Nogomet

Leko: 'Pričam s Tudorom na svakodnevnoj bazi, jedan je od rijetkih koji je rekao da ću uživati tu'

Petar Jenjić • utorak, 17.01.2023.
Leko: 'Pričam s Tudorom na svakodnevnoj bazi, jedan je od rijetkih koji je rekao da ću uživati tu'

Razgovor za medije odradio je trener Hajduka Ivan Leko koji je pričao o svom stilu nogometa, Luki Vuškoviću, Marku Livaji, Nikoli Kaliniću, kao i njegovim metodama treninga...

Trener Hajduka Ivan Leko već je dva tjedna na klupi splitske momčadi, a u razgovoru s medijima dotaknuo se mnogih tema.

"Zadovoljan sam, upoznali smo se s ljudske strane. Vrlo je važno dobiti povjerenje, da igrači znaju da smo i mi ljudi. Ljudska komponenta je jako bitna. Upoznali smo se s načinom rada i nogometa koji želimo igrati. Bilo je dosta dobrih stvari."

Velika je motivacija postati što bolji, a uz to stvoriti i momčadski duh.

"Svjesni smo da je to početak nečega, daleko od onoga što bismo mi htjeli. Za početak je dosta zanimljivo i obećavajuće. Od prvog do zadnjeg igrači i svi ostali pokazali su jako veliku motivaciju i ambiciju. Svi smo na mi istom putu i veselimo se svakom zajedničkom treningu. Motivirani smo da budemo bolji. Znamo koji nam je put i kako doći do napretka. Jedna je stvar gledati igrače na televiziji, a druga je trenirati ih. Puno mi je pomoglo, kroz komunikaciju i način ponašanja, da vidim što imamo. Radimo na stvaranju kulta tima, timski duh. Ekipa je bitnija od bilo koga, i od trenera i najboljeg igrača. Trudimo se puno u tome. Individualna kvaliteta jako je bitna, pomaže ti pobijediti, ali jačina momčadi ti daje vjeru da možeš ostvariti svoje ciljeve."

Iz Hajduka je otišlo nekoliko igrača i momčad treba popuniti.

"Rekao sam činjenicu da smo ostali bez šest, sedam igrača od jeseni. Klub je ambiciozan i želi biti bolji. Ekipa od jeseni treba se pojačati. Svaki igrač je otišao sa svojim razlogom. Imamo planove s četiri ili pet novih igrača, ne samo nadomjestiti ove koji su otišli, već želimo ekstra kvalitetu koja će nam pomoći biti bolji."

Kazao je da može dati mišljenje koji mu profil igrača treba, ali ne i gdje ga može pronaći.

"Bavim se treniranjem, svatko radi svoj dio posla. Mogu dati mišljenje o profilima igrača, što bi bilo dobro imati, ali se ne bavim previše na kojem su tržištu neki igrači za nas. Tip sam trenera i čovjeka koji voli previše ovo što radi. Nisam nikada bio ni direktor, niti predsjednik, niti skaut. Volim trenirati i imati komunikaciju s igračima. Normalno je da je bitna komunikacija u klubu po pitanju pojačanja."

"Pogledam pet, šest utakmica dnevno. Volim Premier ligu, Bundesligu, Serie A. Želim da je ekipa zanimljiva i da ljudi koji dođu na stadion vide da se igra, da nema straha, da se ne stoji nazad i lopte nabijaju bez ikakve veze. Želim igrati nogomet. Ovo nije posao gdje moram biti u tvornici od osam do pet, ovo je moja velika ljubav. Želim da moja momčad ima i srce i dušu. Hoće li to biti dovoljno za pobijediti, to ne znam."

"Ne razmišljam o tome. U sportu se pobjeđuje, gubi, igra neriješeno. Napravit ćemo sve da budemo dobri. Bit ćemo pošteni i dati milijun posto od sebe. U jednom kratkom periodu, hoćemo li dobiti u nedjelju, to ne mogu garantirati ni Conte ni Guardiola. U jednom malo dužem razdoblju to je normalno. Najvažnije mi je vidjeti napredak i nogomet u koji vjerujemo. Kad si pošten, kad radiš dobro, rezultat uvijek dođe."

