Košarka

Najmlađi prvotimac Furnira: 'Svaku priliku pokušavam iskoristiti na pravi način'

Sportnet • petak, 31.03.2023.
Najmlađi prvotimac Furnira: 'Svaku priliku pokušavam iskoristiti na pravi način'

Furnir zapaženo plovi kroz Ligu za prvaka i nakon tri odigrane utakmice ima sjajnu pobjedu protiv Cedevite Junior te tijesne poraze od Splita i Cibone koji su uz malo sreće mogli otići i na stranu Dubravaša...

Uoči dolaska Šibenke u Dubravu, u nedjelju od 19 sati, iz kluba su razgovarali s prvotimcem Mihaelom Kosom, dečkom koji je ponikao u Dubravi i koji svojim izvedbama u posljednjih mjesec dana plijeni pažnju.

Igraj na Furnir - Šibenik na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mihael je ove sezone participirao u četiri natjecanja, a uz nastupe za seniorsku momčad Furnira u HT Premijer ligi i Alpe Adria ligi, svoje umijeće je pokazao i u drugoj momčadi (Zapad) kao i u juniorskoj selekciji koju je odveo na poluzavršni turnir PH nakon što je u utakmici protiv Zapada zabio 60 poena.

"Svakako nije lagano igrati tri ili četiri utakmice tjedno. Zahtjeva veliku profesionalnost i odgovornost, nema izlazaka, ali to me veseli i to je ono što volim", kaže Kos koji se slaže s činjenicom da igra najbolju košarku u karijeri.

"Sigurno je ovo najboljih mjesec dana dosadašnje karijere. Moj rad na treninzima mi se polako vraća, ali tako je isto i kod cijele momčadi. Igramo sve bolje i nadamo se nastavku uspješnih igara, a onda ni rezultat neće izostati."

Kos je sa Zapadom izborio ostanak u Drugoj ligi Centar, s juniorima izborio plasman za PH.

"Plasman na poluzavršnicu Prvenstva Hrvatske za juniore je lijep rezultat, ali ja osobno kao i cijela momčad želimo puno više. Imamo puno problema s ozljedama ove sezone i nadamo se da ova momčad može jako puno, pa čak i do borbe za sami naslov prvaka."

Nije u ovoj sezoni išlo sve glatko jer je zbog ozljede propustio nekoliko utakmica, a sada je opet u svom najboljem izdanju što pokazuje i povjerenje trenera Šarina koji ga je u utakmici protiv Cibone koristio 33 minute uz njegovih 15 poena i pet osvojenih lopti.

"Shvatio sam da su ozljede sastavni dio sporta i tu je najvažnije ostati pozitivan u glavi. Jednostavno to treba shvatiti kao opomenu da nešto ne radimo dobro i moramo se više posvetiti svome tijelu kako bi preventirali moguće ozljede. Najvažnije u ovom trenutku je zdravlje i ako budem zdrav, kao i cijela momčad, onda zasigurno u završnici sezone možemo naše navijače još više zadovoljiti."

"Sviđa mi se na koji način igramo ove sezone, a to je poletno i brzo. Naša mladost nam nudi mogućnost da budemo agresivni u obrani, a naravno da to može biti još puno bolje. Odlaskom Hollingswortha promijenio se naš stil igre, pa tako i moja uloga u momčadi gdje su mi se vrata otvorila i svaku priliku pokušavam iskoristiti na pravi način", kaže Kos koji se osvrnuo na utakmicu protiv Cibone.

"Očekivano teška utakmica koju smo odigrali na gornjem nivou naših mogućnosti. Svoju priliku sam pokušao iskoristiti na najbolji mogući način i vjerujem da sam opravdao očekivanja. Svojim radom na treninzima želim još više napredovati i to je ono što mi je u ovom trenutku najvažnije."

Ove sezone u HT Premijer ligi u prosjeku igra 20 minuta uz osam poena i tri skoka, a posebno je zablistao u posljednje tri utakmice kada je Cedeviti ubacio 19, Splitu 11, a Ciboni 15 poena.

"Najvažnije su igre cijele momčadi, a onda će iskočiti i pojedinci. Imamo odličnu atmosferu i sjajnog trenera koji je uz mog prvog trenera Damira Benetu najviše zaslužan za moju dosadašnju karijeru. Naravno neću zaboraviti ni Antonia Benetu, Ivana Lozanića, Josipa Bulajića koji su me također jako usmjeravali u mom odrastanju."

Tribine sportske dvorane u Dubravi bile su krcate prije nekoliko dana kada je gostovao Split, a među brojnim navijačima Mihael je imao i veliki broj svojih.

"S moje strane mogu reći da imam puno navijača, da me prate moji bivši suigrači i treneri koji mi daju podršku. Ja sam njihovo dijete i meni je zasigurno drugačije igrati pred publikom u Dubravi nego nekim drugim igračima. Iznimno sam sretan što sam kroz sve mlađe dobne kategorije stigao u seniorsku momčad što je san svakog dječaka koji se počinje baviti košarkom u prvom ili drugom razredu osnovne škole."

Šibenka je prvi slijedeći gost u Dubravi.

"Dužnici su nam nakon pobjede u Kupu Krešimira Ćosića i jesenas u Dubravi. Dolaze u našu dvoranu sigurno s motivom da nas pobjede. Naš motiv je veliki posebno nakon dobrog otvaranja Lige za prvaka i uz naše navijače vjerujemo da možemo slaviti i upustiti se u borbu s njima za peto mjesto. Mlada su momčad kao i mi, čeka nas jedna vrlo zanimljiva utakmica."

Zanimljivo da je Mihael Kos četvrti brat iz obitelji koji se košarkom počeo baviti u Dubravi. Prije njega to je bio Karlo (25), te blizanci Valentin i Franco (21) koji su bili dio generacije u kojoj su između ostalih igrali Lovro Gnjidić i Boris Tišma, današnji igrači Cedevite Olimpije i Splita.

Kada pitate Mihaela za uzora brzo će vam odgovoriti.

"Izdvojio bih Luku Dončića i Nikolu Jokića, iako moram priznati da nisam baš redovan pratitelj NBA lige."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!