Nogomet

Dalić: 'Belgija je vrhunska, dobro se poznajemo i dosadašnje igre nas ne smiju zavarati'

Branimir Korać • ponedjeljak, 28.11.2022.
Dalić: 'Belgija je vrhunska, dobro se poznajemo i dosadašnje igre nas ne smiju zavarati'
Foto: FaH

Dan nakon velike pobjede protiv Kanade, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić već je mislima u dvoboju protiv Belgije, odlučujućem za plasman u osminu finala...

U prva dva kola Belgija nije briljirala, ali to ne umanjuje mišljenje i respekt Zlatka Dalića prema Martinezovoj reprezentaciji.

"Mislim da je Belgija velika momčad. To je reprezentacija koja je pet godina bila prva na Fifinoj ljestvici, ima sjajnog izbornika. Ne smije nas zavarati, idemo se spremiti za Belgiju koja je vrhunska, dobro se poznajemo, odlučujuća je utakmica. Nije pametno da govorim o njenom intenzitetu, poznajem je, iskusna je, ima De Bruynea, Lukakua, a kada njih imaš, onda si stvarno sjajan."

Međutim, Dalić isto tako ne skriva kako je očekivao više od Belgije.

"Iskreno da, posebno prva utakmica protiv Kanade gdje su lošije krenuli, ali su dobili. Veliki pobijede i ako nisu najbolji. Protiv Maroka su imali prilika, a kada u krenuli na sve ili ništa dobili su drugi gol. Sigurno je da nisu najzadovoljniji i očekujem bolju Belgiju protiv nas."

Presing dvoboja protiv Kanade je skinut s vrata, a Dalić je istaknuo jedan statistički podatak.

"Kada bih nabrajao svaki stres, gdje bi bio kraj. Svaka utakmica je stresna, kod nas je svaka jesi li ili nisi pa više nemam problema s tim. Odigrali smo sjajno, ali to je samo mali koračić, moramo to potvrditi protiv Belgije. Nakon stresa dobro je došlo proveseliti se, ali već pripremamo Belgiju. Imamo kvalitetu i možemo. Istrčali smo 122 kilometra, a Kanada manje od nas iako je trkački najmoćnija ekipa. Nadtrčali smo ih, nadigrali, dugo nismo bili ovako dobri u svim segmentima."

Izbornika je malo naljutilo pitanje o Andreju Kramariću i njegovoj poziciji koje se ponavlja več godinama.

"Tu dramu napravite vi mediji, napravite čudo od ničega. Mi smo to riješili prije dvije godine, Andrej šuti, radi i vraća se, a je li metar lijevo ili desno to je glupost. Ovo nije Hoffenheim, igraš gdje te stavi izbornik."

Mateo Kovačić odigrao je fantastičnu utakmicu, hrvatska snaga u Rusiji je bila vezna linija, a isto je i ovdje.

"Taj vezni red je igrao nekoliko godina zajedno i kulminacija je bila srebro. Teško je nadomjestiti Raketu, ali treba nam ovakav Kovačić. Njegovo okomito osvajanje terena, tu je među najbržima i tu razdvaja protivnika. Dok se ekipa slagala i mučila, on je držao ritam utakmice. Bilo je važno probiti prvi blok i to se pokazalo točnim, tu je bio neporikosnoven. Svi su bili fantastični, možda Andrej i Mateo za nijansu bolji."

Objasnio je Dalić i izmjenu Petković za Livaju.

"Vidjet ćemo kakva je situacija, svi koji su ušli opravdali su ulogu. Bio nam je plan s Livajom i znali smo da će moći sat vremena nakon ozljede. Bila je dvojba Budimir ili Petković, bili smo dovoljno agresivni i nije bilo potrebe za Budimirom. Bruno je sjajno to odradio u zadnjih pola sata. Veseli me činjenica da imamo i dečke na klupi koji mogu nastaviti u istom ritmu."

Hrvatski izbornik nije htio posebno komparirati snagu Belgije iz 2018. i Belgije danas.

"Nezgodno mi je to komentirati, stvarno cijenim Belgiju. Tim od prije je možda stariji danas i malo istrošeniji. Možda je razlika što se kod nas pojavilo nešto novih mladih koji nose novu energiju. Ali Belgija je preiskusna i predobra, ne znam je li bolja prije ili sada, moj veliki respekt za Martineza i Belgiju."

On je s Hrvatskom protiv Belgije igra jednom.

"Igrali smo jednom i izgubili 1:0, ali u zadnjih deset godina Belgija je na jako visokoj razini. Stalno je u završnicama i teško ju je pobijediti, stvarno je sjajna reprezentacija."

Ono što je medije zanimalo je ponovno ponašanje kanadskog izbornika koji nije čestitao nakon susreta.

"Dva puta sam to doživio, od izbornika Argentine kada smo ih pobijedili i sada. Nikada nisam otišao bez čestitanja, to je osnovna kultura. Koliko sam vidio i snimio, dobar je i perspektivan trener, mlad je i naučit će."

Gvardiol i dalje igra i trenira s maskom, no to mu ne smeta.

"Ne smije skinuti, dobio je udarac jedan dan na treningu i bilo je nezgodno, ali obrisao je krv i nastavio dalje. Njemu ništa ne smeta."

Izbornik se polako okreće Belgiji i smatra da Hrvatska može još bolje.

"Moramo zaboraviti Kanadu, ako ne potvrdimo ovo protiv Belgije, ništa nismo napravili. Najvažnije je da se sada odmorimo i ponovimo isti pristup, želju i energiju. Imamo još više prostora u okomitosti, Perišić je bio jako opasan, iako je bila malo drugačija uloga nego protiv Maroka. Bit će važno da nam veza bude na nivou i da u obrani ne radimo sitne greške jer će to protivnik kazniti. Neće biti brzi kao Kanada i Maroko, ali imat će napad u kontinuitetu. Ne smijemo dopustiti neke crne rupe, jučer je bila u prvih deset minuta, Belgija to može kazniti."

Dalić je popratio sve utakmice koliko je stigao i neki favoriti se već ističu.

"Pratimo sve utakmice, skoro sve sam gledao. Prvi dojam je da je Brazil sjajan i moćan, Španjolska i dalje igra svoju igru, jučer su im Nijemci odogovorili agresijom, Francuzima koliko god nedostaje igrača, imaju još boljih. Možda sam više očekivao od Nizozemske. Bit će stvarno neizvjesno, dobre su utakmice, samo su problem vrijeme i taj rani termin, tko tu igra, teško mu je."

Što se tiče Marka Livaje, vidi ga kao veliku snagu.

"Došao je s ozljedom i nije trenirao 6-7 dana. Marko je u Hajduku pokazao kvalitetu, da ima potez i da može odlučiti. Neupitan je, njegova kvaliteta, može nam puno pomoći, zabio je važan gol u Austriji i sada. Imamo i Petkovića koji može još puno bolje, Budimir čeka svoju šansu za drugi način igre."

Posebnu zahvalu dobili su navijači koji su jučer ujutro iznenadili sve ispred hotela Vatrenih.

"Znate kakve je sinergija navijača i reprezentacije. Nakon prve utakmice smo osjećali kako nas nema puno, ali znali smo da je to prvenstvo za odabrane, preskupo je. Jučer su osjetili da trebamo podršku, ne štede ni novac ni vrijeme ni zdravlje, drago mi je i zbog njih."

Hrvatska se krića sa skupinom u kojoj glavnu riječ vode Španjolska i Njemačka, a u osmini finala Dalić bi:

"Japan."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!