Odgovorio je i na pitanje jesu li mu uzori Guardiola i Klopp.

"Od svakog trenera se može naučiti. Oni su možda najbolji, svi pričamo o njima, no vjerujem da nijedna kopija nije dovoljno dobra kao što je original. Trebaš imati nešto svoje, viziju. Nogomet je zanimljiv jer postoji 100 različitih načina za uspjeh. Volim da se igra nogomet, uzima rizik, ide naprijed, dominira, bude agresivan, da si poslije utakmice mrtav od umora. Sad smo bolji nego smo bili prije 15 dana. Za dva tjedna ćemo biti bolji nego što smo sada i to je sigurno."

Mladi Luka Vušković veliki je talent Hajduka.

"Baš je dobar. Iskreno, slušao sam te priče, čitao po novinama da je to nemogući talent. Ovo što sam vidio na treninzima je jako zanimljivo, teško je naći tako nešto s tako malo godina. Na njemu je iskoristiti talent koji mu je Bog dao i da s velikim radom postane pravi igrač za visoku razinu. Volim da igrači znaju što mi igramo. Svi su igrači u službi ekipe, svi su drukčiji. Bit je da svi svoje vrline stave u službu kolektiva, a da im mane sakrijemo. Nismo mi u službi Luke Vuškovića nego je on, kao i svi igrači, u službi kluba."

Za Lekin stil igre potrebna je veća fizička razina.

"Volio bih da to traje što kraće. Teško je to reći, treniramo dva tjedna. Drugačiji su način treniranja i način nogometa. Nastojat ćemo igrati full gas od prve do zadnje minute. Postoji tu i protivnik, fizička sprema, ali jedna je stvar sigurna, nećemo kalkulirati. Neupitno je da ćemo napredovati, hoće li to biti u tri tjedna, šest tjedana ili tri mjeseca teško je reći."

Često se postavljalo pitanje mogu li Nikola Kalinić i Marko Livaja igrati zajedno.

"Pravi Livaja i pravi Kalinić, to je lijepo imati. Sada je sve na njima, koliko je tko spreman dati se u službu momčadi. Nismo mi u službi nijednog igrača, da ekipa bude čvrsta, stabilna, da dobro napada i dobro se brani. Ključna je riječ ravnoteža. Ako vidimo da momčad pati, da nema ravnoteže, sigurno ćemo reagirati."

Ideja se uvijek može promijeniti, ako nešto ne bude išlo kako treba.

"Ideja nogometa je jedna i tako ćemo nastojati igrati, no postoji pravilo pobjeđivanja. Volim pobijediti, svi to volimo. Treniraš da pobijediš i da igraš nogomet kakav voliš. Ako moram birati, pobijediti i igrati drama, ili gubiti i igrati lijepo, uvijek ću birati pobjedu. Ali tako nema sreće na duge staze."

Leko je veliki prijatelj s Igorom Tudorom.

"Pričamo na svakodnevnoj bazi. Bio je jedan od rijetkih koji je rekao, ti ćeš uživati tu. Voliš emociju, izazove i to ćeš sigurno imati. Svi imamo svoje mišljenje, osjećaje. Mislim da smo dosta slični, volimo nogomet, energiju i strast kod igrača, pritisak."

Jedna od novosti koja je uvedena jest vaganje igrača.

"O tome vodimo računa zbog jednog razloga. Niti sam lud, niti želim biti policajac, ali vjerujem u trening, odmor i hranu. Da bi netko igrao dobro, mora balansirati te tri stvari. Ja vidim trening, a ostalo ne vidi. Vaganje je iz dva razloga, da bi bio spreman fizički i da bi smanjio rizik od ozljeda. Dva ili tri kilograma više, manje ili manje masti je jako važno."

Hoće li biti kazni za one kojima vaga ode previše gore, odgovorio je za kraj.

"Kazna mi je najgora stvar, mrzim kazne i djeci i igračima. To znači da si neuspješan i da tvoje metode nisu bile dovoljne."

FOTO: B4 Slovenia

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!