Nogomet

Najugledniji dvoboj Europske lige: Manchester United gostuje kod Barcelone

Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.02.2023.
Najugledniji dvoboj Europske lige: Manchester United gostuje kod Barcelone
Foto: EPA

Manchester United i Barcelona susretali su se i u finalu Lige prvaka, a danas će to biti okršaj unutar Europske lige. Ne prolaze kroz najbolja razdoblja, ali rastu i igraju sve bolje...

Najzvučniji par šesnaestine finala Europske lige čine Barcelona i Manchester United. Barcelona se ovdje našla nakon što nije uspjela osigurati jedno od prva dva mjesta u skupini Lige prvaka, završila je na trećem mjestu te se morala zadovoljiti nastavkom u Europskoj ligi.

Nastup u skupini Lige prvaka za Barcelonu je bio u velikoj mjeri traumatičan i daleko od onog čemu se nadala. Upisala je tri poraza, a baš domaći 0:3 poraz od Bayerna ujedno je i posljednji poraz koji je upisala. Nakon toga bilježi isključivo pobjede i remije.

U tih 16 utakmica u nizu Barcelona je uglavnom pobjeđivala, "potkrao" se pokoji remi, a trenutno je u seriji od čak 11 uzastopnih slavlja.

Nakon što je ispala iz Lige prvaka, vladalo je ono prvotno razočaranje, ali ubrzo su se ciljevi ponovno presložili i Barcelona želi otići do kraja u ovom natjecanju. Međutim, to isto želi i Manchester United koji ima tu nesreću da odmah mora na Barcelonu, a mogao je izbjeći taj meč. U zadnjem susretu grupne faze Europske lige United je igrao protiv Real Sociedada i trebala mu je pobjeda od dva gola razlike. No slavio je samo s minimalnih 1:0 i Baski su završili na prvom mjestu.

Barcelona u španjolskom prvenstvu drži vodeću poziciju, uvjerljivo je na vrhu s opipljivom zalihom nad Real Madridom. Pobjede koje bilježi u serijama jednostavno su joj podigle samopouzdanje i čak i kada ne briljira na travnjaku pronalazi put do trijumfa.

S druge strane, Manchester United prolazio je kroz dramu s Cristianom Ronaldom krajem prošle godine, Erik ten Hag dosta je toga mijenjao i trebalo je puno toga uklopiti i posložiti stoga je i bilo šarenih rezultata. Nekolicina igrača igra u odličnoj formi i u Unitedu se nadaju da mogu do aktivnog rezultata i zatim pobjede na Old Traffordu.

Što su rekli

Xavi, trener Barcelone: "Ispred nas je velika utakmica, spektakl u eliminacijskom dijelu natjecanja za sve koji vole nogomet. Obje momčadi su na vrhuncu forme od početka sezone. Ukoliko ne bude nekih iznenađenja prolazak dalje bit će odlučen na Old Traffordu. Smatram da će ovo biti dvije utakmice vrhunske kvalitete s tijesnim, izjednačenim rezultatima. Ten Hag je promijenio lice svoje momčadi, radi s njom zaista odličan posao. Uspio je vratiti nadu. Naš protivnik ima mnogo napadačkih opcija, a jak je i u obrani. No nemamo dodatan pritisak, na razini je onoga što se u Barceloni očekuje. Svaka utakmica, svaki trening, svaka konferencija za medije je test."

Erik ten Hag, trener Manchester Uniteda: "Barcelona i Manchester United imaju ambicija igrati u Ligi prvaka i tamo imati važnu ulogu. Trenutno je realnost i nama i njima da igramo u Europskoj ligi što pokazuje da su oba klupa trebala određeni reset. Sjajno je što se susrećemo jer to možemo pomoći i nama i njima, s takvim ispitima samo ste još bolji. Barcelona je jako dobra, vidite i koliko malo golova prima, a to je u najvećoj mjeri zbog velikog posjeda lopte. Jednostavno je, ako nemate loptu, ne možete niti zabiti."

Mjesto, vrijeme, suci

Barcelona, Camp Nou, 18:45

Sudac: Maurizio Mariani (Italija)

Nedostaju

Barcelona: Sergio Busquets, Ousmane Dembele (ozljede)

Manchester United: Christian Eriksen, Anthony Martial, Donny van de Beek, Scott McTominay (ozljede), Lisandro Martinez, Marcel Sabitzer (suspenzije)

Prošli međusobni dvoboj

Nakon 1:3 poraza 2015. godine u International Champions Cupu, Barca je u naredna tri susreta svladala United. 2017. godine u istom ovom natjecanju slavila je 1:0 golom Neymara, a dvije godine kasnije u dva je dvoboja u četvrtfinalu Lige prvaka bila bolja u gostima s 1:0 autogolom Lukea Shawa te na Camp Nouu s 3:0 uz dva gola Messija i jednim Coutinha.

Prognoza

I jedni i drugi su u dobroj formi, igraju sve bolje, a Barcelona danas ipak ima prednost, što zbog kompletnijeg kadra i manje problema s izostancima, a ujedno i zbog domaćeg terena.

FOTO: EPA/Andreu Dalmau

Europska liga, nokaut faza

1/16 finala - prve utakmice

Ajax0:0Union Berlin
Barcelona2:2Manchester United
Salzburg1:0Roma
Šahtar2:1Rennes
Bayer Leverkusen2:3Monaco
Juventus1:1Nantes
Sevilla3:0PSV Eindhoven
Sporting1:1Midtjylland

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!