Ostali sportovi

Pucar i Arapović u Vrsaru brane titulu državnih prvaka u stolnom tenisu

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 23.03.2023.
Pucar i Arapović u Vrsaru brane titulu državnih prvaka u stolnom tenisu

Od četvrtka do nedjelje Vrsar će biti mjesto okupljanja najboljih hrvatskih stolnotenisača i stolnotenisačica...

U četvrtak i petak do podne na rasporedu je državno prvenstvo mlađih seniora (U21), a od petka popodne do nedjelje se igra prvenstvo Hrvatske za seniore, a sve u organizaciji STK Vrsar i Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Kod seniora u pojedinačnoj konkurenciji naslov prvaka brane Tomislav Pucar (GSTK Zagreb) i Hana Arapović (Mladost).

Lani je Pucar u finalu gubio 0:3 od Filipa Zeljka (GSTK Zagreb), ali na kraju je stigao do svoje prve titule seniorskog prvaka. Nekoliko puta je bio u finalima, ali tek je lani u Svetom Martinu uspio osvojiti toliko željeni pehar prvaka. Sada se prvenstvo igra u njegovoj Istri.

"Sa Zeljkom sam gubio 3:0, a više se ni ne sjećam što je bio ključ mog povratka u meč. Težak meč za mene jer tu nema previše nepoznanica. Fićo i ja se znamo još od kadetskih dana, sav taj put smo prošli zajedno i nikako mi nije lagano igrati s njim", kazat će Pucar.

Lani nije nastupio rekorder Andrej Gaćina, koji u svojem vlasništvu ima deset titula, a neće ga biti ni ove godine, kao ni Frane Kojića. Stoga su prvi favoriti za naslov Pucar i Zeljko.

"Mislim da sam igrao tri finala protiv Gaćka i svaki put izgubio. Sve su to bili gusti mečevi, ali nisam ga uspio dobiti. Šteta što ne igra, volio bih da je tu jer mi je ostao dužnik ha, ha."

Naravno, ima tu još potencijalno opasnih igrača, pogotovo mladih poput Ivora Bana (GSTK Zagreb) i Borne Peteka (STK Zagreb). Dosta mlađih igrača će tražiti svoju priliku, ali tek treba vidjeti koliko mogu ugroziti iskusnije igrače. Naprimjer, Lovro Zovko (GSTK Zagreb) ima jako dobru superligašku sezonu iza sebe, kao i Luka Zlatkov (STK Zagreb). Iz te skupine mladih najviše strši Ban, ne mislimo samo na visinu, već to što je na posljednja dva državna igrao polufinala. Tu je i cijela niska igrača koji iza sebe već imaju odigranih prvenstava te će sigurno vrebati svoju priliku za naći se na podiju.

Igrači poput Mihe Simovića (Libertas Marinkolor), Dubrovčanina koji je zadnja dva prvenstva brončani, Ronalda Ređepa (Starr) i Vedrana Bakača (Split), dvojca koja su uvijek blizu završnice. Tu je i Filip Čipin (Libertas Marinkolor), ove sezone je trenutno drugi po učinku u Superligi sa 17 pobjeda i dva poraza, pa Aleks Krstevski (Pula), Josip Mustapić (GSTK Zagreb), Frane Runjić. No, možda će se u Vrsaru ponuditi i poneko iznenađenje izvan tog kruga...  

"Nadam se finalu, ali treba opravdati ulogu favorita. Protiv nas će svi puštati ruku, tako da neće biti opuštanja. S Banom sam igrao prije nekoliko godina, s Petekom sam nešto sitno trenirao. Obojica su sigurno napredovali. S Čipinom sam nedavno igrao na Europe Trophyju, iako nije bio pravi jer je ozlijeđen, a sa Simovićem sam igrao već nekoliko puta na završnicama, uglavnom se srećemo u polufinalima. Ima dobar servis, dobro blokira i za njega treba biti jako dobro fokusiran."

Kod djevojaka lani je sve proteklo u dominaciji Hane Arapović (Mladost). Osvojila je sva tri naslova (pojedinačno, par i miks) i u Vrsar stiže kao prva favoritkinja. I s najvećom metom na leđima. Poznato je da teže braniti naslov tako da mladoj 18-godišnjoj Zagrepčanki neće biti nimalo lagan zadatak ponoviti iste uspjehe.

"Naravno da sam se tada nadala što boljim rezultatima, ali nisam očekivala baš trostruku krunu. Išla sam bez velikih očekivanja, na kraju je ispalo odlično. Možda trebam i ove godine bez velikih očekivanja, ha-ha. Sada će sigurno biti dosta teže nego lani. Osim što je teže braniti naslov, tu je sada i Lea Rakovac, koja iza sebe ima dobru sezonu u Bundesligi. Igrala sam s njom u ligi, u prvom dijelu sezone sam je pobijedila, u drugom dijelu je ona slavila. Tu su i ostale djevojke koje itekako imaju kvalitetu i iskustvo za naslov, neke su nekoliko puta osvajale državno. Nisam u zadnje vrijeme igrala službene mečeve s njima, osim s Leom, ali sve se poznajemo jako dobro", istaknula je Arapović. 

Konkurencija će joj biti reprezentativne suigračice, kao i cijeli niz igračica koje su donedavno bile dio reprezentativnog kruga i iza sebe imaju godine iskustva i titula.

Ivana Malobabić (Varaždin) je najbolje rangirana naša igračica na svjetskoj rang listi, zna kako se osvajaju naslovi te je sigurno u užem krugu pretendentica za završnicu. Kao i Mateja Jeger (STK Zagreb) koja je posljednjih godina igrala dva finala, ali tek traži svoj prvi naslov prvakinje. Lea Rakovac sve bolje igra u Bundesligi te je svakako pretendentica za titulu. Tu je cijeli niz igračica koje iza sebe imaju naslove prvakinja, poput Petre Petek (Varaždin), Ivane Tubikanec (STK Zagreb), jedne od vodećih po učinku u Superligi, te Andree Pavlović (STK Zagreb). Neke itekako imaju iskustvo igranja završnica poput Ide Jazbec (TIS), Dorine Srebrnjak (dr. Časl), Marte Vukelić (TIS) i domaće uzdanice Martine Riože (Vrsar). Na kraju, tu je cijeli niz mladih igračica, a među njima najviše iskaču mlade reprezentativke Dora Ćosić (Mladost) i Bruna Borovec (Mladost), koje tek traže svoje mjesto pod suncem.

LANJSKI OSVAJAČI

SENIORI

Stolnotenisači
Pojedinačno: Tomislav Pucar (GSTK Zagreb)
Parovi: Ivor Ban/Filip Zeljko (GSTK Zagreb)
Stolnotenisačice
Pojedinačno: Hana Arapović (Mladost)
Parovi: Hana Arapović/Dora Ćosić (Mladost)

Mješoviti parovi: Ivor Ban/Hana Arapović (GSTK Zagreb/Mladost)

MLAĐI SENIORI

Stolnotenisači
Pojedinačno: Borna Petek (STK Zagreb)
Parovi: Ivan Hencl/Leon Benko (TIS)
Stolnotenisačice
Pojedinačno: Marta Vukelić (TIS)
Parovi: Ivana Grgić/Marta Vukelić (Bjelovar/TIS)
Mješoviti parovi: Leon Benko/Marta Vukelić (TIS)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!