Nogomet

Kalinić: 'Realno, da nema Hajduka u ligi, ne znam tko bi dolazio na tribine'

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 02.01.2023.
Kalinić: 'Realno, da nema Hajduka u ligi, ne znam tko bi dolazio na tribine'
Foto: FaH

Kapetan Hajduka Lovre Kalinić osvrnuo se na svoj povratak u klub krajem 2020. godine, na oporavak od ozljede i što mu znači biti kapetan kluba...

Lovre Kalinić bio je prvo zvučno ime koje je stiglo u mandatu Lukše Jakobušića. Za Hajduk Digital TV kazao je da su sada svi u momčadi spremni odgovoriti na izazove koji su pred njima.

"Kad sam došao, klub nije bio na razini na kojoj je sad, s ovakvim imenima u svlačionici. Stalno se diže, stalno ulaže i taj trofej je bio nagrada za sve to. Usponi i padovi postoje, ali klub teži najvišem cilju. Igrači koji su tu spremni su, žele odgovarati na sve te probleme i problematiku koja se neprestano negdje ponavlja, ali mi imamo svoj put i na njemu ćemo ustrajati."

Kalinić se ozlijedio u utakmici protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj te ga sada čeka duža pauza.

"Dobro je sada. Iskreno, najteže je bilo prvih sedam dana, dok se ne privikneš na štake i drukčiji ritam života. No sve ide po planu i programu, dvaput dnevno imam terapije i za sada sam zadovoljan."

U vrijeme njegovog stasanja pomagali su mu nekadašnji Hajdukovi vratari, a tako on i Danijel Subašić pomažu Karlu Sentiću.

"U trenutku kad sam ja ulazio u prvu momčad Hajduka, imao sam 16 i pol godina. Bili su tu Vlado Balić i Runje. Tonči Gabrić je bio trener vratara. Imao si od koga skupiti iskustvo i samo vrijeme provedeno u svlačionici s takvim asovima kakvi su bili 2006. i 2007., mogao si puno naučiti. Što dobrog, što lošeg, ali si mogao naučiti."

Kalinić je sada već na zalasku karijere.

"Možda vama sa strane to izgleda da je išlo jako brzo, ali nije. Bilo je uspona i padova i to je sasvim normalno. Sutra treba biti podrška mladim igračima. Grešaka će biti, događat će se i to je sve dio sporta. Samo treba dati ruku podrške i Sentić će to sa Subašićeve i moje strane, ali i sa strane svih koji su tu, zasigurno dobiti."

Svi u momčadi zovu ga "kapetane" i ta kapetanska traka predstavlja veliku odgovornost.

"Najlakše je staviti tu traku na ruku, izaći na teren i misliti da si kapetan, ali to veže puno drugih stvari. Jednostavno, 25 glava je u svlačionici i svaka ima svoje razmišljanje i viđenje, a red se mora znati i ti si taj koji nekad mora presjeći i donijeti odluku o nekim stvarima kad situacija nije baš lagodna. Jednostavno moraš nekad i udariti mačetom po glavi. Ali s druge strane, ne mogu ništa reći, momci su stvarno korektni i ispunjavaju sve svoje obaveze. Iskreno nije toliko ni teško biti kapetan kad imaš takvu ekipu."

Prije svake utakmice ima nekakvu vrstu govora.

"Svaku utakmicu imam motivacijske govore i nisu to govori koje ja smislim ranije, nego jednostavno sagledam situaciju kako se radilo kroz cijeli tjedan, kako se treniralo. Pred samu utakmicu vidiš u kakvoj je tko fazi jer nije svaka utakmica ista priprema i jednaka motivacija. I onda po tome nekako tražiš neki balans, ali uglavnom to je praksa i praktički svaku utakmicu ja imam nekakvu vrstu govora."

"Nekome tko ne zna što je Hajduk i tko onako sa strane gleda navijački puk, teško je to objasniti. Kome Hajduk nije utkan u srcu, teško je sa strane objasniti što Hajduk znači. Hajduk je jednostavno život. Hajduk je sve."

Većina je navijača učlanjena, a pojedini se dvoume.

"Malo ih je ostalo, a realno, da nema Hajduka u ligi ne znam tko bi uopće dolazio na tribine", dodao je Kalinić koji je rekao i da iz Hajdukove škole dolaze nove generacije talentiranih igrača.

FOTO: HINA/ Miljenko KLEPAC

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!