Ostali sportovi

Nenad Lalović: "Hrvanje je po zastupljenosti jedan od vodećih sportova na svijetu"

Sportnet • utorak, 21.02.2023.
Nenad Lalović: "Hrvanje je po zastupljenosti jedan od vodećih sportova na svijetu"

Nenad Lalović predsjednik je Svjetske hrvačke federacije te član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora, a svojim je posjetom Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u hrvanju potvrdio napredak hrvanja kao školskog sporta, ali i kao popularnog sporta u Hrvatskoj i Europi...

O ljubavi prema hrvanju i popularizaciji sporta u Europi i svijetu pitala ga je IPL novinarka Nika Baić čiji intervju donosimo u nastavku.

Utječu li ovakva natjecanja, koja su fokusirana na školska sportska društva, a ne na klubove, na popularizaciju hrvanja među mladima u Hrvatskoj?

"Svakako. Sve je ovo dobro – moglo bi biti i bolje, ali upravo na tome radimo. Promocija hrvanja u školskoj nastavi nekad je bila, no to se s vremenom izgubilo jer je nažalost moderni pristup posveti djece doveo do zanemarivanja sporta generalno, što se nije pokazalo dobrim i pametnim, ali evo vraća se sve – hvala Bogu."

Je li hrvanje zaista toliko bitno za djecu i mlade u smislu razvoja motoričkih sposobnosti?

"Veoma bitan. Mada, priroda je to tako uredila; ako gledate male medvjediće kako se hrvaju – grčko-rimski stil. Hrvanje je vrlo prirodan način nadmetanja među pojedincima koji je pretvoren i napredovao u sport. Pokreti su bezazleni - hrvačka pravila za vrhunske hrvače nisu prilagođena za djecu, ali ovdje je sve spremno za djecu da ne bude ozljeda."

Naglašava da je hrvanje jedan od sportova dokumentiranih još u doba Grka i da nema plemena i nacije koje nema svoju verziju hrvanja.

Jeste li zadovoljni zastupljenosti hrvanja u Hrvatskoj i svijetu?

"Jako smo zadovoljni globalnom zastupljenošću. Po broju ljudi koji prakticiraju hrvanje, mi smo među vodećim sportovima na svijetu. Ne postoji pleme ni nacija i narod koji nema ili neko svoje tradicionalno hrvanje ili dio svečanosti. Poput Mongolije, u nekim zemljama svadbe počinju hrvačkim mečevima između mladoženje i koga već treba osvojiti. Cijela Afrika je u hrvanju, apsolutno svi. Tu je meni hrvanje sport broj jedan, ispred nogometa."

Kakva je situacija na Balkanu?

"Iz Balkanske perspektive nije tako. Mi mislimo nogomet, pa košarka i to je to. Nije točno. U Indiji smo, s pola milijarde ljudi, drugi sport u praksi nakon kriketa. Pa izračunajte koji je sport u svijetu najviše prisutan."

Hrvatski školski sportski savez u svom sustavu ima 16 sportova. Kako sportom doprijeti do djece i mladih, je li danas lakše pronaći svoj interes i svoj sport?

"Sport i zdrava prehrana važniji su nego društvene mreža. Nažalost, za sport treba više volje i fokusiranosti, a to djeca ne znaju. Rad na sebi treba im prenijeti, ona to neće sama zaključiti. Važno je to nametati na jedan lijepi, prijateljski način."

Lalović pohvaljuje Državno prvenstvo školskih sportskih društava u hrvanju kao važan iskorak prema hrvanju u školama te najavljuje i nove programe koji će pomoći popularizaciji sporta i u Hrvatskoj.

Zato je važno imati kvalitetne trenere i ljude koji tu ljubav prema kretanju i prema hrvanju mogu prenijeti.

"Kako da ne – sada se s mnogim nacionalnim savezima, na inicijativu Hrvatskog hrvačkog saveza, kreće s obukom profesora za treniranje hrvanja s djecom. To nam je primarni fokus u ovom periodu, u Rumunjskoj kreće ogroman seminar s učiteljima tjelesnog s 500 i više sudionika."

Lalović potvrđuje da program dolazi i u Hrvatsku kako bi profesore čim bolje pripremio na rad s djecom i mladima.

Hrvatski školski sportski savez/Ema Vidović

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!