Nogomet

Nikad više nogometa: Svjetsko prvenstvo 2026. s 48 reprezentacija i čak 104 utakmice

Branimir Korać • utorak, 14.03.2023.
Nikad više nogometa: Svjetsko prvenstvo 2026. s 48 reprezentacija i čak 104 utakmice
Foto: EPA

FIFA je donijela odluku o proširenju broja sudionika Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine. Ne samo da će nastupiti 48 reprezentacija, već će i broj utakmica skočiti na čak 104...

Da će broj sudionika Svjetskog prvenstva biti povećan na 48, nije nikakva novost, Gianni Infantino to je već više puta najavljivalo. No ostao je problem sustava natjecanja što je, čini se, riješeno.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Naime prvotni plan je bio da reprezentacije budu raspoređene u 16 skupina s po tri sudionika, ali to je promijenjeno i donesena je odluka o formiranju 12 skupina s po četiri sudionika.

U šesneestinu finala proći će po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine te još osam najboljih trećeplasiranih.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrane su 64 utakmice, a na Svjetskom prvenstvu 2026. godine bit će ih odigrano čak 104. Za osvajanje titule svjetskog prvaka Argentini je trebalo sedam utakmica, a finalisti 2026. godine odigrat će ih po osam.

Samo trajanje Svjetskog prvenstva neće se bitnije promijeniti, a premijera SP-a s 48 reprezentacija bit će u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Ovo Svjetsko prvenstvo već najavljuju kao najspektakularnije u povijesti, ali ako i ne bude, ostat će zauvijek u sjećanju. Nikada više nogometa u kratko vrijeme, najmasovnije prvenstvo dosad i apsolutni fokus svjetske sportske javnosti.

Ono što će biti za Europljane izazovno je organizacija života u to vrijeme, utakmice će se igrati i noću stoga nas čeka besanih više od mjesec dana.

FOTO: EPA/ALAN LEE

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!