Nogomet

Dalić: 'Prema naprijed smo napravili malo, da smo zabili možda bi bilo drugačije'

Branimir Korać • četvrtak, 24.11.2022.
Dalić: 'Prema naprijed smo napravili malo, da smo zabili možda bi bilo drugačije'
Foto: FaH

Dan nakon remija bez pogodaka s Marokom, Zlatko Dalić analizirao je utakmicu i ukazao na neke stvari koje nisu dobro funkcionirale...

Očekivala su se tri boda na startu, ali na kraju je Hrvatska morala biti zadovoljna remijem bez pogodaka. Marokanci su tu odradili dobar posao i limitirali hrvatsku igru prema naprijed.

"Nisam prezadovoljan ovim bodom, nije ni ekipa, malo smo razočaani jer želimo više. Nismo sretni s bodom, ali kada pogledamo cijelu situaciju, igrali smo protiv dobrog i opasnog Maroka, znali smo to, defanzivu smo dobro odradili. Prema naprijed smo napravili malo, da smo zabili možda bi bilo drugačije. Obrambeno su dobri i tu su nas zaustavili. Trebalo je više dubinskih lopti i ulazaka u prazan prostor."

Kanada je stvara velike probleme Belgiji i Dalić ističe kako su Kanađani odigrali bolje nego u prošlim utakmicama.

"Ono što su pokazali, trebali su dobiti, bili su bolji, ofenzivni, visoki presing i bili su jako opasni i moćni. Izgubili su iz jedne greške, igrali puno bolje nego u ranijim utakmicama. Moramo biti oprezni, nema lakog protivnika u našoj grupi, znamo naš cilj, moramo bolje nego protiv Maroka, njihovo pravo je da se nadaju, a mi da se pripremimo i dobijemo tu utakmicu."

Kanadski izbornik poručio je da će sj***ti Hrvatsku.

"Vidio sam, ali svatko ima svoj način komunikacije, on se tako izrazio, to je njegovo pravo. Mi moramo na terenu pokazati da smo bolja momčad i na terenu govoriti, svatko od nas komunicira kako misli da je najbolje."

Vratio se Dalić na Maroko i prokomentirao neke probleme u igri.

"Mi smo obranu zaista dobro odradili, nismo dali veću priliku, ali smo u otvaranju bili prespori i bez dubinskih lopti. Maroko je isto analizirao nas, znao je gdje smo najbolji, imali smo problema u protoku lopte, premalo rizika prema vezi i tu su se Luka i Kova puno spuštali, a na Brozu se vidjelo da mu fali utakmica. Ali to je i zahvala defanzivnog bloka Maroka, posebno En Nesyrija. Probali smo s Vlašićem, ali nije bilo okomice i rizika, išla je lopta puno između stopera. I bokovi su nam zakazali, nikad manje nisu istrčali, ali Maroko je radio vrhunsku obranu, bio brz i pokretljiv i bilo je to teško probiti. Njihov plan je bio čekati grešku i kazniti. Njihova dobra igra i naš manjak odlučnosti na kraju su presudili. Krama se pojavi po loptu, protivnik za njim izađe, otvori se prostor za Perišića i mi ne iskoristimo."

Zasluge za remi idu i Marokancima koji su jako dobro stajali na terenu.

"Komentirao sam što nam je nedostajalo, ali u prvom redu Maroko je jako dobro stajao. Malo je kod nas bilo straha od te kontre. Imate primjer što se dogodilo Njemačkoj i Argentini. Nedostajalo nam je više hrabrosti, nije problem u jednom igraču, svi su tu malo zakazali, nedostajao je taj gol da se oni malo otvore. S te strane jedan na jedan proboj je nedostajao, nismo tu uspjeli, ali zato što su dobro stajali. Držao ih je rezultat i dali su sve od sebe. Mi smo trebali biti bolji."

Nije samo izbornik Kanade pokazao manjak respekta prema Hrvatsku već se to već duže vrijeme osjeti s kanadske strane.

"Malo ćemo i o tome porazgovarati, može nas motivirati, ali ne smijemo prihvaćati negativnosti, znamo da vrijedimo, ostalo nije naš stil. Može biti samo motiv više."

O sastavu Dalić još nije razmišljao, dobra je vijest da je Vlašić dobro.

"Vidjet ćemo danas kakva je situacija. Vlašić je odradio pregled, nije ništa opasno i on bi trebao sutra trenirati. Nemam nekih velikih razmišljanja oko sastava u ovom trenutku, analizirat ćemo danas Kanadu pa ćemo vidjeti što sa sastavom. Nedostajalo je malo više okomitosti i to moramo promijeniti."

Dalić negira da je prvi cilj bio zatvoriti prilaze i ne primiti gol.

"Nismo izašli s prvim ciljem ne primiti gol, nama je cilj bila pobjeda, nama je ideja bila dobiti prevagu u sredini, da dođemo iza leđa ofenzivnom Hakimiju, ali tu nismo radili sve to dobro. Ne zam što bi trebali promijeniti, samo je nedostajao taj ofenzivniji dio, probali smo i s Majerom zbog šuta, nismo uspjeli, ali kad sagledamo situaciju i Njemačka i Argentina su bili favoriti, išli su na sve pa su dobili ništa. Mi nismo kalkulirali."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!