Košarka

Nastavljaju se pretkvalifikacije: Hrvatska u Fribourgu traži pobjedu protiv Švicarske

Branimir Korać • četvrtak, 23.02.2023.
Nastavljaju se pretkvalifikacije: Hrvatska u Fribourgu traži pobjedu protiv Švicarske
Foto: Marin Sušić

Hrvatska košarkaška reprezentacija okuplja se prvi put u 2023. godini, na rasporedu je treći "prozor" pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo i peto kolo protiv Švicarske...

Aco Petrović odrađuje svoje posljednje dvije utakmice u trenerskoj karijeri. Najavio je odlazak u trenersku mirovinu nakon susreta protiv Austrije u Splitu, a prije toga očekuje ga gostovanje u Fribourgu kod Švicarske. Bit će to susret petog kola pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo, a Hrvatska će tražiti četvrtu pobjedu.

Igraj na Švicarska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+)

U utrci za prvo mjesto u skupini Hrvatska više ne ovisi sama o sebi. Naime, Poljska ju je u prošlom kolu u gostima svladala s 87:79 i tako nadoknadila tri poena minusa iz međusobnog sraza sa starta pretkvalifikacija kada je Hrvatska u gostima slavila 72:69.

Da bi došla do prvog mjesta u skupini sada mora slaviti protiv Švicarske i Austrije u ova dva susreta, a Poljska protiv istih protivnika mora upisati barem jedan poraz. U protivnom, Hrvatska će završiti na drugom mjestu u skupini.

U dvoboj protiv Švicarske naši košarkaši ulaze kao favoriti, ali nemaju nikakvo pravo na opuštanje i pristup lako ćemo. Hrvatska košarka je trenutno u takvom stanju da protiv bilo koje reprezentacije mora ulaziti vrlo ozbiljno i puno snagom jer bi moglo biti novih neugodnih iznenađenja.

I u ovom "prozoru" bilo je otkaza i problema s kadrom. Karlo Matković i Luka Božić otkazali su dolazak, a zanimljiva je priča s Božićem koji prvotno niti nije bio na popisu reprezentativaca da bi Petrović nakon pritiska javnosti i dobrog nastupa Božića na gostovanju Zadra kod Splita, odlučio proširiti popis za njegovo ime. Neposredno prije okupljanja, Božić je otkazao dolazak.

Što su rekli

Roberto Kovač, švicarski reprezentativac. "Nema nikakve dvojbe da su Hrvatska i Poljska svojim tehničkim mogućnostima i iskustvom daleko ispred nas. Znamo da ne dolaze igrači koji igraju u NBA ligi i Euroligi, ali svejedno su tu ispred nas. Atmosfera u našoj reprezentaciji je vrlo dobra i šteta zbog izostanaka koje imamo pa smo tako slabiji za Dubasa, Jurkovića, Mbalu, Mlađana. N'Zegue nije još na svom vrhuncu, imamo mladu reprezentaciju koja će pružiti sve od sebe pa ćemo vidjeti što će to donijeti."

Aleksandar Petrović, izbornik Hrvatske: "Svakog protivnika poštujemo i nigdje ne odlazimo kao favoriti jer nismo u takvoj situaciji. Radi se kvalitetna jezgra, radimo na tome da standard obavezne igre produžimo na četrdeset minuta, a pod time mislim na kvalitetnu obranu te napadačku i obrambenu tranziciju. Nažalost, protiv Poljske smo tu pali u periodu od 29. do 34. minute kada je koncentracija popustila i primili smo četiri trice iz naših pogrešaka. To smo analizirali, apsolvirali i nadam se da se takve stvari neće ponavljati. Naravno, moramo biti strpljivi i čekati da nam taj obavezni dio u dobrom ritmu donese dva parcijala po deset razlike."

Mjesto, vrijeme, suci

Fribourg, Site Sportif Saint-Leonard, 19:30

Suci: Gintaras Vitkauskas (Litva), Stylianos Simeonidis (Grčka), Can Mavisu (Turska)

Forma

Švicarska

Austrija - Švicarska 65:75
Poljska - Švicarska 79:64
Hrvatska - Švicarska 84:53
Švicarska - Austrija 74:64
Irska - Švicarska 82:88

Hrvatska

Hrvatska - Poljska 79:87
Austrija - Hrvatska 75:100
Finska - Hrvatska 94:86
Hrvatska - Ukrajina 90:85
Italija - Hrvatska 81:76

Prošli međusobni dvoboj

Ova dva protivnika sastali su se krajem kolovoza u Opatiji u drugom kolu pretkvalifikacija i Hrvatska je bila vrlo uvjerljiva i slavila s 84:53. Bio joj je to ujedno i svojevrsni pripremni susret uoči Europskog prvenstva na kojem je nastupila u rujnu. U tom dvoboju predvodio ju je Karlo Matković sa 17 poena i 12 skokova.

Prognoza

Bez obzira na sastave i izostanke, Hrvatska u Švicarsku dolazi kao favorit i očekujemo da to potvrdi na parketu. Razlika u kvaliteti je u svakom slučaju osjetna i na "novom početku" naša selekcija mora krenuti prema gore.

FOTO: HKS/Marin Sušić

Europsko prvenstvo 2025., pretkvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Poljska87:72Austrija
Švicarska56:64Hrvatska
1Poljska 51+81
2Hrvatska 51+69
3Švicarska 24-44
4Austrija 06-106

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!