakako je igrač koji može prelomiti svaku utakmicu i njegov izostanak Senegal će definitivno osjetiti", tvrdi Van Gaal.

Za Nizozemsku je ovo povratak na svjetsku scenu nakon što je propustila Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Ovdje dolazi kao kandidat za velik plasman, ne zna za poraz još od Europskog prvenstva 2020. godine kada je poražena od Češke i svakako je opasan protivnik.

FOTO: EPA/ABIR SULTAN

SP 2022., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Katar0:2Ekvador
Senegal0:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+47
2Senegal 35:4+16
3Ekvador 34:3+14
4Katar 31:7-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!