Nogomet

Barišić je prva zamjena za Sosu, Dalić neće previše 'tumbati'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 05.12.2022.
Barišić je prva zamjena za Sosu, Dalić neće previše 'tumbati'
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija danas s početkom u 16 sati u osmini finala Svjetskog prvenstva igra protiv Japana. Izbornik Dalić potvrdio je tko je zamjena za bolesnog Bornu Sosu...

Japan je protivnik Hrvatskoj u osmini finala Svjetskog prvenstva. Očekuje se Hrvatska u pravom izdanju, bez podcjenjivanja prema protivniku što niti ne dopuštaju rezultati i nastupi Japanaca.

"Ostvarili smo prvi i osnovni cilj, ušli smo među 16 i idemo dalje. Dobili smo protivnika koji je dobio dva svjetska prvaka, Njemačku i Španjolsku s 2:1, gubio je 1:0 i pokazao mentalitet i karakter, upormnost i borbenost do kraja. Čeka nas teška utakmica, imamo svoj cilj, znamo što hoćemo i možemo i ja vjerujem u našu reprezentaciju. Protivnika moramo respektirati i dati sve od sebe. Imaju veliku upornost, oni nikad ne odustaju, ali i Hrvatska je već puno pokazala da ne odustaje, bit će teška borba. Spremni smo, znamo što nas čeka i imamo san da uđemo među osam", kaže izbornik Zlatko Dalić za HTV.

Japan će vrlo vjerojatno prepustiti Hrvatskoj posjed i prijetiti iz kontranapada.

"Oni su među zadnjim reprezentacijama po posjedu lopte, od 32 posto, to je jako malo. Oni su svjesni svoje kvalitete, što mogu i što ne mogu te što je za njih bolje. Kad su trebali pobijediti protiv Kostarike i imati posjed te završnicu, nisu ništa uspjeli napraviti, ali ove dvije utakmice gdje nisu bili favoriti i gdje su se branili, imali su sjajnu tranziciju s pet, šest igrača, to su sjajno radili. Zato oni to forsiraju, znaju što im je kvaliteta. Moramo paziti na izgubljene lopte i tranziciju, kad izgubimo loptu moramo ju odmah pokušati vratiti, a ako to nije moguće, moramo raditi prekid. Oni trče u prazan prostor, njih je pet-šest u završnici, a mi moramo osjetiti tu situaciju i kada imamo posjed, moramo imati baš veliku kontrolu."

Hrvatska je igrala protiv igrom tri različita protivnika na ovom SP-u, ali Japan je ekstrem druge vrste.

"Kada pogledamo cijelu priču, oni su nekako najnezgodniji i najnetipičniji protivnik. Protivnik je to koji gaji stil igre na svom mentalitetu i karakteru. Imali smo različite protivnike, ali nitko kao Japan ne ide u završnicu s toliko puno igrača, nitko nije toliko agresivan kada krene u presing i u presingu su na vrhu ljestvice na ovom Svjetskom prvenstvu."

Borna Sosa je propustio i jučerašnji trening što znači da će danas odmarati.

"Nećemo puno tumbati i raditi puno promjena. Ići ćemo igrač za igrača, to je nekako najkvalitetnije. Ako Sosa ne može tu je Borna Barišić koji zaista radi kvalitetno i može ga dostojno zamijeniti. Odigrao je puno utakmica za reprezentaciju, pokazao je svoju kvalitetu i mi mu vjerujemo."

Očekivanja sa svakim susretom sve više rastu, ne samo među navijačima.

"Sreća pa nije veliki pritisak pa možemo sve to istrpjeti. Nama je cilj napraviti što je moguće više, ali među ovih 16 reprezentacija, Hrvatska je uvjerljivo s najmanje stanovnika, 2018. smo govorili "mala država, veliki snovi", dozvolite nam da imamo svoje snove i da ih pokušamo ostvariti. Idemo za tim, možemo to, vjerujemo u to, ali treba biti strpljiv, ali reba biti strpljiv i sve odraditi kako treba. Japan nije nimalo lagan protivnik i bilo kakvo podcjenjivanje će nas grubo prizemljiti, a to se dogodilo Španjolskoj i Njemačkoj."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!