Nogomet

Juranović s Union Berlinom traži aktivan rezultat u Amsterdamu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 16.02.2023.
Juranović s Union Berlinom traži aktivan rezultat u Amsterdamu
Foto: EPA

Ajax i Union Berlin odradit će vrlo zanimljiv dvoboj u osmini finala, opasna njemačka momčad pokušat će iznenaditi u Amsterdamu i doći do pozitivnog rezultata...

Dvoboj između Ajaxa i Union Berlina definitivno budi pozornost, Ajax se lagano diže nakon što je imao očajno razdoblje od čak sedam utakmica bez pobjede u kojem je upisano šest remija i poraz. Za momčad Ajaxovog profila takvo što nije uobičajeno i došlo je do logične promjene na klupi.

Momčad je preuzeo John Heitinga, trebao je biti privremeno rješenje, ali pod njegovim vodstvom Ajax je odmah upisao dvije vrlo uvjerljive pobjede i donesena je odluka da nekadašnji branič ostane na klupi.

Nizozemski sastav je u pobjedničkom nizu, igračima se vratilo samopouzdanje i sve to u najbolje moguće vrijeme, neposredno prije važnih europskih ispita. Sada ga čeka puno ozbiljniji i teži posao od onog u nizozemskom prvenstvu, u goste mu dolazi itekako dobra i kvalitetna momčad.

Union Berlin je možda i najugodnije iznenađenje sezone u ligama petice, uporno pritišće Bayern u njemačkom prvenstvu gdje mu puše za vratom. Može se nazvati iznenađenjem što Union Berlin toliko dugo drži korak s Bavarcima, ali ne i senzacijom. Ipak je to klub koji već nekoliko sezona igra ozbiljnu ulogu u njemačkom npogometu.

Prepoznao ga je i Josip Juranović koji je sa zadovoljstvom prihvatio ponudu berlinskog kluba. Juranoviću nije trebalo puno vremena za prilagodbu, a sada će imati priliku boriti se protiv vrlo neugodnog, dinamičnog i opasnog Ajaxa za mjesto u osmini finala Europske lige.

Union Berlin je vrlo disciplinirana momčad koja se neće tako lako raspasti. S druge strane, ima potencijala i u igri prema naprijed te Ajax definitivno očekuju dva vrlo neugodna dvoboja.

Što su rekli

John Heitinga, trener Ajaxa: "Union Berlin ove sezone radi zaista odličan posao. Nije slučajnost da se nalazi na drugom mjestu Bundeslige. Ekipa je to koja se bori do zadnje sekunde u svakoj utakmici i ima mnoge kvalitete i jake strane. Bilo da govorimo o tranziciji ili prekidima, morat ćemo biti budni i koncentrirani od starta do finiša. Za to će nam trebati velika količina discipline. Nadam se da možemo imati dobar dan."

Urs Fischer, trener Union Berlina: "Promjena trenera vratila je Ajaxu stabilnost i ponovno su u utrci za naslov. Naš je protivnik vrlo talentirana momčad koja je navikla na posjed lopte na svojoj strani. Osim toga, riječ je o sastavu koji se kvalitetno vadi iz situacija u kojima se nalazi pod pritiskom. Naš je zadatak osigurati si dobru startnu poziciju uoči uzvrata i to protiv, u mojim očima, momčadi na razini Lige prvaka. Sve u svemu, ispred nas je veliki izazov."

Mjesto, vrijeme, suci

Amsterdam, Johan Cruijff Arena, 18:45 sati

Sudac: Halil Umut Meler (Turska)

Nedostaju

Ajax: Youri Baas, Ahmetcan Kaplan (ozljede)

Union Berlin: Janik Haberer, Christopher Trimmel (kartoni), Andras Schafer (ozljeda)

Posljednji međusobni dvoboj

Ajax i Union Berlin po prvi će se puta susresti u službenom dvoboju. Do sada imaju jedan međusoban dvoboj i to pripremni u kolovozu 2020. godine, a on je okončan s 2:2. Za Ajax su zabili Carel Eiting, koji je danas u Volendamu, te Jurgen Ekkelenkamp iz Antwerpa. Strijelci za Union bili su Marcus Ingvartsen, današnji član Mainza te Marius Bulter iz Schalkea.

Prognoza

Ajax u ovaj susret ulazi u statusu favorita, ali ne velikog. Union Berlin je vrlo dobra momčad i pružit će dobar otpor domaćinu. Sve vodi prema tome da će odluka o prolazu pasti u Berlinu.

FOTO: EPA/OLAF KRAAK

Europska liga, nokaut faza

1/16 finala - prve utakmice

Ajax0:0Union Berlin
Barcelona2:2Manchester United
Salzburg1:0Roma
Šahtar2:1Rennes
Bayer Leverkusen2:3Monaco
Juventus1:1Nantes
Sevilla3:0PSV Eindhoven
Sporting1:1Midtjylland

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!