Nogomet

Dalić: 'Brazil je moćan i daleko najjači, možemo tu samo uživati'

Branimir Korać • utorak, 06.12.2022.
Dalić: 'Brazil je moćan i daleko najjači, možemo tu samo uživati'
Foto: FaH

Hrvatska je treći put u svojoj povijesti izborila prolaz u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Japan ide u povijest, slijedi moćni Brazil...

Zlatko Dalić u dobrom raspoloženju došao je na konferenciju za medije dan nakon pobjede protiv Japana i prolaska Hrvatske u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

"Lijepo jutro, među osam najboljih na svijetu smo. Zaslužili smo i izborili u teškoj i muškoj utakmici. Proslavili smo, nisam pogledao još utakmicu, zaspao sam, bio sam iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, igrali smo dobro, kako smo trebali. U prvih pola sata nametnuli smo svoj stil igre pa ušli u nervozu s par grešaka, ali kasnije smo se popravili."

Dalić je povukao promjene koje su Hrvatsku u završnici ostavile bez onih najzvučnijih, ali to se u igri nije vidjelo.

"Kada se prođe i napravi rezultat, sve ispada kako treba. Na klupi smo razgovarali i vidjeli smo da ide u produžetke, pametno smo morali razmišljati i ne raditi greške u zamjenama. Luka, Kova i Perišić su se potrošili, igrači koji su ušli su opravdali povjerenje. Budimir je upšao nakon Petkovića zbog promjene načina igre, nisam ga mijenjao jer je bio loš nego smo probali s Livajom koji može jednim potezom riješiti utakmicu, a Japan je već bio pao i tu smo tražili šansu. Kada smo na poluvremenu promijenili stil igre, svejedno je bilo dobro i nismo ušli u zamku kao Njemačka i Španjolska te nastavili po svom. Istrčali smo četiri kilometra više od protivnika, iscrpili se jesmo, ali to je tako."

Slijedi Brazil, najteži mogući protivnik.

"Realno Brazil je najbolja reprezentacija na ovom SP-u što sam dosad vidio. Kada pogledate njihovu širinu i kvalitetu, to je zastrašujuće. Nadigravaju se, brzi su, kvalitetni, trebat će utakmicu jako dobro pripremiti, ali nemamo se čega bojati. Moramo igrati s puno vjere i samopouzdanja i tražiti naše prilike. Brazil je favorit, ali nećemo se predati, dat ćemo svoj maksimum i probati se suprotstaviti igrom, oni ne trpe tuđi posjed", kaće Dalić i dodaje:

"Jučer sam na sastanku rekao igračima da im je ovo šansa da uđu u povijest. 18 je novih igrača i ovo je potpuno nova generacija hrvatskog nogometa. Ne treba te dvije generacije uspoređivati, njihovo vrijeme tek dolazi. Ovo je jako dobar poticaj, da su bili ključni kod penala i da je ovo njihova prigoda. Svi je zaslužuju, imaju šansu za napraviti nešto, ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske. Još smo u igri i nadamo se da možemo i nešto više. Teško je uspoređivati, 2018. naši igrači su igrali po Barci, Realu, Interu, Juventusu, Liverpoolu, sada imamo šestoricu iz naše lige. Skidam im kapu na četvrtfinalu."

Pitanje prvog napadača još uvijek nije standardizirano i sve je otvoreno za Brazil.

"Vidjet ćemo što i kako, svi su dobili priliku, nemamo broj jedan i nema više napadača Atletica i Juventusa, sada su tu napadači Hajduka, Dinama i Osasune. Nemojte živjeti u oblacima, dečki su kvalitetni. Ne treba sada secirati, ovo nije umjetničko klizanje nego borba za rezultat. Je li zabio gol ili nije, ali borio se, trudio i to je to. Sve moje pohvale i respekt prema svima njima. Vidjet ćemo za Brazil, dosad su nam potezi bili dobri, drugačije ne možeš u osam."

Prokomentirao je Dalić i veliki doseg Ivana Perišića koji je Hrvat s najviše golova na svjetskim prvenstvima.

