Rukomet

I iranski rukometaši poput nogometaša prosvjedovali za vrijeme himne

Branimir Korać • petak, 13.01.2023.
I iranski rukometaši poput nogometaša prosvjedovali za vrijeme himne
Foto: EPA

Iranski sportaši priključili su se prosvjedima koji su pokrenuti nakon smrti Mahse Amini u rujnu ove godine, a svoj obol dali su i rukometaši na Svjetskom prvenstvu...

U rujnu ove godine 22-godišnja Mahsa Amini privedena je i na smrt pretučena od strane iranske moralne policije zbog kršenja pravila o nošenju hidžabe što je pokrenulo val prosvjeda u Iranu.

Tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu dosta se govorilo o tome, mišljenja su bila podijeljena o vrsti prosvjeda kojem se trebaju priključiti sportaši, a iranski nogometaši odlučili su šutjeti za vrijeme himne ili samo pomicati usne.

Inače su poznati po tome da srčano pjevaju himnu, ali ovo je bio način izražavanja nezadovoljstva i podrške prosvjednicima.

Isto su učinili i sinoć rukometni reprezentativci Irana koji su poput nogometaša dijelom u potpunosti bojkotirali pjevanje himne, a dijelom su potiho sudjelovali u njoj.

Tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu bilo je dosta pritiska iz Irana na sportaše i preko političara i preko Saveza, a ostaje za vidjeti kako će se rukometaši ponašati do kraja ovog SP-a.

FOTO: EPA/Lukasz Gagulski

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!