Nogomet

Leko uoči službenog debija: 'Naš nogomet treba biti bolji od protivničkog da možemo pobjeđivati'

Branimir Korać • petak, 20.01.2023.
Leko uoči službenog debija: 'Naš nogomet treba biti bolji od protivničkog da možemo pobjeđivati'
Foto: FaH

Hajduk sezonu nastavlja domaćim susretom protiv Šibenika u kojem će tražiti pobjedu. Bit će to ujedno i predstavljanje Ivana Leke pred poljudskom klupom...

Ivan Leko prvi put će voditi Hajdukovu momčad u nekoj službenoj utakmoici u nedjelju od 15 sati na Poljudu protiv Šibenika.

"Fokus je stvarno samo na trening, pripremu ekipe, ne razmišljam o nekim emocijama nego je fokus na terenu. Želimo biti mirni i prezentirati se u najboljem svjetlu", ističe Leko i dodaje kako traži onaj uži krug igrača za svaku utakmicu.

"Nastojimo kroz svaki trening, razgovor i video analizu napraviti grupu od 16-17 igrača koji praktički konkuriraju za početi i igrati utakmicu. Ne skrivamo ništa previše, svaki trening je u funkciji utakmice kao i prijateljska utakmica. Naš nogomet treba biti bolji od protivnikovog da možemo pobjeđivati."

Dinamo je u velikim turbulencijama, ali Leku to ne zanima.

"Osobno ne razmišljam o tome, svaki klub ima svojih dobrih i loših momenata, imamo mi puno naših stvari koje možemo napraviti i iskoristiti naše vrijeme na ono na što mi utječemo. A možemo utjecati na to da budemo dobri i spremni. Kakvi će drugi biti, to su samo kalkulacije, gubljenje vremena i energije, samo mi je fokus na nama."

Na pripremama i na treninzima se radilo dobro i ozbiljno.

"Dosta sam zadovoljan s treniranjem, načinom ponašanja i odgovorom igrača na naše zahtjeve. Vidim i vjeru i da jedva čekaju sljedeći trening. Možda sam pretjerao sa 16-17, ali stvarno vjerujem u to. Treba biti ta konkurencija unutar momčadi. Svaki trening je u biti da pokaže da si bolji, kako treniraš, tako i igrač. Ne krećemo od nule, na tebi je da status pojačaš i utvrdiš, a ako je drugi bolji, to je u nogometu normalno."

Što se tiče Šibenika, ima otprilike ideju kako će izgledati.

"Možemo pretpostaviti što će netko igrati na bazi zadnjih 4-5 utakmica, probali smo ih izanalizirati. Pratili smo i njihove pripreme, nastojimo pratiti svaki detalj. Moramo biti spremni za dva-tri scenarija i tu je naš fokus da probamo prepoznati situacije na terenu."

Što se tiče početne postave za Šibenik, nije je htio otkrivati.

"Ružno bi bilo da pričam o početnih 11, nije u redu ni prema igračima koji to još ne znaju. Stvarno se ne krije ništa i ne pravimo se pametni. Na kraju odlučuje taj filing kad osjetiš tko je spreman jer želimo da svatko na terenu mora biti spreman 300 posto i s motivacijom i željom na nivou, a mir i samopouzdanje i vjera da su prisutni."

U odnosu na vrijeme kada je otišao iz Hajduka, klub je u mnogočemu napredovao.

"Ovo je sada drugi klub, ja sam pozitivno iznenađen. I prije 20 godina strast i emocija su bili jako prisutni, vidim na prvu da je sve sada jako profesionalno i da se emocije kontroliraju. Svatko zna što treba raditi, nema petljanja nekome u posao i samo tako se može rasti."

Da bi bio još bolji, Leki trebaju 4-5 igrača.

"Stojim iza svega što kažem i rekao sam da nam treba 4-5 igrača. Normalno klub koji je ambiciozan, a mi jesmo, da želimo biti bolji. Ako je otišlo 7-8 igrača, malo sam i rekao. Kroz svakodnevnu komunikaciju pratimo hoće li igrač biti bolji, uklopiti se sociološki, mentalno."

Ipak, zadovoljan je kadrom.

"Ja sam trener i radim s onim što imam. Normalno da bih volio trenirati Mbappea, Neymara, ali oni nisu tu. Zadovoljan sam onim što imam, imamo dobar miks iskustva i mladosti, a na meni je da pružimo sve što imamo i budemo jaki i čvrsti te pobjeđivati."

Na pripremama se nametnulo nekoliko mladih igrača.

"Tri-četiri mlađa igrača ugodno su se nametnula i trebaju nastaviti i dalje, na svakom treningu pokazivati da su bolji. Bit će i za njih minuta, sve je na njima. Bit ćemo tu u službi momčadi, a ne u službi tradicije ili promocije."

Pod Lekinim vodstvom u prijateljskim dvobojima Hajduk je dosta rano zabijao.

"Idealno je kada zabiješ odmah, naša ideja i želja je jedno, ali normalno postoji i protivnik. Teško je da neka ekipa na bilo kojem nivou dominira 90 minuta. Želimo u tim momentima kad dominiramo biti opasni za gol, stvarati šanse i zabijati golove. Isto tako biti mirni kad je protivnik bolji i čuvati svoj gol."

Leko upozorava na Šibenik i smatra da će biti teško.

"Imao je Šibenik puno dobrih momenata protiv Dinama i Osijeka, kod 0:0 su imali 2-3 mrtvaca i da su oni zabili, tko zna što bi bilo. To je jedna ekipa koja zna što radi i ima dobrog trenera. Dajem im veliki respekt, želimo se dobro pripremiti. Svjesni smo njihovih kvaliteta i mana. Bodovi su svima bitni, svi igramo da bi pobijedili. Nastojat ćemo igrati ono što treniramo, naš nogomet od prve do zadnje minute pa ako smo bolji, nadamo se da će biti dovoljno."

Nikola Kalinić još nije spreman, ali velike nade polažu se u njega.

"Nikola raste, trenira, bio je par mjeseci u autu i nije na sto posto. Želimo ga što prije na nivou, ovim načinom igramo jer i želimo dobiti dobrog Nikolu Kalinića."

Za kraj, koga bi Leko iz razdoblja dok je on bio u hajduku kao igrač doveo u sadašnju momčad?

"Ne bih doveo Ivana Leku, doveo bih Tudora, Vučka, Skoku, onako na prvu... Doveo bih Ivana Perišića."

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!