"Često se komentira da se čeka Ivan Perišić. On uvijek zabije, najbitnije golove dali su on i Kramarić. I kada misliš da ne ide i da nećeš moći, oni se ukažu. Jako je važan igrač kod nas, bitna karika, drago mi je i zbog njega da je postao važan igrač. Tako je bilo prije četiri i pol godine, tako je i sada. Kada god je teško, on se pojavi. On i Kramarić u mom mandatu su zabili najvažnije golove."

Hrvatska se uspjela još jednom vratiti iz rezultatskog zaostatka i još jednom je ova momčad pokazala karakter.

"Zaista smo u zadnje vrijeme pokazali karakter i mentalitet. Možda se uvijek o nama govorilo da imamo kvalitetu, tehniku i uvijek je možda to falilo. Ali u zadnjim utakmicama na SP-ima smo se vraćali, nismo odustajali, ali to je odluka i zajedništva i povjerenja igrača jedne u druge. Imamo isti cilj, igrati za klubove je pitanje ugovora, ali za reprezentaciju je to pitanje emocija, ponosa. Protiv Engleske smo na SP-u pokazali i kvalitetu i karakter. Možda nije bila jučer ta kvaliteta, ali je bila velika energija. U 11 utakmica SP-a izgubili smo samo finale s Francuskom. To je fascinantno i to pokazuje karakter i ono što radimo, mogu biti samo ponosan."

Brazilske novinare zanimalo je je li ova utakmica s Japanom pokazatelj uspješne smjene generacija.

"Imamo novu generaciju igrača koji trebaju nešto napraviti i za njih je sjajno što igraju s ovim starijima i mogu puno naučiti. Nemamo toliku kvantitetu igrača i rezultat nam zna patiti. 20 godina nam je trebalo za medalju, ali uvijek se pojavi generacija. Sada smo dobili generaciju, ali trebat će vremena da sazrije. Uvijek ćemo imati talente i biti konkurentni, daj Bože da ovu konkurentnost koju imamo sada zadržimo."

Ulogu favorita Dalić spremno daje Brazilu.

"Brazil je favorit, da se tu ne lažemo. Imaju samopouzdanje, sjajnu atmosferu, vrhunske igrače. Vratio se i Neymar, ali vjerujem da možemo s njima. Moramo biti pametni i odabrati taktiku. Ići u neko veliko nadigravanje i dati im puno prostora nije pametno, razgovarat ćemo s našim igračima koji igraju s brazilskim u klubovima. Nije ni 50:50, ali niti da smo veliki autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri."

Jedanaesterci su nešto u čemu je Hrvatska uspješna i tako još nije izgubila na SP-ima.

"Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš samo biti sretan i biti drugi na svijetu ili u osam na svijetu. Bitna je mentalna snaga, odlučnost. Vlašić je došao i rekao da će prvi pucati, svi su htjeli pucati, nije bilo Luke, Perišića, Brozovića. Dan prije smo radili na kraju treninga penale i Livaković ih je tu skinuo 4-5 sjajno."

Što se tiče dosadsašnjih utakmica Brazila, hrvatski izbornik smatra da mu je Švicarska pružila najbolji otpor.

"Pratio sam svaku utakmicu Brazila, mislim da je Švicarska odigrala najbolje i najkvalitetnije se suprotstavila. Srbija je bila dobra u prvom poluvremenu, ali Švicarci su bili tu najbolji. Kamerun je dobio, ali Brazil je igrao s drugom ekipom. Moramo odigrati kao Švicarska."

Ništa od ovoga ne bi bilo bez zajedništva.

"Jedan od naših razloga što smo među osam je ta obiteljska atmosfera i povjerenje koje je ogromno. Sigurno smo među najuređenijim reprezentacijama po svemu. Kod nas nema iskakanja, problema, trzavica, incidenata, imamo mi neke svoje i kaznice, ali svi sve poštuju. Hvala onima koji nisu igrali ni minute, ali njihov doprinos je ogroman. Ako jedan nije zadovoljan, povuče za sobom još nekoliko, ali toga kod nas nema. Neki koji su bili problematični i mislii da su iznad momčadi više nisu s nama. Mogu biti samo ponosan i sretan, ušli su u povijest i imaju uspomenu. "

I za kraj o Brazilu:

"Zaista su moćni i daleko najjači po meni. Mislim da možemo samo uživati u utakmici."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!