Nogomet

Leko: 'Ovdje se ne može igrati 3-5-2, opet će biti 4-2-3-1'

Petar Jenjić • petak, 17.03.2023.
Leko: 'Ovdje se ne može igrati 3-5-2, opet će biti 4-2-3-1'
Foto: FaH

Trener Hajduka Ivan Leko najavio je novi prvenstveni dvoboj. U subotu na Poljud im u goste dolazi Slaven Belupo...

Pred nogometašima Hajduka nova je utakmica u SuperSport HNL-u. Nakon pobjede kod Osijeka, Bijeli će biti domaćini Slaven Belupu. Susret je najavio trener Ivan Leko.

Igraj na Hajduk - Slaven Belupo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Atmosfera je bolja, dogodilo seu klubu nešto što se ne događa često. Ogroman uspjeh juniora, baš je lijepo osjetiti tu ljubav ponovno, i navijača i svih u klubu. Momci zaslužuju ogromne čestitke i svima koji su dali nešto tom uspjehu. To mijenja atmosferu i daje nadu. Sve je to normalno. Prvenstveno za nas znači još jedan motiv, da s dobrim stavom i hrabrošću, s tim duhom je moguće dobiti jače momčadi. Njima čestitke, a nama fokus i disciplina."

Sigurno ima iz juniora kandidata za prvu ekipu.

"Kod mene su mislim igrali previše. Meni bi najlakše sutra bilo izvesti juniore i sebi dati alibi. A što ćemo? Ovdje se zna da moramo dobiti i na kraju te nitko neće pitati tko je igrao."

Slijedi Slaven Belupo na Poljudu.

"Dobri su, imam ogroman respekt za kolegu Zekića koji je karakter prebacio ekipi. To je momčad koju je teško izdominirati, teško stvarati šanse. Primili su samo pet golova u 2023. što je iznimno dobro. Mogu igrati različite načine nogometa. Zekić je stvarno napravio dobar posao."

U sastavu za utakmicu neće biti pet, šest potencijalnih startera.

"Bitnije je stanje uma jedne ekipe ili duh. Ne mogu Kalinić, Elez, Prpić, Kalik, Sahiti. Lovrencsics i Awaziem su se vratili u trening, oni će biti u selekciji."

Koji bi segment igre iz juniora volio vidjeti u svojoj momčadi.

"Volio bih vidjeti Sporting Lisabon, da igramo kao oni. Niti mi, niti naš protivnik ne misle sada o Kupu. Sad nam je fokus odigrati dobro i pokušati dobiti. U 15 ili 20 dana puno se stanje može promijeniti i bilo bi ludo kalkulirati. Sigurno je da će se sve koristiti u pripremi utakmice, ali sada je fokus na sljedećoj utakmici. Nismo u situaciji da kalkuliramo. To je i drugo natjecanje, psihologija i motivacija."

Dobru utakmicu u Osijeku odigrao je Filip Krovinović.

"Njega nikad nisam vidio kao desetku. Najbolji je igrao kod Kopića na lijevom veznom. Ovdje je to igrao silom prilika, mi smo ga pokušali kroz pripreme i treniranje napraviti od njega box to box igrača. Nije išlo jer ekipi nije išlo, a sad je tu da igra niže, da igra obranu i bude razigravač s 15 metara nižom pozicijom."

Dobio je pitanje o Royale Union SG-u koji igra sjajno ove sezone, ali u 3-5-2.

"Mislim da ne možemo, oni igraju 3-5-2, a ovdje se to ne može igrati. Jako je zanimljiva ekipa, njima je šef Brighton i oni im šalju igrače. Belgijska liga je mali Premiership, ogromna je razlika, ali lijep primjer da kolektivni nogomet s dobrim, ali ne toliko poznatim igračima. Sutra je opet 4-2-3-1."

Slaven Belupo igra dobro ove sezone, ali bez previše golova.

"Njihove su sve utakimce jako zatvorene, ali imaju trenutke kada su nisko u svom šesnaestercu, imaju trenutke posjeda kada dominiraju. Lagano igraju dvije, tri vrste nogometa. Trener je prebacio pobjednički karakter na ekipu, oni bolje rezultate imaju protiv boljih ekipa. Uzeli bod u Osijeku, pobijedili Rijeku, uzeli bod protiv Dinama, kao i nama. Ekipa koja ima stav, koja ne daje respekt, već ti njih moraš dobiti. Treba igrati dobar nogomet, lopta ići brzo, promjena tempa, raditi eliminaciju veznog bloka, puno trčanja u zadnjoj trećini bez lopte. U njihovim utakimcama pada jedan ili dva gola. To ne znači da će tako biti sutra, ali mi se pripremamo na protivnika koji je stabila, tvrd i s gardom. Znamo da ćemo morati biti jako koncentrirani i imati organiziranu obranu."

Slijedi pauza u reprezentaciji.

"Kada ide reprezentacija, to nisu dupli bodovi zbog bodova, već zbog atmosfere i rada. Dva tjedna u miru ili dva tjedna u nemiru. Jako smo motivirani da odigramo dobru utakmicu u Splitu. Nadamo se da ćemo ući dobro i imati inicijativu te na kraju pobijediti."

FOTO: HINA/Marko Mrkonjić

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!